szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ugandai Vanessa Nakate hiába állt ott a svéd klímaaktivista mellett, az AP levágta a képről.

Összeállt egy fotó erejére a Davosban tartott Világgazdasági Fórumon fiatal klímaaktivisták egy csoportja – a fókusz és a figyelem természetesen Grta Thunbergre irányult.

Az ugandai Vanessa Nakate mellett ott volt Luisa Neubauer, Greta Thunberg, Isabelle Axelsson és Loukina Tille.

Íme:

Vagyis az ugandai nem volt ott az Associated Press (AP, az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi és legnagyobb hírügynöksége) képén, csak fehérbőrű társai.

Vanessa Nakate fel is tette a Twitteren a kérdést:

miért vágtatok le a képről? Én is a csoport tagja voltam.

A csoport egyébként egy fiataloknak szóló tudományos eseményről tartott sajtótájékoztatót, Vanessa Nakate pedig úgy nyilatkozott, hogy először fordult vele elő ilyen. „Látom a fotókat, és tisztán látom, hogyan lettem levágva.” Többen azt mondták neki, a kép közepére kellett volna állnia, de szerinte ez nincs így.

Vagy egy afrikai már csak a kép közepére állhat, hogy ne vágják le róla?

Később Greta Thunberg is megszólalt, teljesen elfogadhatatlannak nevezte az esetet. Az AP is lépett, lecserélték a képeket, most már mindenhol látszik az ugandai aktivista is. Közleményt is kiadtak. Sajnálják, hogy egy olyan fotót tettek közzé, amiről le lett vágva az ugandai klímaaktivista, az egyetlen színes bőrű a képen.

Nagyon fontos számunkra, hogy pontos képet adjunk a világról. Úgy képezzük újságíróinkat, hogy érzékenyek legyenek a befogadás és a kihagyás kérdéseire.

Hozzátették, újságírójuk szoros határidő alatt dolgozott, a képet pedig azért vágta meg így, mert zavaró volt a háttérben az épület látványa. Belső ügyükként kezelik az esetet, és tanulni fognak a hibából – írták.

(CNN, AP)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba