szerző:
hvg.hu

Cuarón intim, önéletrajzi ihletésű drámája, a Roma című filmje kapta meg a 75. velencei nemzetközi filmfesztivál fődíját. Nemes Jeles László szombaton végül nem kapott díjat, de az előző napon odaítélt kritikusok díjával így is boldogan jöhet haza.

A mexikói rendező, Alfonso Cuarón Velencében bemutatott filmjéről korábban ezt írtuk: a virtuóz képi megoldásairól ismert rendező most sem tudott kibújni a bőréből: a 65mm-es fekete-fehér celluloidra forgatott Roma lélegzetelállítóan fest – más kérdés, hogy mivel a Netflix finanszírozta, így a legtöbb néző nagyvászon helyett egy pici képernyőn fogja majd látni.

Az Ezüst Oroszlánt, amely a legjobb filmrendezőnek járó elismerés, a francia Jacques Audiard kapta a The Sisters Brothers című, első angol nyelvű munkájáért. A film egy vicces western lett, Jake Gyllenhaal és Joaquin Phoenix főszereplésével.

Jorgosz Lantimosz a zsűri nagydíját, szintén Ezüst Oroszlánt kapott The Favourite című, Anna brit királynőről szóló drámájáért. A filmben Olivia Colmant és Rachel Weiszt láthatjuk a főbb szerepekben.

A legjobb férfi főszereplőnek járó Volpi Kupát Willem Dafoe kapta az At Eternity's Gate című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb női főszereplő pedig Olivia Colman (The Favourite) lett.

A legjobb forgatókönyv díját a Coen testvérek 132 perces filmje The Ballad of Buster Scruggs kapta, és két díjjal mehet haza a versenyprogram egyetlen női rendezőjének, Jennifer Kent filmje, a The Nightingale.

Jennifer Kent
©

A horror megkapta a zsűri különdíját, és a film főszereplője, Baykali Ganambarr pedig a Marcello Mastroianni díjat, amelyet az elsőfilmes színészeknek osztanak.

A Napszálltát pénteken díjazták

Pénteken adták át a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrijének díját Nemes Jeles László filmjéért. A film világpremierjéről a következőt mondta az Oscar-díjas rendező: "úgy éreztem, hogy a nézők meglepődtek, nem szokványos élményben volt részük. Többen mondták körülöttem, hogy egyfajta rezgés volt a moziban. Talán ezt az váltotta ki, hogy a Napszállta olyan frekvenciákkal működik, amelyek nem hagyományos módon érintik meg a nézőket".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott