szerző:
hvg.hu

Három napig senki sem vette észre Banksy ál-barlangrajzát a falon, ami most nagyon jól jönne a British Múzeum új tárlatában.

A szellemes és szatirikus művészetéről hírhedt graffitiművész nagy felfordulást keltett júliusban, mikor pár órán át úgy tűnt, akár ő is készíthette a kisvonatozó Orbán-graffitit a VII. kerületben, Budapesten. Bár a művész végül hivatalosan is cáfolta, hogy köze lenne a remek darabhoz (ami azóta máshol is felbukkant az országban), azért nem kell őt félteni, nem megy a szomszédba a jó ötletekért.

2005-ben például a British Múzeumban tett ki egy “barlangrajzot” az egyik tárlaton úgy, hogy a múzeum részéről senkinek sem tűnt fel három napig – mikor végül Banksy honlapján keresztül értesültek a tréfáról. Az álműtárgy mellé Banksy egy formailag a múzeumhoz illő leírást is adott a bevásárlókosárral bivalyvadászatra (?) induló ősember ábrázolásáról, volt múzeumi ál-azonosítási száma stb.

A Múzeum most önironikusan, egy facepalmos emotikonnal kísért posztban emlékezik meg az esetről. Az apropó a hamarosan nyitó #IObject című tárlatuk, amivel a történelem ismert és ismeretlen protestművészeiről emlékeznek meg. (A cím lefordíthatatlan szójáték, az ‘object’ tárgyat is jelent, utalva a kiállított darabokra, illetve a tiltakozik, ellentmond igék angol megfelelője is.)

A kiállításon látható lesz például babiloni téglára festett graffiti, olyan bankjegy, amin durva szavakat rejtettek el, szatirikus török árnyjátékbábok. És hivatalosan felkérték Banksyt, hogy állítsa ki a tárlaton az álbarlangrajzot is.

A kiállítás szeptember 6-án nyit, akkor kiderül, Banksy belemegy-e ilyen hagyományos játszmákba.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!