szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tóth Barnabás az Akik maradtak című filmje díszes társaságban debütálhat a Telluride Filmfesztiválon: többek között Terrence Malick és Edward Norton filmjeivel együtt kapott az alkotás meghívót. Legutóbb a Saul fia szerepelt magyar filmként a coloradói szemlén.

A Telluride Filmfesztivál egy laza, családias hangulatú filmszemle, vörös szőnyeg nélküli piknikként szokták emlegetni, ahol Meryl Streep, Clint Eastwood, Angelina Jolie és Wim Wenders törzsvendégek, Paul Thomas Anderson, Wes Anderson, a Coen testvérek és Salman Rushdie pedig amolyan „klubtagok”. Szandálos buli ez, amelynek idei védnöke az ünnepelt író és útikönyvszerző Pico Iyer, a meghívottak listáján pedig Martin Scorsese, Adam Driver, Bill Gates is szerepelnek.

A coloradói elit fesztivál általában kikövezi az utat az Oscar-esélyes filmalkotásoknak, legutóbbi magyar filmként például a Saul fia szerepelt itt. Idén pedig a tavaly bemutatott Susotázs című rövidfilm rendezőjének, Tóth Barnabásnak az egész estése, az Akik maradtak debütál a Telluride-on, többek között Terrence Malick (A Hidden Life), James Mangold (Ford v. Ferrari), Edward Norton (Motherless Brooklyn), Pedro Almodóvar (Fájdalom és dicsőség) és Agnès Varda (Varda by Agnes) alkotásai mellett.

A magyar film a II. világháború utáni Budapesten játszódik. Aladár (Hajduk Károly) magányos nőgyógyász. Egyik fiatal páciense, Klára (Szőke Abigél), dacos kamaszlány, akinek a szüleit deportálták. Kettejük egymásra találása, majd meglehetősen komplex kapcsolata áll a film középpontjában: Klára impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi mellett, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által. Mindketten a mindennapos túlélésért küzdenek, de talán több eséllyel, mint más kortársuk, mert korábbi életükből van elegendő szeretetforrásuk, ami nem csak 1944 traumáját segít begyógyítani, hanem tartást ad az 50-es éveket is átvészelni.

A film mellékszerepeiben Nagy Marit, Lukáts Andort, Zsurzs Katit, Simkó Katalint, Horkay Barnabást, Varga Veronikát, Jordán Adélt, Stefanovits Angélát, Igó Évát, Spitzer Gyöngyit és Paizs Miklóst láthatjuk. Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült.

A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írták, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes. A film producerei a Testről és lélekről producerei: Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

Az Akik maradtak hazai premierje szeptember 19-én a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol egyedüli magyarként szerepel majd a nagyjátékfilmek versenyében. Szeptember 26-ától látható a magyar mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

Tóth Barnabás legutóbbi filmje a Susotázs című rövidfilm volt, amely a 2019-es Oscar-díj legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájának 10 kisfilmet tartalmazó listájára jutott be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

"Olyan volt, mint egy influenza elleni oltás" – újabb önkéntes nyilatkozott a koronavírus-vakcináról

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját

A Volner párt elnöke a kamupártokkal magyarázta a választási törvény miatt beadott módosítóját

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat