szerző:
hvg.hu

A romantikus kép a rózsákat nevelgető szelíd török aggastyánról távolabb már nem is állhatna a valóságtól. Gül Babának sem ideje, sem alkalma nem volt a kertészkedésre, mivel hódítóként érkezett a város falai alá.

A népszerű elképzeléssel ellentétben Gül Babának nem sok köze volt a rózsákhoz, sőt, még a neve sem ez volt valójában. A korabeli magyarok a ‘kel’, azaz kopasz szót hallották rosszul, és ‘gül’-re torzították, ami ráadásul nem is rózsát, inkább virágot jelent a perzsa és a török nyelvben is.

Misztikusok és harcosok

Gül/Kel Baba egy dervis, azaz szerzetes volt, továbbá harcos és költő is egyben. Így nyer értelmet valódi neve, ‘Kopasz Atya’, ami a dervisek kopaszra borotvált fejére utalt. Ezek a muzulmán szerzetesek a szúfi testvériség képviselői, szegénységet fogadva élnek aszkéta életet. A szúfi derviseket nagy tisztelet övezte tudásuk, költészetük, misztikus szellemiségük miatt. Meditációval, imádsággal, tánccal kerülnek közelebb Allahhoz, a leghíresebbek közülük a keringő dervisek, a mevlevik.

Háború idején viszont a dervisek kardot ragadtak, és hitharcosként vettek részt a hadjáratokban (ezt, ha máshonnan nem, az Egri csillagokból is tudhatjuk) - így érkezett Gül Baba is Magyarországra Szulejmán kíséretében.

Legendás halál egy legendás napon

Gül Baba jelen volt Buda hírhedt elfoglalásakor. Ekkor a janicsárok szép lassan beszivárogtak a városba, miközben Izabella királyné és a magyar főurak Szulejmán sátrainál vendégeskedtek, miután a törökök segítettek elűzni a trónkövetelő Habsburg Ferdinánd seregeit.

A dervis halálának időpontja nem egyértelmű. Vagy ezen a napon, azaz 1541. augusztus 29-én, Buda elfoglalásakor halt meg, vagy szeptember 2-án, mikor a dzsámivá alakított Nagyboldogasszony templomban (a mai Mátyás-templomban) imádkozva hálát adtak a győzelemért.

A megrendült szultán, aki egyes források szerint a dervis gyerekkori barátja volt, maga is vitte Gül Baba koporsóját. Mivel Szulejmán kalifa volt, azaz legfőbb vallási vezető is, ezzel a lendülettel a város védőszentjének is nyilvánította volt szerzetes-katonáját.

©

Romantikus sírhely a budai dombokon

A türbét, azaz sírboltot a harmadik budai pasa, Jahjapasazáde Mehmed építtette a sír fölé 1543-48 között - emellé pedig egy török kolostor is épült. A szabályos nyolcszög alaprajzú épület a török időkben sűrűn látogatott zarándokhely volt - igazából a mai napig felkeresik a Budapestre látogató török turisták.

Az 1600-as évek derekán a türbét Evlia Cselebi, török történetíró és világutazó is felkereste. Tőle tudunk a sírhely gazdag berendezéséről, és azt is, hogy a látogatását néhány rögtönzött versben meg is örökítette a türbe falán - ezek viszont a város visszafoglalását követően elvesztek, illetve megsemmisültek.

Ezt követően volt jezsuita kápolna, majd ismét török zarándokhely - 1914-ben nyilvánították műemlékké. A legfrissebb felújítási munkálatokat 2016-ban kezdték meg rajta. A török és magyar kormány közösen finanszírozta a munkálatokat, az átadását Erdogan török államfő látogatásához időzítették.

Az Orbán-Erdogan találkozóról itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Kiszivárgott egy kép: lehet, hogy ez lesz a világ első telefonja 12 GB RAM-mal

Kiszivárgott egy kép: lehet, hogy ez lesz a világ első telefonja 12 GB RAM-mal

Itt nézheti meg, hogy lesznek nyitva a boltok karácsonykor

Itt nézheti meg, hogy lesznek nyitva a boltok karácsonykor

Sok androidos telefon elbukott, az iPhone viszont kiállta a különleges, arcazonosítós próbát

Sok androidos telefon elbukott, az iPhone viszont kiállta a különleges, arcazonosítós próbát

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

700 százalékkal nőtt a nyeresége, mégis bajba került Matolcsy unokatestvérének bankja

700 százalékkal nőtt a nyeresége, mégis bajba került Matolcsy unokatestvérének bankja