szerző:
Németh Róbert

Ugyan még nem későbbi nevén, de a kocka azért el lett vetve.

1968. szeptember 7-én lépett először közösen színpadra Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones és John Bonham (előtte első ízben egy londoni lemezbolt fölötti szobában játszottak együtt). Ekkor még nem a Led Zeppelin nevet használták, ugyanis menedzserük, Peter Grant úgy gondolta, hogy hasznosabb, ha Page előző együttese, az az év kora nyarán feloszlott Yardbirds – ami azért sokra vitte, de talán még vihette volna sokkal többre is – nevét használják.

A New Yardbirds néven koncertező együttes egy 13 állomásos skandináviai turnét tolt 1968 szeptemberében, melynek első állomására fél évszázaddal ezelőtt Gladsaxe városában, a helyi Teen Clubban került sor. Ami egész pontosan egy iskola tornaterme volt. Részben azért indultak turnéra, mert „rajtuk ragadt” a Yardbirds egy szerződéses kötelezettsége – részben meg, persze, hogy kipróbálják, hogyan szuperál az új zenekar.

Ez a felvétel ugyancsak Dániában készült, de a következő év tavaszán:

A koncerteken régi Yardbirds-számokat játszottak és olyan bluesfeldolgozásokat (és összesen egy saját dalt, a Communication Breakdownt), amit első lemezükre vettek fel később.

Mikor hazatértek, úgy döntöttek, hogy levetik a New Yardbirds nevet, ám őszi brit turnéjuk elején még mindig így szerepeltek – először október 25-én a University Of Surrey-n, Guilfordban léptek fel Led Zeppelin néven.

Érdekesség, hogy nem sokkal korábban – 1968 augusztusában – Jeff Beck, aki a Yardbirdsben együtt zenélt Jimmy Page-dzsel (és a zenekar kulcstagja volt), gyakorlatilag kiadott egy "Led Zeppelin-lemezt" Truth címmel, amin csak hogy egy kicsit bonyolítsuk, zenél a későbbi Zep-basszusgitáros John Paul Jones is. Az albumon a dalok nagy részében Rod Stewart énekel és a későbbi Rolling Stones-gitáros, Ronnie Wood basszusgitározik. Egy dalban pedig az a Keith Moon dobolt (You Know Who fedőnéven), aki épp ma 40 éve, 1978. szeptember 7-én halt meg, miután nyugtatókkal túladagolta magát.

Jeff Beck, ezt a szerzői minőséget aztán nem tudta megismételni, ő „csak” nagyszerű bluesgitáros lett – a Led Zeppelin viszont jött, és mindent vitt. Menedzserük leszerződtette őket az Atlantic lemezkiadóhoz (történelmi összeget, 143 000 dollárt kapott a zenekar, soha ennyit kiadó még nem fizetett nullkilométeres együttesnek), a többi meg történelem.


A Led Zeppelin történetéről itt írtunk bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtrollkodták a legjobban várt karácsonyi reklámot

Megtrollkodták a legjobban várt karácsonyi reklámot

Ilyen mobilt még nem látott: két kijelző és két ujjlenyomat-olvasó van a Nubia X-ben

Ilyen mobilt még nem látott: két kijelző és két ujjlenyomat-olvasó van a Nubia X-ben

"Kedves Jani!" – a volt MVM-vezér utolsó figyelmeztetője a Paks II.-ért felelős Süli Jánosnak

"Kedves Jani!" – a volt MVM-vezér utolsó figyelmeztetője a Paks II.-ért felelős Süli Jánosnak

Demeter: Orbán a nemzetközi bűnözés részévé vált

Demeter: Orbán a nemzetközi bűnözés részévé vált

Jó hír: rengeteg jegesmedvét találtak Alaszkánál

Jó hír: rengeteg jegesmedvét találtak Alaszkánál

Románia megnyerte: ott a legtöbb a kerti WC az EU-ban

Románia megnyerte: ott a legtöbb a kerti WC az EU-ban