szerző:
Sándor Anna

Többféle elmélet van, de mind a középkorra vezeti vissza a balszerencsés nap eredetét.

Ismét lecsapott ránk a nyugati babonaság legrosszabb napja, felvirradt péntek 13-a. Azok megnyugtatására, akik ezen a napon félve húzódnak egy csöndes sarokba: idén már nem lesz belőle több. A Gergely-naptár szerint ugyanis legalább egyszer minden évben el kell viselnünk, idén kettő volt belőle, a másikat már letudtuk áprilisban. A legrosszabb esetben egy évben háromszor fordul elő.

De miért pont ez a nap?

Ahogy az ilyen randomnak tűnő dolgokkal lenni szokott, valójában nagyon is komplex eredete van. Ha azt mondom, a péntek 13-val kapcsolatos hiedelem a középkorból fakad, valószínűleg sokan bólogatnak, hogy “azok a sötét idióták, hát nyilván ezt is nekik köszönhetjük”. Persze egy ilyen kritika jogossága vitatható a gyíkemberek-laposföld-chemtrail hívők korában, de maradjunk a tényeknél.

Például hogy mi is a gond a 13-as számmal.

A középkor kapcsán egy olyan időszakról beszélünk, amikor az emberek nagy jelentőséget tulajdonítottak a vallásukkal kapcsolatos szimbolikának, például annak, hogy azon a bizonyos, végzetes csütörtöki vacsorán 13 személy ült az asztalnál. Aztán az egyik elment és elárulta a mesterét – gondolok itt Iskarióti Júdásra és Jézusra. Aztán ha maradunk a szimbolikus gondolkodásnál, a nap járása szerinti naptárban 12 hónapot tartottak számon egy évben, de már az Olümposzon 12 isten ült, és Izraelnek is 12 törzse volt. A 12 tehát régtől fogva tisztességes, kerek szám – szemben az ezt megbontó 13-mal.

©

Ettől függetlenül hasonlóan balszerencsésnek tartották a pénteki napot is, hiszen nagypénteken halt meg Jézus. Az érdekes az egészben az, hogy egészen a 19. századig nincs nyoma annak, hogy a balszerencse áradásának e két forrását összekötötték volna. Tehát a baljós péntek 13-ról csak az 1800-as évektől beszélünk.

Ennek egyik korai nyomát például a zeneszerző, Gioachino Rossini életrajzában találjuk meg, ahol Henry Sutherland Edwards ezt írja a halála körülményeiről:

Az utolsó pillanatig barátok vették körül, és ha igaz, hogy sok olaszhoz hasonlóan ő is szerencsétlen napnak tartotta a pénteket és szerencsétlen számnak a 13-ast, úgy figyelemre méltó, hogy novemberben, péntek 13-án hunyt el.

A másik magyarázat persze sokkal izgalmasabb

Egy másik népszerű, és bizonyos szempontból vadromantikusabb magyarázat a templomos rendre mutogat, ha a péntek 13. eredetét keressük.

1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le ugyanis IV. "Szép" Fülöp francia király több száz templomos lovagot. A megerősödött lovagrend vesztére szembe került a francia királysággal, aminek eredményeképpen Fülöp egy jól megtervezett akcióval lecsapott rájuk.

Így került sor arra a legendás koncepciós perre, aminek során például azzal vádolták a templomosokat, hogy meggyalázták a keresztény vallást, fajtalankodtak stb. A nagymesterüket, Jacques de Molayt megkínozták és máglyán elégették, a lovagokat szintén kínzással vették rá, hogy írják alá a hamis tanúvallomásokat. Aki nem tette, azt is elégették. Fülöp azt is elérte, hogy V. Kelemen pápa feloszlassa a rendet, és birtokainak jó része a francia királyságé – tehát az övé legyen.

©

Ezzel a magyarázattal az a probléma, hogy egészen a 20. századig nincsen nyoma annak, hogy a péntek 13-a emiatt a konkrét ügy miatt rögzült volna mint balszerencsés nap. 1955-ben viszont már megjelenik  Maurice Druon történelmi regényében, A vaskirályban, és persze Dan Brown nagyot futó, összeesküvés-elméletektől hemzsegő regényében, A Da Vinci-kódban is felbukkan.

A különutas olaszok

Nem teljesen világos, hogy a fenti idézetben Rossini életrajzírója miért hivatkozott a 13-as számra. Az olaszoknál a 13 kifejezetten szerencsés szám, az ő balszerencsés számuk a 17 – és így ők a péntek 17-től tartanak. Az olasz babonát a római számok magyarázzák, a 17 római számmal: XVII.

Ha átrendezzük a betűket/számokat, akkor ezt a szót kapjuk: VIXI.

Azaz “Éltem”.

Ezt pedig, akárhogy is nézzük, arra utal, hogy az illető meghalt – így a balszerencse ómene lett.

A balszerencsés naptól és számtól persze sokan rettegnek, néhány érdekes tényt összegyűjtöttünk már ezzel kapcsolatban is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Shake

A világ öt legbalszerencsésebb embere

Ha azt hiszi, nincs szerencséje, ne aggódjon, inkább olvassa el azoknak a listáját, akikkel tényleg elbánt az élet. És mégis túlélték, ez az igazi művészet.