szerző:
Varga Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tehetségesek, öntudatosak, karakteresek és szépek. Cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a huszonéves színésznőket, akikre felfigyelhettünk már filmekben vagy tévésorozatokban. Húsz feltörekvő színésznőnek szegeztük neki ugyanazokat a kérdéseket, és mozgóképes tapasztalataik alapján sorba rendezve mutatjuk be őket hétről hétre.

A legmenőbb fiatal magyar színésznők #13

Név: Bánovits Vivianne

Született: 1990. augusztus 29.

Miben láthattuk? Egynyári kaland, 1945

Színházban? Thália Színház, Magyar Színház

Bánovits Vivianne főszerepet játszott három Móricz-regényből készült tévéfilmben (Pillangó, A galamb papné, A fekete bojtár), mindháromban Adorjáni Bálint alakította a szerelmét. Felbukkant szinte az összes köztévés sorozatban a Hacktiontől kezdve, a Fapadon, a Holnap talin és a Munkaügyeken át egészen a Tóth Jánosig, de mi a Zomborácz Virág-féle Egynyári kalandban figyeltünk fel rá, ahol szép karakterívet kapott. Vivianne, vagyis Eszter a második évadban tűnt fel először Levi (Király Dániel) keresztény barátnőjeként, majd a szakításuk után a harmadik évadban újra találkoznak; a lány ekkor már a buddhizmus, a jóga és a vegan shake-ek felé fordult.

Moziból is ismerős lehet, ott énekelt és táncikált Ostorházi Bernadett bandájában a Pappa piában, és ő volt Szabó Kimmel Tamás mátkája az Amerikában is jelentős sikert elért 1945-ben. Az ősz két nagyon várt magyar filmjében is láthatjuk majd: a Liza, a rókatündér rendezőjének skandináv stílusú thrillerjében (X - A rendszerből törölve) rendőrnőt alakít, a Nyitva című bevállalós romantikus komédiában menyasszony lesz - a vőlegénye pedig, ki más, Adorjáni Bálint.

Eddig kétszer forgattunk együtt, azonban egy harmadik dolog jut eszembe róla, ami egy meg nem valósult film castingján történt. Egy testvérpár között zajló, nagyon érzékeny jelenetet kellett eljátszania egy fiatal színész kollégával a szereplőválogatáson. Vivianne olyan gyönyörűen játszott, hogy a próbafelvétel alatt nemcsak én hatódtam meg, de az operatőr kolléga is elmorzsolt titokban egy könnycseppet. Amikor a felvett anyagot videokonferencián megmutattuk a külföldi főnökségnek, a vonal másik végén hatalmas csend támadt, kis időbe telt, míg ki tudták vonni magukat a jelenet - Vivianne hatása alól, és folytathattuk a megbeszélést. Nagyon érzékeny, magával ragadó jelenség, remélem, még sok remek szerepben láthatjuk majd!

– Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér és az X - A rendszerből törölve rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

Egy illat és egy kép egy svédországi lépcsőházról. A lépcső fából készült, és ennek olyan jellegzetes illata volt, hogy ez nagyon megmaradt. Édesapám és édesanyám is magyar, apukám disszidált Svédországba, aztán hazajött Magyarországra, meglátta anyukámat a Pécsi Nemzeti Színház színpadán, egymásba szerettek, kimentek Svédországba, a bátyám és én ott születtünk. Ez egy nagyon szép szerelem volt, ami persze válással végződött. Féléves voltam akkor, anyukámmal és a bátyámmal visszajöttünk Magyarországra, a nagymamámnak volt Egerben egy háza, odaköltöztünk. Anyukám Egerben csinált egy művészeti iskolát, ahol színészetet és táncot oktatott, én ott nőttem fel.

©

Mi zavar a legjobban a külsődben?

A combom idegesít. De ahogy idősödöm, egyre jobban elfogadom magamat. És amikor három órákat alszom, nincs már erőm elmenni futni.

Melyik szót használod túl sokszor?

„Elmerengtem”. Többször felhozták már barátaim, hogy miért mondom ezt annyiszor. Ők úgy hívnak, hogy Vivici, a nyelvújító, mert bizonyos szavakat nem helyes formában vagy kontextusban használok. Érzelemből beszélek nagyon sokszor, és emiatt teljesen összevissza dolgokat tudok mondani, amin szeretnek nevetni az emberek.

Mikor sírtál utoljára, és miért?

Pár hete. Jött a vizsgaidőszak, közeledett az évad vége, éreztem, hogy szeretnék most már pihenni. Erre kiderült, hogy ilyen vizsga lesz még, olyan beadandót kell írni, meg még egy fontos előadás is beesett. Akkor leültem, és elkezdtem sírni a páromnak, hogy „elfáradtam, nagyon szeretnék pihenni, nekem miért nincs életem”, ő meg röhögött rajtam. Ez inkább egy hiszti volt.

Bánovts Vivianne. A képre kattintva galéria nyílik!
©

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

A makacsságomat. Részben szeretem is, de nagyon nagy részben utálom. Dacolok, mint egy kislány. Mostanában elkezdtem kicsit menni egy spirituális gondolkodás felé, nem olyan durván, csak hogy ne vegyem annyira komolyan az életet, és élvezzem azt, ami éppen van. Ez sokszor működik, de amikor nem, mert éppen dacolok, akkor is tudom, hogy ez teljesen hülyeség, mert vagy nincs igazam, vagy már lényegtelen. „Annyira hülye vagy, Vivi!” - beszélgetek magammal ilyenkor, és látom, ahogy a kisangyal és a kisördög vitatkoznak egymással. Ez mindenben jelentkezik, a munkámban és a kapcsolatomban is. Nagy feladatom, hogy megtanuljam ezt kezelni.

Melyik teljesítményedre vagy a legbüszkébb?

Arra, amit A fekete bojtárban csináltam. Amikor főszerepet játszom egy filmben, minden nap végén máshogy érzem magam.  Vannak jelenetek, amik jól sikerülnek, mások annyira nem, és amúgy az sem biztos, hogy a jól sikerült jelenetekből az lesz bevágva, ami nekem a legjobban tetszett. Volt, amikor végigbőgtem egy napot, felvették nyolcszor, amiből hét jó volt, de pont az került bele a filmbe, amiben egy kicsit kiengedtem.

 

Mitől tartasz a leginkább?

Attól, hogy egyszer csak nem lesz munkám. Színész szeretnék lenni egész életemben, és tudjuk jól, hogy ebben a szakmában annyi minden történhet. Valószínűleg emiatt is vállalok el ilyen sok mindent. Ezzel meg az a baj, hogy már nem tudok jelen lenni, mert hat felé kell megfelelni. Nem tudok jó lenni hat felé, és érzem, hogy emiatt dühös is vagyok. Jó lecke volt ez az év nekem, mert sajnos igenis szelektálni kell, mert nem tudsz mindenhol százszázalékos lenni hullafáradtan.

Perfekcionista vagy?

Igen, meg maximalista. Nagyon szeretem, ha jó, amit csinálok, és elég kevésszer tudom azt mondani egy munkám után, hogy most meg vagyok elégedve magammal.

©

Mi volt a legfájdalmasabb dolog, amit valaki mondott neked?

Apám előttem szapulta az anyámat részegen, és azt mondta, „olyan vagy, mint az anyád”. Nagyon hasonlítok édesanyámra, és láttam a szemében, hogy ő most rajtam tölti ki azt a haragját, amit anyám irányában érez. Csak tizenegy éves voltam ekkor, ezért nem tudtam az egészet hova tenni. Amúgy nagyon örülök, ha valaki azt mondja, hogy olyan vagyok, mint az anyám, mert ő a legjobb ember a világon, és a legerősebb nő, akit ismerek. De apám nem így értette ezt a mondatot, főleg nem részegen, asztalt borogatva.

Ha visszamehetnél az időben, hova és mikorra mennél?

A gyerekkoromba, az egri házunkba, a kutyámhoz, anyukámhoz, a testvéreimhez, ahogy grillezünk hátul a kertben, és nevetünk. Azt elvesztettem, oda nagyon visszamennék, de abba a korba is, amikor a nagymamám táncosnő volt. Ő fantasztikus dolgokat mesélt nekem az akkori színházról, de közben megélt egy második világháborút is, ’56-ban elvitték kihallgatásra, a szerelmét pedig a szeme láttára lőtték le az oroszok.

©

Miket mesélt a nagymamád?

Írt egy könyvet az életéről, beköttette és minden unokájának odaadta. Elolvastam, az egy kemény könyv. Eleinte eltiltották a tánctól, mert az nem szakma, de ő nem hagyta magát, és a Madách Színház társulatához szerződött, Latinovits-csal is barátok voltak. Az egy dolog, hogy milyen volt, de látom a 89 éves nagyanyámon, hogy csillog a szeme, amikor erről mesél, és még mindig azt álmodja, hogy táncol a színpadon.

Melyik dalt szeretnéd, hogy szóljon az esküvődön?

Én nagyon szeretem a Disney-mesék zenéit. Amikor pár hónapja először meghallottam az Aranyhajból a Végre látom már című dalt, megállapítottam, hogy ez pont a páromról és rólam szól. Elküldtem neki, hogy na, és ha ez szólna az esküvőnkön. Ő meg írta, hogy persze, nem is kérdés.

 

És a temetéseden?

Apukám temetésén voltam két éve, ott nem szólt zene. Milyen furcsa, soha nem gondolkoztam a halálomon. Azt gondolnám, hogy még mennyi idő van, aztán persze soha nem lehet tudni. Nehéz nekem a halállal szembenézni. Például a nagymamám már 89 éves, annyira félek, hogy elveszítem, hogy inkább nem gondolok rá.

Mikor voltál a legboldogabb életedben?

Tavaly július óta valahogy nagyon rendben van az életem. És nem is azért, mert most dolgoztam a legjobbakat, hanem valami megváltozott. Azért is, mert tisztán szeretek valakit, lett egy nagyon stabil hátterem. Nekem minden családtagom külföldön él, ezért nagyon fontos egy olyan párkapcsolat, amiről azt érzem, a családommá tud válni. Ez olyan erőt ad, olyan nyugalmat, hogy tudom, nagy baj nem történhet.

©

Mit csináltál eddig ma?

Fél kilenckor keltem, megreggeliztem, felöltöztem, átnéztem még a szöveget, biciklire pattantam, és átjöttem ide a Színműre. Tízkor elkezdtünk próbálni egy vizsgát, ami a Cseresznyéskertből, a Ványa bácsiból és A három nővérből van összemixelve. Volt egy félórás szünet dél körül, és ez a leves az ebédem.

Melyik film változtatta meg az életedet?

A Föld sója. Amikor először láttam, eléggé megváltozott tőle a gondolkodásom. Hogy én itt szenvedek bizonyos dolgokért, hogy jaj, ma nem sikerült meleg ételt ennem, és akkor végignézem, hogy a világban jelenleg hogy élnek emberek. Kemény világot élünk.

Melyik filmet láttad utoljára moziban?

Tegnap este láttam az új Star Wars-filmet, a Solót. A párom miatt, én nem vagyok különösebb rajongója a sorozatnak. Erre a mostanira azt mondták, nagyon rossz, ezért így ültem be rá. Ehhez képest nem szenvedtem rajta különösebben.

©

Hol etted a legjobbat életedben?

Voltunk nemrég Párizsban, és egy helyi néni elvitt minket egy igazi tengeriherkentyűs helyre. Kaptunk egy tálat, amin minden volt, és nekünk kellett szétszedni. Nagyon finom is volt, és nagyon különleges élmény. Furcsa, mert egy csomó ideig vegetáriánus voltam, és akkor nem tudtam volna ezt megenni, mert sajnálnám.

Ilyen megfontolásból voltál vegetáriánus?

Nem, egyszerűen egy idő után észrevettem, hogy nem kívánom a húst. Kikértem, aztán otthagytam. És úgy voltam vele, hogy amíg nem érzem, hogy nagyon kívánom, addig nem eszem. Ez három évig tartott.

Mondj valami meglepő, de igaz dolgot magadról!

Kettős állampolgár vagyok.

 

Miben szeretnél tehetséges lenni?

A munkámban, a művészetemben, a szerepeimben, az adott feladatban, amit kapok. Az egyik percben azt érzem, tudom, amit tudok, a másikban meg azt, hogy lehet, hogy tök tehetségtelen vagyok. Ilyenkor le kell ülnöm beszélgetni valakivel, akiben megbízok, és ő megnyugtat.

Mikor voltál a leggyávább életedben?

Nagyon szeretném, hogy egyszer úgy belemenjek valamibe, hogy tényleg nem tudom, valaki megtart-e, amikor leugrok. Mindig valami kis kötelet tartok magam mellett.

Nehéz volt meghozni azt a döntést, hogy szabadúszóvá váljál?

Nehéz, nagyon féltem. De eléggé rá voltam kényszerítve, mert az utolsó két évem a Tháliában nem volt jó. Oda lett szerződtetve egymás után két színésznő is, akik az én karakterem voltak. Nem kaptam lehetőségeket, nem jöttek a kihívások, pedig az első három évem ott nem ilyen volt. Nem értettem, miért, és nem kaptam választ rá. Most már hálás vagyok, hogy így történt, mert lehet, hogy amúgy soha az életben nem mertem volna meglépni ezt. Sokkal jobb évadom volt, és sokkal jobb szerepeket játszom szabadúszóként.

©

Melyik számot hallgatod a legtöbbet mostanában?

Nem azért, mert akartam, de valahogy mindig ez szól mindenütt mostanában: Ed Sheerannek a Perfect című száma. Aztán egy idő után megjegyeztem a dallamát, és már én is benyomtam YouTube-on.

Melyik könyvet adtad a legtöbbször ajándékba?

Tollétól az Új föld címűt, én is ajándékba kaptam. Ez egy másfajta gondolkodás, pozitív életszemlélet, amit leír ebben a könyvben. Máshogy láthatod tőle az adott életedet, amit élsz. Pont apukámnak is adtam halála előtt egy példányt.

Melyik volt életed legjobb koncertje?

A tavalyi Everness Fesztiválon voltam Palya Bea-koncerten, és olyan nagyot rég táncoltam. Nagyon csípem a csajszit.

©

Van beceneved?

Anyám Vicusnak hív, gyakran Cicának, a barátaim Vivinek, tesóimnak Vivike vagyok.

Azt tudod, honnan kaptad a nevedet?

Igen. Anyukám Liliann, de rájött, hogy nem akarja ugyanazt a nevet adni nekem. Viviennek akart, de Svédországban nem anyakönyveznek ilyen néven, csak úgy, hogy Vivianne. Tízéves koromig Viviennek írtam, de akkor egy okmányirodában közölték, hogy nem ez a nevem.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színésznők közül választottuk ki azt a húszat, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat korábbi részeit itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Házkutatást tartanak Navalnijnál és munkatársainál, most éppen a járványszabályok megsértése miatt

Házkutatást tartanak Navalnijnál és munkatársainál, most éppen a járványszabályok megsértése miatt

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Az Oscar-esélyek miatt is fontos díjra jelölték Horvát Lili filmjét

Az Oscar-esélyek miatt is fontos díjra jelölték Horvát Lili filmjét