szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világon egyedülálló kezdeményezést támogatott csak a kormány - válaszolt Mága Zoltán azoknak a zenészeknek, akik szerint az ő zenéje egyáltalán nem olyan értékes, hogy ennyi közpénzzel kéne megsegíteni.

A magyar komolyzenei élet fontos szereplői tiltakoztak Mága Zoltán állami támogatásai ellen, mert úgy érzik, Mága zenéjének nincs akkora zenei értéke, amit államilag kell támogatni. Bár Mága Zoltán célzottan is kapott közpénzt az elmúlt öt-hat évben, a tao-rendszer nagy kedvezményezettje lett, milliárdokra szert téve. A legtovább a vajdasági Dombos Fest alapítói mentek el, akik azt írták.

Mága Zoltán pont olyan vírus a magyarság kulturális térképén, mint anno a 3+2 együttes volt.

Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere pedig úgy fogalmazott: „Amit a Mága Zoltán által jegyzett koncerteken láthatunk, hallhatunk: népzenének nem autentikus, világzenének nem elég színvonalas, komolyzenének komolytalan”. Szabó Attila, a Fidesz rendezvényein gyakran megforduló Csík Zenekar prímása és gitárosa szerint pedig nem annyira Mága hegedűkezelési technikájával van gond, sőt nem is a zenésszel, hanem a mértékkel.

Mága Zoltán erre a tiltakozásra reagálva adott ki egy közleményt – írta az Index.

Tisztázzuk: eddig állami támogatást személyesen sohasem kaptam, és nem is kértem

- kezdte Mága a közleményét. A támogatást ugyanis „az a koncertszervező iroda kapta, mely - más előadóművészek mellett - az én koncertjeimet is szervezi, azzal a céllal, hogy 100 kárpát-medencei településen 100 templomban 100 különálló rendezvény keretében jótékonysági koncertet adjon” - folytatta. „Állami támogatás nélkül egy ilyen volumenű 100 állomásos koncertsorozatot lehetetlen megrendezni, ezért ezúton is köszönetet mondok az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy felkarolta ezt a világon is egyedülálló kezdeményezést, amelyen több mint százezren vehettek részt a Kárpát-medencében és élhették meg a magyarság összetartozásának érzését és a zene felemelő erejét” – írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toroczkai László 30 napos elzárást kapott

Toroczkai László 30 napos elzárást kapott

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Lewis Hamilton is koronavírusos

Lewis Hamilton is koronavírusos