szerző:
hvg.hu

Kobzon politikailag is aktív volt, és a Szovjetunió, majd Oroszország egyik legismertebb énekese.

80 éves korában meghalt a "szovjet Sinatrának" is nevezett Joszif Kobzon, ismert táncdalénekes – írja a Russia Today. A TASZSZ orosz hírügynékségnek Kobzon asszisztense megerősítette a halálhírt. Az énekes, aki egyben a Duma kulturális bizottságának elnökhelyettese is volt, évek óta rákkal küzdött.

Joszif Kobzon 1937-ben született az ukrajnai Csaszov Jar városában egy zsidó családba, és már gyerekként több énekversenyt is megnyert, így fellépett Sztálin, majd később Hruscsov és más szovjet vezetők előtt is. Bár eredetileg geológiát és bányászatot tanult, később Moszkvában tanult énekelni az akadémián, első lemezét 1962-ben vette fel.

Brezsnyev idején, a hatvanas évektől a Szovjetunió egyik legismertebb énekese lett, 1980-ban megkapta a Szovjetunió Népi Művésze díjat is. Hírnevéhez nagyban hozzájárult, hogy A tavasz 17 pillanata című szovjet kémsorozat több betétdalát is ő énekelte.

1983-ban kizárták a Szovjet Kommunista Pártból, miután zsidó dalokat is előadott egy nemzetközi koncerten, ahol az arab delegáció ezért kivonult a teremből. Egy évvel később azonban helyreállt a híreneve, és megkapta a Szovjetunió Állami Díját is.

Többször előadott katasztrófasújtott övezetekben is, így például két hónappal a csernobili atomkatasztrófa után a helyszínen a mentőalakulatoknak. Számos alkalommal lépett fel a Szovjetunió képviseletében külföldön, Magyarországon is többször járt. Itt például Kovács József Jöjj vissza hozzám című számát énekli magyarul 1967-ben.

A rendszerváltás után többször is indult képviselőválasztáson, és nagy többséggel nyert is a Putyin-párti, az országot jelenleg vezető Egységes Oroszország színeiben.

A Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a legtöbbször kitüntetett orosz művész.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most aztán jön minden: hó, eső, havas eső

Most aztán jön minden: hó, eső, havas eső

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben