szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Roman Polanski Tiszt és kém - A Dreyfus-ügy című filmje három César-díjat is kapott, a többi között a legjobb rendezésért járó elismerést is megkapta a szexuális erőszakkal többszörösen megvádolt filmes.

A francia külvárosokban tapasztalható rendőri erőszakról készített Nyomorultak című alkotás, Ladj Ly első nagyjátékfilmje kapta meg a legjobb filmnek járó legjelentősebb francia elismerést, a César-díjat péntek este Párizsban. A cannes-i fesztiválon a zsűri díjával jutalmazott film Párizs egyik keleti elővárosában, Montfermeilben egy fekete kiskamasz sérelmére 2008-ban elkövetett rendőri túlkapás ügyét dolgozta fel.    

A második legfontosabb César-díjat viszont Roman Polanski kapta, a Tiszt és kém - A Dreyfus-ügy című filmjéért elnyerte a legjobb rendezésért járó elismerést, illetve a produkciót díjazták a legjobb adaptációért (Robert Harris D. című regényéből) és a legjobb jelmezért (Pascaline Chavanne) járó díjakkal is.

Polanski rendezői díjának bejelentésekor a teremben csend lett, többen pedig felháborodva távoztak. Először Adele Haenel színésznő állt fel, miközben "szégyennek" nevezte a történéseket. Őt gyerekkorában egy másik rendező abuzálta, tavaly novemberben nevezte meg állítólagos zaklatóját, Christophe Ruggia francia filmrendezőt, aki ellen azóta ügyészi eljárás indult. Haenelt többen is követték a terem elhagyásában, Céline Sciamma rendező volt a következő, aki nem kívánta végignézni ezek után a ceremóniát.

A díjátadót prezentáló színésznő és komikus, Florence Foresti ugyan nem fordított hátat, miután bejelentették Polanski elismerését, de a ceremóniát követően az Instagram-sztorijában egy fekete képet osztott meg, rajta az "undorító" felirattal.

Polanski ellen az Egyesült Államokban a hetvenes évek óta elfogató parancs van érvényben egy kiskorú lány megerőszakolása miatt, tavaly novemberben pedig egy újabb nő vádolta meg azzal, hogy több mint negyven évvel ezelőtt megerőszakolta őt.

A 45. César-díj gálaestjének helyszínéül szolgáló Salle Pleyel koncerttermet hermetikusan körbezárták a rendőrök, miután több tucat tüntető már két órával az ünnepség kezdete előtt füstbombákkal a kezében próbált az épület közelébe jutni, miközben azt kiabálták, hogy "Erőszakoló Polanski, bűnös mozi, cinkos közönség!".  

Polanski csütörtökön jelentette be, hogy nem lesz jelen a díjkiosztón, mert az szerinte "nyilvános lincselésnek" ígérkezik, és szeretné megóvni a családját. A díjátadót egyébként filmjének teljes stábja bojkottálta.

Franck Riester francia kulturális miniszter egy pénteki interjúban úgy vélte, hogy Polanski elismerése a legjobb rendezői díjjal "rossz jelkép lenne ahhoz a tudatra ébredéshez, amelyre mindannyiunknak szüksége van a szexuális erőszak elleni küzdelemben". Adele Haenel pedig előzetesen kijelentette, hogy a francia-lengyel filmrendező díjazása "az áldozatok szemen köpése lenne".
  
    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!