szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nem érkezik gyors segítség az Átrium számára, akkor a nyár végén búcsúztatni kell a színházat. Az intézmény 218 millió forintos támogatást remélt, ehelyett az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindössze 50 millió forintot ítélt meg neki, azt is három részletben.

A Budán működő színház csütörtök délután írta ki a Facebook-oldalára, hogy a kulturális államtitkárság arról értesítette őket, "a 2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos taótámogatásból 50 millió forintot ítéltek meg" a részükre, vagyis

a 2018-as taóösszeg 77,1 százalékát –  168 millió forintot – az Átriumtól a minisztérium elvette."

Mint fogalmaznak, az értesítés szerint ezt az 50 millió forintos "kompenzációt" is csak abban az esetben kapja meg a színház, ha lesz rá forrás, ráadásul három részletben. A második két részletet további feltételekhez és beszámolók elfogadásához kötik majd.

Az Átrium úgy érzi, hogy az állam átverte őket. A színház "soha nem adott pénzt taóközvetítésért, és jegybevételének minden egyes forintja valós volt. A korábbi kormányzati nyilatkozatok fényében, miszerint aki tisztességesen dolgozott, az nem járhat rosszul, a megítélt részösszeg azt sugalmazza, hogy az Átrium valaha is tisztességtelenül használt volna fel közpénzt, ezt pedig határozottan visszautasítjuk."

„Ott tartunk, hogy az Átrium tényleg bezárhat"

Aki azt állítja, hogy 2019-ben a színházak biztonságban vannak, az vagy nem érti a rendszert, vagy nem akarja érteni - mondja Zsedényi Balázs, az Átrium produkciós menedzsere. A tao kivezetése miatt kénytelenek meghúzni a vészharangot, a színház működésének a napjai meg vannak számlálva. Sorozatunkban a magánszínházak kilátásait vesszük sorra a tao utáni világban.

A színházat jelenleg a közönség támogatásából működtetik, de a mostani értesítés fényében még több támogatót kell szerezniük, legalább százmillió forint adománynak kellene összegyűlnie, hogy erre az évre biztosítva legyen az intézmény működése.

"Ha a hiányzó százmillió forintot nem tudjuk egy hónapon belül megszerezni, akkor több előadásunk most, nyáron lesz látható utoljára, a nyár végén pedig legsikeresebb produkcióink utolsó előadásaival búcsúztatjuk az Átriumot. De nem ez a célunk, hanem a munka folytatása, hogy továbbra is működhessen ez a színház" – fogalmaznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!