szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két írónkat is évek óta emlegetik a Nobel-díj várományosok között. Tavaly nem osztottak irodalmi Nobelt, így idén két nevet mond be csütörtökön 13 órakor a Svéd Akadémia képviselője. Vajon köztük lesz Krasznahorkai László vagy Nádas Péter?

Az irodalmi Nobel-díjról a Svéd Akadémia tagjai döntenek. Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Azóta az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, és több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult.

Úgy döntöttek, hogy október 10-én bejelentik a tavalyi és az idei irodalmi Nobel-díjasok nevét is.

Ilyenkor mindig felpörögnek a latolgatások, sokan találgatják, kinek lehet esélye megkapni a legrangosabb irodalmi kitüntetést (és a vele járó tízmillió adómentes svéd koronát).

Évekre visszamenőleg az látszik, hogy a legnagyobb fogadóirodák nagyrészt jól értékelték az esélyeket, mert ott volt az elsők között az az író/költő, aki végül megkapta a díjat, de általában nem az abszolút favorit lett végül a befutó.

Ilyen értelemben évek óta várományosnak számít például Haruki Murakami, Adonis, Philip Roth vagy Ngugi Wa Thiong'o, akik mindig az első tízben vannak. De mi magyarok is izgulhatunk a – Kertész Imre utáni – második irodalmi Nobelünkért, egész pontosan Nádas Péter és Krasznahorkai László miatt. Ők ugyanis szintén nagyon jó oddszokkal szerepelnek az utóbbi időben.

Három nappal a bejelentés előtt, hétfőn dél körül a brit nicerodds oldal a legesélyesebbnek a kanadai költőt, esszéistát Anne Carsont tartják (5-ös oddsszal), őt követi – a tavaly alternatív Nobelt kapott – guadalupei író Maryse Condé (6), és a lengyel író-pszichológus Olga Tokarczuk (8).

A negyedik helyen holtversenyben (9-ces oddsszal) Can Xue, Haruki Murakami, Ljudmila Ulickaja és Ngugi Wa Thiong'o áll.

És a brit oldal ötödik legesélyesebbnek tartott ligájában már ott a két magyar, olyan szerzők mellett, mint például Margaret Atwood, Marilynne Robinson és Adunis.

Természetesen van még három nap, a verseny óráról órára változhat, és végül az is lehet, hogy egy kevésbé esélyes szerző nyer, mint történt ez 2016-ban, amikor sokak meglepetésére Bob Dylan kapta a díjat. Utoljára, 2017-ben a japán Kazuo Ishiguro nyert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Nádas Péter: Lehet-e demokrácia harcedzett demokraták nélkül?

Korunk követendő szellemi stratégiáiról kérdezték Nádas Péter írót. A kultúrában önismétlést, újrahasznosítást, az individualitástól való elfordulást lát, a társadalomban pedig a globális kapitalizmushoz való adaptáció csődjét. Ám nincs más hátra, mint az értelemre hagyatkozni.

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait