szerző:
hvg.hu

A genovai születésű Renzo Piano kötelességének érzi, hogy segítsen.

A tragédiát követő politikai gyűlölködést válthatná ki az újjáépítés körüli összefogás – ebből a meggondolásból is szállna be a Morandi híd újjépítési munkálataiba az olasz sztárépítész, Renzo Piano. Piano nevéhez fűződik a párizsi Pompidou Központ és a londoni Shard.

©

A genovai születésű építész kötelességének érzi, hogy reagáljon a 43 halálos áldozatot követelő tragédiára. Bár Piano szerint még túl korai arról beszélni, hogy milyen legyen az új híd, de abban biztos, hogy a szerkezetnek a büszkeséget és az értékeket kell megtestesítenie. És persze szépnek kell lennie – nem feltétlenül a külsőségek, hanem az üzenet szempontjából. 

Az augusztus közepén összeomlott hidat Riccardo Morandi tervezte, 1967-ben avatták fel. Piano szerint Morandi alkotása okos és bátor, de törékeny is volt. „Törékeny abban az értelemben, hogy a szépség törékeny – ez nem kritika. A híd végig rengeteg figyelmet kívánt” – mondta Piano. Erre, vagyis az állandó karbantartásra egyébként Morandi is figyelmeztetett még 1979-ben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!