szerző:
Sándor Anna

Mert a vers az, amit mondani - és énekelni kell.

Az életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor gyakran idézte közönségtalálkozóin azt az esetet, amikor egy falusi kisiskolás arra a kérdésre, hogy mi a vers, nekibátorodva így válaszolt:

A vers az, amit mondani kell.

És énekelni - ahogy tették ezt évszázadokon keresztül, hiszen az ókortól a középkorig a verseket zenével kísérve adták elő. A versmegzenésítéseiről híres Kaláka együttes pályáját végigkísérték a Kányádi Sándor műveit feldolgozó dalok - 2004-ben a Hangzó Helikon sorozat keretében Kányádi 75. születésnapja alkalmából egy cédén össze is gyűjtötték őket. A költőre emlékezve számba vettük a kedvenceinket.

Három székláb

A bicebóca kisszékről, ami sehogy sem tud egy helyben maradni - a gyerekműsorok egyik kedvence.

A két nyárfa

Vers az örök szerelemről, kötődésről, összekapcsolódásról. Esküvőkön, esküvői meghívókon gyakran idézett sorokkal.

Ha nem volnék, te sem volnál,
én sem volnék, ha nem volnál.
Vagyunk ketten két szép nyárfa,
s búvunk egymás árnyékába.

Vannak vidékek

Kányádi Vannak vidékek versciklusából három szöveget fűztek egybe ebbe a szívszaggató melankóliával építkező darabba. Az erdélyi származású költő beszél az örmény sírkövekről, honvágyról, szerelemről.

vannak vidékek viselem
akár a bőrt a testemen
meggyötörten is gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül

Valaki jár a fák hegyén

Istenes vers a remény, a félelem és a hit természetéről, a mindent körülvevő és megtartó erőről.

valaki jár a fák hegyén
ki gyújtja s oltja csillagod
csak az nem fél kit a remény
már végképp magára hagyott

Románc

Kányádit Dél-Amerika több vers írására is ihlette, ezek közül az egyikben a Cartagena nevű város ejti rabul. Sorok közt megszólaló vágyakozás felér a legszebb szerelmes versekkel.

félórát ha voltam nálad
míg egy kisded megszülethet
ameddig egy ismeretlent
elföldelnek elfelednek
kísértésbe szédítőbe
estem véled szerelembe

A Dél keresztje alatt

A déli féltekén szerzett élményei alapján Kányádi arra mutat rá, hogy az emberek mindenütt ugyanazok, csupán az választja el őket, hogy míg fölöttünk a Göncölszekér, fölöttük a Dél Keresztje jelenik meg az esti égen.

Faragott versike

Versike a délceg fakatonáról, szintén a gyerekkoncertek elmaradhatatlan darabja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Kult

Ma felhangzik a focivébén egy magyar himnusza

Sajnos, a zeneszerzőt nem Erkel Ferencnek hívják, mert akkor a magyar válogatottért szurkolhatnánk, hanem Debály Ferenc Józsefnek, aki az uruguayi himnusz zenéjét jegyzi.