szerző:
Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Világgazdasági Fórum idei első napján két beszéd is elhangzott, amelyek igencsak éles kontrasztban álltak: nem sok embernek fontosabb a klímaváltozás ügye a fiatal aktivistánál, míg az amerikai elnök szemében ez nem igazán probléma.

Az Amerikai Egyesült Államok mindenben jobb mindenkinél a világon – Donald Trump ezt ecsetelgette hosszan a davosi világgazdasági fórumon. A klímatagadó amerikai elnök arról is sokat beszélt már az elmúlt években, hogy szerinte a globális felmelegedés egyáltalán nem probléma, erre hivatkozva 2017-ben a párizsi klímaegyezményből is kiléptette az Amerikai Egyesült Államokat.

Trump nem okozott senkinek meglepetést azzal, hogy részletezte, miért is jár élen az USA nemcsak a gazdaságban (rekordalacsony munkanélküliség, rekordberuházás számosszektorban, rekordokat döntögető tőzsde, stb.), de szinte mindenben a világon. Elbüszkélkedett a Kínával kötött („sosem volt még ilyen jó a kapcsolat”), valamint az USA, Mexikó és Kanada között létrejött kereskedelmi megállapodással (USMCA) is amellett, hogy kilátásba helyezte a kétoldalú megállapodást Japánnal, az Egyesült Királysággal és Dél-Koreával is.  

Trump optimizmusra szólította fel a résztvevőket és „az amerikai álom nagyobb, jobb és erősebb, mint valaha” vezérfonala mellé 2020-ban már bekúszott a környezet is: az elnök elmondása alapján az USA energiafüggetlen, magasan világelső az olaj- és földgáztermelésben és az USA-ban a legtisztább a víz és a levegő. Továbbá bejelentette azt is, hogy lankadatlanul hisz a technológia és a tudomány áttöréseiben és hogy csatlakoznak az 1 billió fa ültetésére irányuló kezdeményezéshez. Emellett bejelentette, hogy jobban fognak vigyázni az amerikai fákra és erdőkre, valamint a tetteket sürgette, hogy ne következzen be a pesszimisták által jósolt apokalipszis („figyelmen kívül kell hagyni a végítélet prófétáit (…) nem hagyhatjuk, hogy bekövetkezzen az, amit látni akarnak”) – a konkrétumokról azonban nem sokat árult el.

Nettó nulla helyett valódi nullára van szükség

Greta Thunberg klímaaktivista nyitóbeszéde már nem volt ennyire optimista: a világszerte elinduló mozgalmak révén egyfelől sok minden történt és világszerte számtalan fiatal fogott össze a klímaváltozás ügyének érdekében, egyre nagyobb tömeg figyelme irányul a témára, másfelől semmi sem történt és szerinte még csak közel sem kerültünk ahhoz, hogy csökkentsük a széndioxid-kibocsátást.

Ő sem okozott meglepetést azzal, hogy szokásához híven keményen kiosztotta a felnőtteket és az üzleti szférát: „nem kértük, hogy olyan technológiákra hagyatkozzatok, amelyek még nem léteznek, vagy hogy karbonsemlegessé és nettó nulla kibocsátást valósítsatok meg úgy, hogy csaltok és manipuláltok a számokkal. Azt sem kértük tőletek, hogy úgy ellensúlyozzátok a kibocsátást, hogy eközben fizettek ezért valaki másnak.” Az afrikai faültetést is bírálta, miközben az amazonasi esőerdőket égetik a profit reményében. A klímaaktivista szerint senki sem teljesítette azokat a vállalásokat, amelyek mellett elköteleződtek a párizsi klímaegyezménnyel és a kibocsátás radikális csökkentését sürgeti.

„Ez nem a bal vagy a jobb oldalról szól. A fenntarthatóság szempontjából mindenki elbukott, egyetlen politikai ideológia vagy gazdasági berendezés sem tudott megbirkózni az éghajlati és a környezeti vészhelyzettel és egyik sem tudott egy összetartó, fenntartható világot létrehozni” – mondta a klímaaktivista. Visszautalt a tavalyi, szintén a Világgazdasági Fórumon tartott beszédében elhangzott, a világsajtót bejáró „ég a házunk” mondatára is: „Ha nem vettétek volna észre, a világunk továbbra is ég. Hiába mondták, hogy megoldják, hogy nem hagynak minket cserben, mi következett? A csend. És ami még a csendnél is rosszabb, azok az üres szavak és ígéretek, amelyek azt a látszatot keltik, hogy megfelelő lépéseket tettek. Nincs időnk az új technológiára várni.” Továbbá felszólította a fórum minden résztvevőjét, hogy tegyenek lépéseket és hagyjanak fel a fosszilis tüzelőanyagokkal – nem 2030-ra, nem is 2021-re, hanem azonnal. „Azon gondolkodom, hogy mit mondotok majd a gyerekeiteknek, akik a klímakatasztrófával kerülnek majd szembe. Hogy miért van az, hogy meg sem próbáltatok tenni ellene. Mert rossznak tűnt a gazdaság számára? És ezért mondtatok le az élhető jövőbeni körülményekről? A ti tetteitek táplálják a lángokat.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobos Emese Gazdaság

Elmondták, mi jelenti a legnagyobb kockázatot az emberiségre

A jövő héten kezdődő davosi Világgazdasági Fórum előtt mutatják be a Globális Kockázatok című jelentést. Nem meglepő, hogy a világgazdaságra nézve jelenleg a környezeti tényezők és a klímaváltozás jelentik a legnagyobb veszélyt.

Dzindzisz Sztefan Gazdaság

A cuki cicák közé végre beférkőzött a jövőnk is

Fontos-e, hogy Greta Thunberg egy óriási manipuláció részeként hívja fel a figyelmet a klímaváltozás fontosságára, vagy a végső cél szempontjából teljesen mindegy? Tényleg semmit sem ér, ha mi szelektíven válogatjuk a szemetet, miközben a világ nagy szennyezői alig lépnek? Többek között erről beszélgettünk ifj. Chikán Attilával, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatójával, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet elnökével, akitől azt is megtudtuk, hogy mihez tud kezdeni egy vállalatvezető, ha egy fenntarthatóságról zenélő rapperrel találkozik.

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban

Kórházakban és egyetemeken is razziázott a hadsereg Mianmarban

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja