szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, csak a korok változnak, az ember nem: ami régen Luther vagy a pápa volt, az mára Soros vagy a migránsok. Formai és ötletgazdag bravúrral karikírozza ki az aktuális magyar közéletet és megosztottságot a grafikushallgató, Illés Áron.

Szórakoztató, találó és vizuálisan nagyon erős metszekkel idézte meg Illés Áron, a Magyar Képzőművészeti Egyetem másodéves grafikushallgatója a régi bestiáriumokat. Ezek a könyvek egykor a legendás állatok tulajdonságait vagy az valós állatok szimbolikus, allegorikus jellemzőit részletezték. Illés egy csavarral az aktuális magyar belpolitikai helyzetre reflektálva készítette el új bestiáriumát. Az alábbiakban végignézheti kortárs bestiáinkat, a képek között pedig elolvashatja, amit az alkotó mesélt nekünk a projektről.

©

"A Bestiárium ötlete kétféle személyes érdeklődésből származik. Megragadott a kora újkori olcsó, általában fametszetes népi nyomatok világa, melyek sokszor megdöbbentően erősek képileg. A másik ihletforrás napjaink magyar politikai élete és az ehhez kapcsolódó propagandaanyagok.

A bestiárium és a propaganda is a tömegtájékoztatást szolgálja, csak a "mumus" változott: ami régen Luther, a pápa vagy valamelyik hatalmasság volt, az mára Soros, migránsok vagy a gazdagok. 

©

 "A téma egyszerre modern és nagyon régi. Ezt a kettősséget a formában is be kellett mutatnom, így választottam a rusztikus, fametszést idéző linók mellé ennek a modern megfelelőjét, a fénymásolatokra, és a nyomdatechnikára utaló raszterrácsot. A magyarázó szövegek szintén Károli Gáspár korára utalnak, stílusban és tipográfiában egyaránt."

©

"A képek készítésénél kezdetektől oldalpárban gondolkodtam,

mert a magyar társadalom is "oldalpárban" gondolkodik: kuruc-labanc, népi-urbánus, szocialista-horthysta nosztalgia.

©

"El akartam kerülni, hogy bármelyik tábor fele is elköteleződjek, és ezt leginkább úgy tudtam megtenni, ha egyformán kigúnyolom mindkettőt. Ez a szemlélet egyáltalán nem új, gondoljunk csak Till Eulenspiegelre."

©

"Ezek mellett motiválónak tartom, hogy a téma mennyire érintetlen, kiaknázatlan. Kortársaimat az egyetemen ha érdekli is a közélet, ritkán jelenik meg a munkáikban. Pedig alapanyag van hozzá bőven. A magam részéről a továbbiakban is tervezek ezzel foglalkozni, akár a mostani sorozat kibővítése, akár más projektek révén, ezeket az Instagramon tervezem bemutatni."

©
©
©

(A képeket a 444-en találtuk.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését

Bosszúból szivárogtathatták ki a Barátok közt befejezését

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Politico: Trócsányi perrel fenyegeti a Néppártot

Politico: Trócsányi perrel fenyegeti a Néppártot