szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön kalapács alá került volna a diktátornak tulajdonított három festmény is, de végül a rendőrség foglalta le a képeket.

Az Adolf Hitlernek tulajdonított vízfestmények hegyeket, völgyben hömpölygő folyót és egy fa alatt ücsörgő embert ábrázolnak. Hitler a képeket - a berlini Kloss aukciósház szerint - még Münchenben készítette a huszadik század elején, és bár különösebb művészi értékük nincs a festményeknek, kézügyessége láthatóan volt a későbbi diktátornak.

Az aukciós ház szóvivője Hitler festményeiről a következőt mondta a BBC-nek: "ha a Szajna partján végigsétálsz, 100 művészből 80 jobb lesz nála. A képek alján lévő név miatt olyan nagy az értéke ezeknek a képeknek". Joachim Maeder azt nyilatkozta korábban, hogy szerinte több ezer euróért kelnek majd el a festmények, és kiemelte, hogy a képek iránt különösen nagy az érdeklődés Oroszországból, Amerikából, Angliából és a skandináv országokból.

A csütörtöki árverésre végül azonban mégsem került sor, mert egy magánszemély feljelentése nyomán a rendőrség lefoglalta a festményeket hamisítás gyanúja miatt. A dw.com német hírportál szerint vizsgálják azt is, hogy valódi-e Frank Garo amerikai kéziratszakértő hitelességet igazoló okirata. 

Németországban legálisan lehet kereskedni a hajdan piktorként is dolgozó Hitler festményeivel mindaddig, amíg nem szerepel rajtuk náci szimbólum. A náci vezér egy Albert Bormann kézjegye által is hitelesített képe 2014-ben 130 ezer euróért kelt el egy nürnbergi árverésen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!