szerző:
Dobos Emese
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Világgazdasági Fórum idei első napján két beszéd is elhangzott, amelyek igencsak éles kontrasztban álltak: nem sok embernek fontosabb a klímaváltozás ügye a fiatal aktivistánál, míg az amerikai elnök szemében ez nem igazán probléma.

Az Amerikai Egyesült Államok mindenben jobb mindenkinél a világon – Donald Trump ezt ecsetelgette hosszan a davosi világgazdasági fórumon. A klímatagadó amerikai elnök arról is sokat beszélt már az elmúlt években, hogy szerinte a globális felmelegedés egyáltalán nem probléma, erre hivatkozva 2017-ben a párizsi klímaegyezményből is kiléptette az Amerikai Egyesült Államokat.

Trump nem okozott senkinek meglepetést azzal, hogy részletezte, miért is jár élen az USA nemcsak a gazdaságban (rekordalacsony munkanélküliség, rekordberuházás számosszektorban, rekordokat döntögető tőzsde, stb.), de szinte mindenben a világon. Elbüszkélkedett a Kínával kötött („sosem volt még ilyen jó a kapcsolat”), valamint az USA, Mexikó és Kanada között létrejött kereskedelmi megállapodással (USMCA) is amellett, hogy kilátásba helyezte a kétoldalú megállapodást Japánnal, az Egyesült Királysággal és Dél-Koreával is.  

Trump optimizmusra szólította fel a résztvevőket és „az amerikai álom nagyobb, jobb és erősebb, mint valaha” vezérfonala mellé 2020-ban már bekúszott a környezet is: az elnök elmondása alapján az USA energiafüggetlen, magasan világelső az olaj- és földgáztermelésben és az USA-ban a legtisztább a víz és a levegő. Továbbá bejelentette azt is, hogy lankadatlanul hisz a technológia és a tudomány áttöréseiben és hogy csatlakoznak az 1 billió fa ültetésére irányuló kezdeményezéshez. Emellett bejelentette, hogy jobban fognak vigyázni az amerikai fákra és erdőkre, valamint a tetteket sürgette, hogy ne következzen be a pesszimisták által jósolt apokalipszis („figyelmen kívül kell hagyni a végítélet prófétáit (…) nem hagyhatjuk, hogy bekövetkezzen az, amit látni akarnak”) – a konkrétumokról azonban nem sokat árult el.

Nettó nulla helyett valódi nullára van szükség

Greta Thunberg klímaaktivista nyitóbeszéde már nem volt ennyire optimista: a világszerte elinduló mozgalmak révén egyfelől sok minden történt és világszerte számtalan fiatal fogott össze a klímaváltozás ügyének érdekében, egyre nagyobb tömeg figyelme irányul a témára, másfelől semmi sem történt és szerinte még csak közel sem kerültünk ahhoz, hogy csökkentsük a széndioxid-kibocsátást.

Ő sem okozott meglepetést azzal, hogy szokásához híven keményen kiosztotta a felnőtteket és az üzleti szférát: „nem kértük, hogy olyan technológiákra hagyatkozzatok, amelyek még nem léteznek, vagy hogy karbonsemlegessé és nettó nulla kibocsátást valósítsatok meg úgy, hogy csaltok és manipuláltok a számokkal. Azt sem kértük tőletek, hogy úgy ellensúlyozzátok a kibocsátást, hogy eközben fizettek ezért valaki másnak.” Az afrikai faültetést is bírálta, miközben az amazonasi esőerdőket égetik a profit reményében. A klímaaktivista szerint senki sem teljesítette azokat a vállalásokat, amelyek mellett elköteleződtek a párizsi klímaegyezménnyel és a kibocsátás radikális csökkentését sürgeti.

„Ez nem a bal vagy a jobb oldalról szól. A fenntarthatóság szempontjából mindenki elbukott, egyetlen politikai ideológia vagy gazdasági berendezés sem tudott megbirkózni az éghajlati és a környezeti vészhelyzettel és egyik sem tudott egy összetartó, fenntartható világot létrehozni” – mondta a klímaaktivista. Visszautalt a tavalyi, szintén a Világgazdasági Fórumon tartott beszédében elhangzott, a világsajtót bejáró „ég a házunk” mondatára is: „Ha nem vettétek volna észre, a világunk továbbra is ég. Hiába mondták, hogy megoldják, hogy nem hagynak minket cserben, mi következett? A csend. És ami még a csendnél is rosszabb, azok az üres szavak és ígéretek, amelyek azt a látszatot keltik, hogy megfelelő lépéseket tettek. Nincs időnk az új technológiára várni.” Továbbá felszólította a fórum minden résztvevőjét, hogy tegyenek lépéseket és hagyjanak fel a fosszilis tüzelőanyagokkal – nem 2030-ra, nem is 2021-re, hanem azonnal. „Azon gondolkodom, hogy mit mondotok majd a gyerekeiteknek, akik a klímakatasztrófával kerülnek majd szembe. Hogy miért van az, hogy meg sem próbáltatok tenni ellene. Mert rossznak tűnt a gazdaság számára? És ezért mondtatok le az élhető jövőbeni körülményekről? A ti tetteitek táplálják a lángokat.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dobos Emese Gazdaság

Elmondták, mi jelenti a legnagyobb kockázatot az emberiségre

A jövő héten kezdődő davosi Világgazdasági Fórum előtt mutatják be a Globális Kockázatok című jelentést. Nem meglepő, hogy a világgazdaságra nézve jelenleg a környezeti tényezők és a klímaváltozás jelentik a legnagyobb veszélyt.

Dzindzisz Sztefan Gazdaság

A cuki cicák közé végre beférkőzött a jövőnk is

Fontos-e, hogy Greta Thunberg egy óriási manipuláció részeként hívja fel a figyelmet a klímaváltozás fontosságára, vagy a végső cél szempontjából teljesen mindegy? Tényleg semmit sem ér, ha mi szelektíven válogatjuk a szemetet, miközben a világ nagy szennyezői alig lépnek? Többek között erről beszélgettünk ifj. Chikán Attilával, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatójával, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet elnökével, akitől azt is megtudtuk, hogy mihez tud kezdeni egy vállalatvezető, ha egy fenntarthatóságról zenélő rapperrel találkozik.

Felütötte fejét a hőstressz, pusztul az ausztrál Nagy-korallzátony

Felütötte fejét a hőstressz, pusztul az ausztrál Nagy-korallzátony

A WHO szerint problémás, hogy koronavírusos beteget "kapcsolat nélkül" is találtak

A WHO szerint problémás, hogy koronavírusos beteget "kapcsolat nélkül" is találtak

New York-i szállodamágnással állt össze a magyar épületszobrász

New York-i szállodamágnással állt össze a magyar épületszobrász

Megcsinálták a szeletelt majonézt

Megcsinálták a szeletelt majonézt

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Doku360: "Cikiztek, hogy balettozom, de a tánc felszabadító érzés"

Doku360: "Cikiztek, hogy balettozom, de a tánc felszabadító érzés"