szerző:
Varga Ferenc

Tehetségesek, öntudatosak, karakteresek és szépek. Cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a huszonéves színésznőket, akikre felfigyelhettünk már filmekben vagy tévésorozatokban. Húsz feltörekvő színésznőnek szegeztük neki ugyanazokat a kérdéseket, és mozgóképes tapasztalataik alapján sorba rendezve mutatjuk be őket hétről hétre.

A legmenőbb fiatal magyar színésznők #10

Név: Hartai Petra
Született: 1992. július 30.
Miben láthattuk? Oltári csajok, #sohavégetnemérős
Színházban? Szombathelyi Weöres Sándor Színház

Hartai Petra kiskorában harisnyával a fején járkált egy évig, nem egyszer ruhában fürdött. A szülei sejtették, mi lehet lányuk viselkedése mögött, elvitték Földessy Margit színitanodájába. Csak két-három hónapot járt oda, amikor tízévesen megkapta a Mi, szemüvegesek című ifjúsági tévéfilm főszerepét (egyik partnere az akkor kilencéves Döbrösi Laura volt), majd állandó szereplője lett a Klipperek című sorozatnak, illetve műsorvezetőként bekerült a Képben vagyunk című adásba.

A gimnázium alatt már nem tévézett, teljesen beszippantotta a drámatagozatos Vörösmarty közege. A pesti színművészetire nem jött össze a felvételi („Teljesen be voltam szarva”), Kaposváron viszont nagyon jól érezte magát Kocsis Pál osztályában. A gyakorlatát a szombathelyi Weöres Sándor Színházban töltötte, 2016 óta ott társulati tag, olyan rendezőkkel dolgozik együtt, mint Alföldi Róbert, Mohácsi János és Zsótér Sándor.

A bevásárlóközpontokban viszont nem ezért ismerik fel, hanem mert száz epizódon át játszotta Erdész Hajnalt, a szenvedélyes szakácslányt az Oltári csajok című RTL Klubos napi sorozatban. Moziban is láthattuk már: a Wellhello dalainak ihletésére készült #sohavégetnemérős című romantikus komédia legjobban sikerült szkeccsében csemegepultos lányként ment végig Orosz Ákossal egy párkapcsolat összes fájdalmas, bosszantó és örömteli stációján. „Számomra a színház a szerelem, a film pedig a szerető” – mondta egyszer.

Azt képzelem, ilyenek lehettek a békebeli filmgyártás vándorszínészei. A forgatás alatt próbált Szombathelyen és játszott Kőszegen, mégis olyan energiával és kisugárzással érkezett hozzánk, amely az egész stábra átragadt. Egyszer sem láttam a kezében a forgatókönyvet, mégis minden jelenetben stabil szövegtudással, minimális instrukciókkal alakította a kifejezetten rá írt karaktert. A forgatási szünetekben végig figyelte az áruházi csemegepultos nénit, és a játékába is átmentette a karakter őszinte lazaságát – a stáb több tagja mesélte nekem a forgatás után, hogy hónapokig álmodoztak arról, hátha egyszer valamelyik áruházban találnak egy olyan lányt a párizsis pult mögött, mint Petra.

– Tiszeker Dániel, a #sohavégetnemérős rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

A biciklis balesetem. Nagyon korán megtanultam rendesen biciklizni, úgy négyéves lehettem. Azt hittem, nagyon menő vagyok, mindent tudok az életről. Elindultam Rákoscsabán egy lejtőn, és feltettem a kezem meg a lábam, mert azt láttam a nagyoktól. Tisztán emlékszem, hogy anya üvölt, hogy „lassíts, lassíts!” Volt egy kis padka, amin fennakadt a bicikli, én meg továbbrepültem. A heget láthatod itt az államon.

A négyéves Hartai Petra a nővérével, a balesete után nem sokkal
©

Mi zavar a legjobban a külsődben?

A lábujjaim nagyon hosszúak. A családom egyik felének lengyel hercegek a felmenői, a másik felének albán hegyirablók. És én az albánokra hasonlítok nyilván. Apukámtól egyetlen dolgot örököltem: a lábujjaimat. Kezdem őket elfogadni, már játszottam mezítláb színpadon.

Melyik szót használod túl sokszor?

Mindenkinek kitalálok becenevet. Ez elég frusztráló lehet másoknak, én élvezem. Nekem viszont csak a színházban lett becenevem, Pötinek hívnak.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

Mikor sírtál utoljára, és miért?

Ma reggel. Egy hónapja azt csinálom, hogy minden délelőtt próbálok a Pesti Magyar Színházban, esténként pedig játszom Szombathelyen. Ez azt jelenti, hogy délután levezetek, este pedig fel. Plusz három barátom elhagyja a színházat. Ma reggel valaki felhívott, hogy hogy vagyok, és kirobbant belőlem a feszültség. Jól vagyok, csak az idegrendszerem egy kicsit tropára van menve.

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

Erőszakos vagyok, és ez türelmetlenséggel párosul, meg azzal, hogy nagyon nem szeretem, ha a komfortzónámból kizökkentenek. Megvannak a kis rutinjaim. Például a kocsimat senki más nem vezetheti, a lakásomba is csak nagyon kevés ember mehetett fel eddig.

Melyik teljesítményedre vagy a legbüszkébb?

©

Arra, hogy a szüleimnek bebizonyítottam, hogy helyt tudok állni ezen a pályán. Sosem felejtem el, hogy amikor a Ványa bát megnézték, édesanyám és édesapám is sírt. El sem hittem, hogy apukám ott zokog. A nővérem meg is kérdezte, hogy „apa, holnap bejössz az én munkahelyemre, és sírsz nálam is?”

A nővérednek mi a foglalkozása?

Közgazdász.

©

Mi a visszatérő álmod?

Gyerekkoromban volt: egy kardfarkú, fekete macska piros köntösben legyilkolja a családomat a farkával. Én elmenekülök, és a nagymamámnál kötök ki. Akkor szoktam rá a varázsitalra.

Az micsoda?

Anya találta ki, igazából csapvíz, de ő varázsitalnak hívta. Mélységesen hittem benne. Megittam, és mindig jót aludtam.

Mitől tartasz a leginkább?

Attól, hogy nem tudom majd összeegyeztetni a karrieremet a magánéletemmel. Nekem mindennél fontosabb, hogy legyenek majd gyerekeim, legyen családom, de közben az is mindennél fontosabb, hogy azt csináljam, amit szeretek.

Mi volt a legfájdalmasabb dolog, amit valaki mondott neked?

Valaki azt mondta, hogy „te csak sodródsz”. Lekerültem Szombathelyre, ott vagyok négy éve, nagyon szeretem, nagy szerepeket kapok, nagyon fontos és jó emberekkel dolgozhatok, de majd szeretnék Pestre jönni előbb-utóbb. Lett volna egy lehetőségem, de nem éltem vele. Annyira félek, hogy feljövök Pestre, és nem lesz jó. Ezzel kapcsolatban volt egy beszélgetés, és ott hangzott el ez a mondat.

©

Ha visszamehetnél az időben, hova és mikorra mennél?

A Downton Abbey korszakába, amikor még udvaroltak a férfiak.

Melyik dalt szeretnéd, hogy szóljon az esküvődön?

Ami majd a vőlegényemmel a közös dalunk lesz. Volt már pár közös dalom életemben.

Például?

A tinikoromban a Sexy Love Ne-Yótól, később Max Richtertől a November.

Biztos, hogy férjhez fogsz menni?

Szerintem igen, de nem álmodozom fehér ruháról és templomról. Ahhoz, hogy családom legyen, nem feltétlenül kell férjhez mennem.

©

Mikor voltál a legboldogabb életedben?

Mindig az vagyok. Azon szerencsés emberek közé tartozom, aki reggel felkel, és tud örülni egy kakaós csigának. Ez egy nagyon jó tulajdonság. Van depressziós korszakom is, akkor egy napig szomorú vagyok, és összevissza vásárolok mindent. Múltkor egy hangszórót vettem, előtte pedig egy tévét.

Mit csináltál eddig ma?

Éjjel vezettem az M1-esen, esett az eső, emiatt ideges voltam. Tenki Dalma mellettem végig beszélt, mert félt, hogy elalszom. Latin zenékre táncoltunk a kocsiban. Egykor kiraktam őt a Blahán, hazamentem. Kettőig forgolódtam, nyolckor fölkeltem, téliszalámis kenyeret reggeliztem édesanyámmal együtt. Lefürödtem, elköszöntem apukámtól. A kocsiban elmondtam a mai szövegemet, aztán felhívott egy nagyon jó barátom, akkor sírtam. Az M3-ason kezdtem el, amikor bekanyarodtam a Wesselényibe, már abbahagytam. Legördültem a garázsba, ott megnyugtattam magam, bementem próbálni a Magyar Színházba. Végeztem kettőkor, felmentem jelmezpróbára, ettem két darab háromszög melegszendvicset, eljöttem ide.

Hol etted a legjobbat életedben?

Bozsokon a Határmenti Vigadóban makói libamájat. Főtt krumpli, sült almakarika, libamáj, és lyoni hagyma. Amúgy kicsit autista beütésem van a kajákkal kapcsolatban, képes vagyok egy hétig csak lángost enni. Vagy rántott sajtot mindennap.

Mondj valami meglepő, de igaz dolgot magadról!

Rettenetesen csámpás vagyok. Mondjuk ezt sokan tudják rólam, mert látják. A kripli című darabba bele is tettük a csámpásságomat.

©

Miben szeretnél tehetséges lenni?

Főzésben. Szeretek főzni, de nem tudok.

Azért valamit tudsz jól csinálni?

Lángost, pedig az nehéz.

Mikor voltál a leggyávább életedben?

Amikor énekelnem kellett. Alapvetően nem vagyok egy görcsös ember a színpadon, de ha éneklésről van szó, megnyílik alattam a föld. Amikor elkerültem Szombathelyre, a Parasztoperával kezdtem, ami végig éneklés. Letettem a cigarettát, és naponta egy macinyi mézet megettem. Híztam öt kilót, de a hangom nem lett jobb.

©

Reménykedsz abban, hogy van valami a halál után?

Reménykedem benne, de nem tudom, és nem is akarom megfogalmazni, hogy mi.

Mit szeretnél, hogy mi lenne?

Egy másik élet, de úgy, hogy nem emlékeznék rá, hogy ez volt.

Szeretnél fiú lenni?

Nagyon. Szeretnék felszedni egy nőt, az milyen izgalmas lehet.

Melyik számot hallgatod a legtöbbet mostanában?

Emmit Fenntől a Painting Greyst. Öcsémnek mozgásvizsgája volt a Vörösmartyban, ott hallottam először. Leshazamoztam, és egy hete folyton ezt hallgatom.

Melyik volt életed legjobb koncertje?

Kale Lulugyi az idei Ördögkatlan fesztiválon. Ott voltak a Várkonyi Csibészek is, velük roptuk három órán keresztül. Ők a levegőben táncoltak, én próbáltam vegyíteni a drum and bass lépéseket némi csettintgetéssel. Csodálatos élmény volt.

Mennyi borravalót szoktál adni?

A benzinkutasoknak 3-400 forintot, ha lemossák az ablakomat, és ellenőrzik a kerekeket. Étteremben tíz százalékot, de ha nincs pénzem, akkor nem adok, csak szomorúan nézek.

©

Kaptál már olyan kritikát, ami tényleg fájt?

Ha kaptam is rossz kritikát, eddig mindig át tudtam fordítani, és valami jót hoztam ki belőle.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színésznők közül választottuk ki azt a húszat, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat korábbi részeit itt találja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megkezdték az amerikaiak kimentését az karanténba zárt óceánjáróról

Megkezdték az amerikaiak kimentését az karanténba zárt óceánjáróról

Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában

Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában

Sokak által várt funkció érkezik az Instagramba: időrendben láthatjuk a képeket

Sokak által várt funkció érkezik az Instagramba: időrendben láthatjuk a képeket

Érdektelenségbe látszik fulladni a dunaújvárosi választás

Érdektelenségbe látszik fulladni a dunaújvárosi választás

Egyre biztosabb, hogy márciusban új iPhone érkezik, a 9-es

Egyre biztosabb, hogy márciusban új iPhone érkezik, a 9-es

Több száz pszichológus tiltakozik a nemzeti konzultáció ellen

Több száz pszichológus tiltakozik a nemzeti konzultáció ellen