szerző:
hvg.hu

Százával fordulnak elő török jövevényszavak a magyar nyelvben. Ám a kormányfő hirtelen támadt ötletével szemben a nyelvészek abban egyetértenek: a magyar a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik.

A honfoglalás előtti magyarság története tele van megválaszolatlan kérdésekkel, olyan lyukakkal, amelyek csak nagy képzelőerővel tölthetők ki. Erre a történészeknek is szükségük van, de éppen a hiátusok miatt a magyar őstörténethez, akárcsak a focihoz, szinte mindenki érteni vél. A jelek szerint a miniszterelnök is. Orbán Viktor a foci után ezt a területet is felfedezte magának, és úgy gondolta, hozzászól a témához. A magyar „egy egyedülálló és különleges nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban” – fejtegette a kirgizisztáni Csolpon-Atában.

A nyelvészek egybehangzóan állítják, hogy a magyar nincs rokonságban a türkkel, hanem finnugor eredetű. Álláspontjukat ma már csak ezoterikus őstörténet-kutatók kérdőjelezik meg, akiknek gyakran a türk sem elég patinás, és egészen a sumerokig visszamennek. A  hivatalos magyar kormánypolitika erre a szintre még nem süllyedt, de nem túl biztató, ahogyan a tudományos tényeket kezelik.

Az biztos, hogy a honfoglalás előtt a nyugati ótörök volt a legnagyobb hatással a magyarra, mintegy háromszáz szót ma is használunk a tőlük akkor átvettekből. Ám ennek a nyelvcsaládhoz nincs köze.

A magyar miniszterelnök egyébként nemcsak nyelvészként nyilvánult meg, azt is kijelentette, hogy szerinte a magyar etnikum is „hun-türk eredetű”.

A jelenlegi adatok Mende Balázs régész egy írása szerint azt mutatják, hogy „a honfoglalók anyai génkészlete a nyugati és a közép-/kelet-eurázsiai régió genetikai elemeinek keveréke; a nyelvi alapon rokonított finnugor népek és egyes közép-ázsiai török nyelvű népességek is lehettek genetikai hatással a honfoglalók anyai összetételének kialakulására”.

 

A nyelvi és őstörténeti kutatásokról ez e heti HVG-ben olvashatunk bővebben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!