szerző:
Varga Ferenc

Színészinterjúink folytatódnak, most fiatal férfi színészeknek szegeztük neki kérdéseinket. Hogy látják a világot azok a tehetséges huszonéves fiúk, akikből a következő évtizedek Mészáros Bélája vagy Mészáros Mátéja lehet? Arcukat filmekből és tévésorozatokból ismerhetjük, néhányuknak nagy számú rajongótáboruk is van már. Érzékenyek, sármosak és serények – a következő hetekben őket mutatjuk be közelebbről. A sorrend, csakúgy, mint kolléganőik esetében, mozgóképes tapasztalataikon alapul.

A legmenőbb fiatal magyar színészek #7

Név: Miller Dávid

Született: 1996. május 5.

Miben láthattuk: Pappa piaVörös veréb

Miller Dávid egész gyerekkorában versenyszerűen sportolt, csak 17 évesen döntötte el, hogy inkább színész lesz. Az érettségi után egy londoni filmes iskolában tanulta a szakmát, és éppen csak végzett, már kapott is egy jelentős filmszerepet: Szabó Kimmel Tamás öccsét játszhatta egy nagy költségvetésű musicalben. Ez volt a szürreális módon rettenetes Pappa pia, amellyel kapcsolatban Dávid alakítását a kevés pozitívum egyikeként említették meg a kritikusok.

Kováts Vera, Miller Dávid és Zsurzs Kati a Pappa Pia című filmben
©

Fél évvel később egy nagyszabású hollywoodi thrillerben, a Vörös verébben bukkant fel. A balerinából orosz kémmé átképzett főhősnő kadéttársaként filmtörténelmet írt: eddig ő az egyetlen magyar színész, aki az Oscar-díjas Jennifer Lawrence szeme láttára vetkőzött anyaszült meztelenre a vásznon.

Színházban nem játszik, mert bosszantaná, ha nem engednék ki forgatni, a Magyarországon készülő külföldi sorozatok közül jó párban szerepelt. A Váltságdíjban nyílpuskával túszt ejtő magyar roma fiú volt, akinek itthon neonácik gyújtották fel a házát, ezért Kanadába menekült; a Ridley Scott-féle Terrorban matrózként rántott elő egy 19. századi brit akcentust; a Marsban asszisztensként sertepertélt egy atomfizikus körül; a Berlin Stationben A hobbit-filmekből ismert Richard Armitage-zsal volt hosszú szóváltása, illetve átesett azon a tűzkeresztségen, amelyen minden fiatal magyar férfiszínésznek át kell esnie: náciként lövöldözhetett a Kémek küldetésében.

Kevés magyar tévésorozat készül mostanában nélküle. A 200 első randiban Gáspár Katával alkottak egy párt, de közéjük állt a korkülönbség, A tanárban ő játssza Nagy Ervin meleg fiát, az Alvilágban pedig Balsai Móni heteroszexuális fiát. A március végén induló Ízig-vérig című romantikus sorozatban Schmidt Sára Londonból idetérő olasz szerelmeként láthatjuk majd, de szerepelni fog az RTL Klub első saját ötleten alapuló szériájában is, amely jelenleg Méhkirály munkacímen fut. A szülei szintén színészek: anyukája Ullmann Mónika, apukája Miller Zoltán.

Dáviddal egyszer régen már találkoztunk egy szereplőválogatáson, és amikor múlt nyáron ismét összehozott minket a sors (Muhi Zsófi személyében), megjegyeztem neki, hogy rengeteget fejlődött az első találkozásunk óta. Ő is kapta a szerepet. Borzasztó precíz, pontos színész, amit én nagyon szeretek, és villámgyorsan tanul, pillanatok alatt adaptálódik egy új szituációhoz. Nagyon komoly fiú, ugyanakkor érti azt a száraz, beteg humort, ami a sajátom. Keményen dolgozik, komoly színészi erőt képvisel, amire lehet alapozni, megnyugtató a profizmusa. Szerintem jelentős karriert fog befutni, ha most ez a sok dicséret nem száll a fejébe. De szerintem nem száll.

– Ujj Mészáros Károly, az Alvilág rendezője

Melyik a legkorábbi emléked gyerekkorodból?

A Pók utcai lakótelepen laktunk, akkor anyáék még együtt voltak. Ott mindennap lemehettem mezítláb a játszótérre úgy, hogy anya nézett az ablakból.

Miller Dávid a Pók utcai lakótelepen
©

Ha feltámaszthatnál valamit, ami kiveszett a világból, mi lenne az?

Az udvariasságot. Engem úgy neveltek, hogy legyek udvarias, de azt látom, az emberek ezt nem tudják hova tenni, azt hiszik, hogy megjátszom magam, vagy gúnyolódom.

Melyik volt életed eddigi legkínosabb pillanata?

A meztelen jelenetem a Vörös verébben. Mai napig verem a homlokomat, ha eszembe jut az a pillanat. Vannak gátlásaim, és amikor azt mondták, hogy figyelj, meztelenre kéne vetkőzni, akkor azt éreztem, hogy ennél semmi sem természetesebb. Ha én színész szeretnék lenni, akkor persze. De amikor ott álltam, és konkrétan le kellett vetkőzni, és szörnyen kiszolgáltatott helyzetben lenni, az nagyon durva volt. Azt éreztem, hogy erre még nem készültem fel.

Megbántad, hogy megcsináltad?

Tök sokáig azzal vigasztaltam magam, hogy ez egy amerikai blockbuster Jennifer Lawrence-szel, hol vetkőzzek le, ha nem itt. Aztán megnéztem a filmet, és tök értelmetlen volt a meztelenségem. Megmagyarázatlan volt, nem volt a helyén.

Mikor sírtál utoljára, és miért?

A húgom születésekor. Nagyon szeretek babázni, meghatott engem, hogy lesz még egy húgom, és akkor elérzékenyültem. De legtöbbször a párkapcsolatom miatt sírok. Nyolc éve vagyunk együtt a barátnőmmel, és túl sokszor kellett egymástól távol élnünk.

Mások előtt is sírsz?

Csak forgatáson. Egy színésznek tök sok karaktert kell megmutatnia, saját magát talán nem kéne.

Miller Dávid
©

Melyik tulajdonságodat gyűlölöd a legjobban?

Amit egyben szeretek is: a mérhetetlen maximalizmust. Rengeteget görcsölök miatta. Ha valami nem tökéletes, azt én nem fogadom el, márpedig nincs olyan, hogy tökéletes.

Miről csinálnál filmet, ha megdobnának 500 millió forinttal?

Hétköznapi embert helyeznék nem hétköznapi szituációba. Életszagú lenne, 18-as karikát kapna, mert az élet kemény.

Mikor jöttél rá, hogy jó színész vagy?

Ez a nap még nem jött el. Nagyon fontos a visszaigazolás, mert magamat lesütött szemmel nézem bármikor. Nem tudom, ez miért van, mert ha visszanézem magamat, tök sokat tanulok belőle. De nem bírom.

Ha mondják, hogy jó voltál, annak megörülsz?

Nem, mert az van bennem, hogy jó, oké, de én azért szeretnék ennél jobbat. Próbálom magam trenírozni, hogy jobban higgyek magamban.

Mi zavar a legjobban a külsődben?

Hogy alacsony vagyok. Szoktam vele viccelődni, és nem olyan régen rám szólt Nagy Zsolt, aki kábé ugyanolyan magas, mint én, hogy ezt hagyjam abba, mert senkit nem érdekel. Szóval zavar, de ha belegondolok, semmiben nem gátol. Ha azt mondják egy forgatáson, hogy figyelj, Dávid, azt szeretnénk, hogy ebben a jelenetben állj rá egy dobozra, akkor nem sértődöm meg.

©

Felnőttnek érzed magadat?

Abszolút. Mindig önálló voltam, elfogyasztottam hamar a bébiszittereimet, korán egyedül maradtam otthon. Már régóta azt játszom, hogy felnőtt vagyok, de talán akkor lettem igazán felnőtt, amikor egy évig kint éltem egyedül Londonban.

Mikor kerültél a legközelebb a halálhoz?

Amikor a dédnagypapám meghalt. Ullmann Ottó zeneszerző, aki olyan slágereket írt, mint a Nekem a Balaton a riviéra. Azt gondoltam, ha egy 89 éves ember eltávozik, arra már fel leszek készülve, mégis valami extramód kiborultam.

©

Kit tartasz zseninek?

Mads Mikkelsent. Azt a színészt tartom zseninek, akiknek már láttam tíz filmjét, és még mindig nem tudom megmondani, hogy milyen ember lehet az életben.

Neveztek már zseniálisnak valamit, amit csináltál?

Nyolcadikban egy prózamondó versenyen elmondtam egy Örkény-monológot, azért nagyon odavoltak.

Ha megtudnád, hogy még tíz év múlva sem lesz gyereked, azt csalódásként élnéd meg?

Igen. Mindenképpen még tíz éven belül szeretnék gyereket. A szüleim nagyon fiatalok voltam, amikor születtem, és nekem nagyon tetszik az a séma, hogy együtt nősz fel a gyerekeddel. Például látom, hogy apukám mennyire más most egy gyerekkel, mint velem volt.

©

Melyik filmrendező világa áll hozzád a legközelebb?

Lars von Trier, Sorrentino és Tarantino. Szeretem a beteg dolgokat, a sötét világokat.

Ha kapnál 100 ezer forintot, és muszáj lenne két órán belül elköltened, miket vennél?

Most építkezünk, úgyhogy mosógépet. Egyébként élményt. Százezer forintból egyhetes nyaralást megoldok két főre gond nélkül.

Meg szeretnél nősülni?

Nem feltétlenül hiszek ebben az intézményben, de szerintem nagyon menő dolog, ha a mai világban elköteleződsz egy ember mellett, és leéled vele az életedet.

Megfordult már a fejedben, hogy megkéred valakinek a kezét?

Igen.

©

Milyen kaját tudsz főzni a legjobban?

Van egy spagetti carbonarám, amit máshogy szoktam csinálni, mint a többiek, de a tejszínes-spenótos-rákos penném is mondhatni, legendás.

Kitől illetődnél meg a legjobban, ha beszállna melléd a liftbe?

Ha Leonardo DiCaprio egyszer csak ott állna mellettem, akkor nehéz lenne megszólalni. De egy csomó más embertől lefagynék, mert felnézek rájuk.

Mondj egy nagyon jó színészi alakítást, amit nem dicsérnek eleget!

Jake Gyllenhaal az Éjjeli féregben. Jókat mondtak róla, de nem robbant fel tőle a média, pedig az egy elképesztő alakítás. Magyarok közül pedig hadd mondjam anyukámat a Táncórák című előadásban, ami a Rózsavölgyi Szalonban megy.

Ullmann Mónika a Táncórák című előadásban
©

Aggaszt az emberiség küszöbön álló kihalása?

Igen, főleg a szemét zavar. Most azt találtam ki, hogy körbe fogok menni az utcában, ahol lakunk, és össze fogom szedni a szemetet a barátnőmmel. Ha csak egy embert ezzel megihletünk, és kijön szemetet szedni, az már tök jó.

Átértékelt benned valamit a #metoo?

Nagyon sokat gondolkodtam rajta. Elítélem a bántalmazás minden formáját, azt is, amikor úgy beszélnek a színésszel, mint egy kutyával. Szörnyűségek történtek, és ezeknek véget kell vetni, csak nagyon nehéz ez a folyamat. Ijesztő, hogy több évtizedes karriereket töröltek el egy pillanat alatt, kérdés nélkül.

©

Hiszel valami magasabb rendű dologban?

Nagyon foglalkoztat ez a kérdés, néha napokat kattogok rajta. Van, hogy úgy kelek fel, mint egy bábu, akinek minden cselekedetét felülről irányítja valami, máskor másfél óráig töprengek azon, hogy milyen állatként születnék újra. Egy biztos, nem hiszem, hogy mi vagyunk legfelül.

Mi volt a legemlékezetesebb lázadásod?

Az úszás ellen lázadoztam. Akkor azt mondták, később majd megköszönöd, és most tényleg így van. Anyukám vasszigorral levitt minden egyes edzésre, de nagyon szenvedtem már a végén. Azt kértem a tizedik születésnapomra, hogy abbahagyhassam.

Megkaptad?

Meg, de azonnal váltanom kellett egy másik sportra, ami a vízilabda volt.

Milyen káros szenvedéllyel élnél, ha nem lenne káros?

Annyit zabálnék, amennyit csak lehet. Imádok enni, és néha tényleg csak az tart vissza, hogy tudom közben, hogy nagyon rosszul leszek később.

Melyik volt az utolsó film, ami baromira felbosszantott?

A Legendás állatok – Grindelwald bűntettei. Csak azért nem mentem ki a felénél a moziból, mert akikkel voltam, már aludtak, és nem akartam felkelteni őket. Fel voltam háborodva, napokkal később is pufogtam még.

Mi a legbűnösebb szórakozásod?

A legkárosabb szórakozásom a semmittevés. Néha nagyon fejbe tud vágni, hogy baszki, nem csináltam semmit ma. Ha találok egy jó sorozatot, azt három napig képes vagyok nézni.

©

Vállaltál már el olyan munkát, amit szégyelltél?

Nem. Amúgy ez az egyik nagy félelmem, hogy lesz ilyen.

Utoljára melyik színészi alakításról jutott eszedbe, hogy ezt szívesen eljátszottad volna?

Jared Leto a Mielőtt meghaltamban. Megdöbbentett az a szélsőség, amivel ő azt játszotta, de közben őszinte volt, és közel sem egy karikatúra. Egy tök hétköznapi ember volt, csak éppen nőnek érezte magát egy férfitestben.

Melyik filmet láttad a legtöbbször?

Ace Ventura, kívülről tudom mindkét filmet. Bármennyire is bugyuta, nagyon szeretem őket.

Jim Carrey az Ace Ventura – Állati nyomozó című filmben
©

Milyen legyen az életed 15 év múlva?

Boldog, stresszmentes, munkával és békével teli. A stressz 15 múlva már eltűnhetne, mert most nagyon sokat stresszelek. Próbálok erre tudatosan odafigyelni, hogy nem kell minden hülyeségen felkapni a vizet.

Miken stresszelsz?

Mindig nagyon sokat várok el magamtól. Az van, hogy már mennék, már csinálnám, forgatnék mindennap, már zenélni akarnék, már tudnék gitározni, de még csak fél négy van, még ide akarnék menni, oda akarnék menni, közben van egy egyéves húgom, akit nem tudok annyiszor látni, amennyiszer szeretném; van egy párkapcsolatom, amiben néha nem tudok annyira ott lenni, amennyire szeretnék; rengeteg barátom van, de a háromnegyedükkel nem tudok annyi időt tölteni, amennyit szeretnék; közben vannak nagymamáim, akiket pláne nem látok elégszer. Ezek a dolgok gyülemlenek fel, és rám ülnek.

©

Hogyan szeretnél meghalni?

Azt szeretném, hogy legyen egy házam valami vízparton. Minden reggel úszom egyet, és egyik reggel elmegyek, és nem jövök vissza. Meg se kell, hogy találjanak. De ha megtalálnak, akkor hamvasszanak el, mert klausztrofóbiás vagyok, és félek attól, hogy felkelek a koporsóban.

Cikksorozatunkban az 1990 után született magyar színészek közül választottuk ki azt a tizenötöt, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása. A sorozat többi részét itt találja, a legmenőbb fiatal magyar színésznőkről szóló korábbi cikksorozatunk pedig erre van.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A héten végre kiemelik a Dunából a tavaly ősszel talált bombákat, kiürítik a területet

A héten végre kiemelik a Dunából a tavaly ősszel talált bombákat, kiürítik a területet

Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért

Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért

Megható: új-zélandi diákok a maorik rituális táncát mutatják be a mészárlás két áldozatáért

Megható: új-zélandi diákok a maorik rituális táncát mutatják be a mészárlás két áldozatáért

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt  a rendőr enyhe büntetése

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt a rendőr enyhe büntetése

Budapestről üzent a Human Rights Watch igazgatója: itt az ideje kizárni a Fideszt a Néppártból

Budapestről üzent a Human Rights Watch igazgatója: itt az ideje kizárni a Fideszt a Néppártból

Visszatérnek a mínuszok

Visszatérnek a mínuszok