szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester-helyettes állítja: Máté Gábor marad a Katona igazgatója, az Újszínházat viszont vizsgálják.

„Egyetlen zaklatási ügy sem maradhat következmények nélkül, de az is biztos, hogy a Katona és az igazgató korrekten kezelte az ügyet. Épp ezért határozottan állíthatom: Máté Gábor igazgató marad” – mondta Gy. Németh Erzsébet a Népszavának adott interjúban. A főpolgármester-helyettes azt mondta, Máté egy nappal a zaklatási ügy nyilvánosságra hozása előtt hívta fel, de Gothár Pétert még nem nevezte meg. Hozzátette, hogy a Katonának 2017 óta van eljárási rendje, tudták, mit kell csinálni.

Ugyanakkor Gy. Németh Erzsébet szerint az Újszínházban mentegetés és mentegetőzés folyik. „Dörner György igazgató először küldött nekem egy levelet, amelyben azt írta, hivatalosan nincs tudomása semmiről. Megkérdeztem, hogy nem hivatalosan tud-e valamit, és akkor már azt válaszolta: 2015-ben volt egy ilyen ügy, és ő maga nevezte meg Mihályi Győzőt. Dörner egyébként is – mint színházigazgató – ámokfutást rendez ebben az ügyben. Nem véletlenül rendeltem el vizsgálatot az Újszínházban, pont ugyanolyat, amelyet a Katonában maguktól megcsináltak” – mondta a főpolgármester-helyettes.

Gy. Németh Erzsébet „kicsit meglepődött” azon, hogy Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója nem vett részt a kulturális törvény módosítása elleni tüntetésen, de szerinte „szíve joga így dönteni. „Én azzal a mondattal egyetértettem, amelyet a Diktátor című előadáson tartottak fel: a távol maradás is politika” – tette hozzá Gy. Németh.

A főpolgármester-helyette elmondta, hogy a törvénymódosítás után hivatalosan nem volt egyeztetés a kormány és a fővárosi önkormányzat között, pedig, mint fogalmazott, Karácsony Gergely főpolgármesterrel ebben az ügyben az ördöggel is leülnek tárgyalni. Most vizsgálják a struktúrát, és felmérik, hogy mekkora a pénzügyi lehetőségük. „A főváros kőszínházai állami forrásból és taóból hat és fél milliárdot kapnak. Ennyit nem tudunk januártól betenni a finanszírozásba. Átnézzük, hogy melyek azok az intézmények, amelyeket mindenféleképpen fővárosi fenntartásban akarunk tartani, és melyek azok, amelyeket már megoldásban.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

A részben általa tervezett Land Rover viszi utolsó útján Fülöp herceget

A részben általa tervezett Land Rover viszi utolsó útján Fülöp herceget

Ceglédi: Egy halott csecsemőről

Ceglédi: Egy halott csecsemőről