szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világhírű karmester a Guardianben írt véleménycikket a szerdai európai parlamenti szavazás elé.

A populista és nacionalista mozgalmaknak az emberi jogok elleni támadásai miatt aggódik Fischer Ádám, aki zenei hasonlattal vázolja fel az világ előtt álló problémákat a Guardianben megjelent véleménycikkében. Szerinte a klímaváltozástól kezdve a menekültválságig minden mindennel összefügg, tehát minden nemzetközi, és a kormányoknak is így kell hozzáállniuk. A világnak karmesterekre van szüksége – írja Fischer. Az olyan populista hitvallások, mint a Donald Trump által hangoztatott „Amerika az első” pont olyan, mintha egy zenekarban a hegedűsök a saját tempójukban játszanának, és figyelmen kívül hagynának mindenki mást.

Ettől a populista szólamtól kell megmenekítenie Magyarországot is az Európai Parlamentnek – tér rá a magyar helyzetre a karmester. Szerinte Magyarország az egyik legkevésbé nemzetközi tagállama az EU-nak, ahol kevesen beszélnek idegen nyelvet. Kontroll nélkül pedig Orbán Viktor kormánya folytatná a pluralizmus aláásását és a kisebbségek kirekesztését – írja Fischer, aki felidézi az egyik nyári élményét, amikor Budapesten egy taxis arról beszélt neki, hogy minden migráns terrorista, és a legrosszabb, amit egy kormány tehet, az az, hogy beengedi őket.

Az ilyen elképzelések, mint hogy a migráció egy nemzetközi összeesküvés része, megmérgeznek egy országot – figyelmeztet. Fischer Ádám szerint a 7. cikk támogatásával arra bátoríthatná Magyarországot az EU, hogy lépjen túl a kormány propagandáján, amely a taxist is félrevezette.

Amennyiben az Európai Parlament szerdán igennel szavaz, megmutathatja, hogy megérti a közös múltunkat, és azt is, hogy a jövő érdekében együtt kell működni, és ezzel a történelem helyes oldalán állna – vonja le a következtetést Fischer Ádám.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bridgerton: nincs megállás, jön a harmadik és a negyedik évad is

Bridgerton: nincs megállás, jön a harmadik és a negyedik évad is

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Felpörögtek a Paks II. körüli munkálatok, Mészáros gyerekei is lecsípik a részüket

Felpörögtek a Paks II. körüli munkálatok, Mészáros gyerekei is lecsípik a részüket