szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elindult a könyvtárak.hu weboldal, amely a magyarországi könyvtárak szolgáltatásait hivatott egy helyen bemutatni. Az olvasás népszerűsítése mellett az oldal célja az is, hogy támogassa a könyvtárak és pedagógusok közötti kommunikációt.

Sokak fejében él a kép, hogy a könyvtár a véletlenül betérő kóbor lelkek, illetve a vizsgáikra lázasan tanuló diákok rejtekhelye. Az igazság ezzel szemben az, hogy Magyarországon minden ötödik ember könyvtárhasználó. A fejünkben élő kép újrarajzolására, és a könyvtárak hétköznapi életbe való integrálására hozta létre az Országos Széchenyi Könyvtár Könyvtári Intézet a márciustól élesedő weboldalát, a könyvtárak.hu-t.

Az oldal feltünteti a hozzánk legközelebb eső könyvtárak adatait és szolgáltatásait, de az ország egész területén megrendezett programokat is mutatja. Gyermekirodalmi ajánlókkal nyújt segítséget szülőknek, pedagógusoknak, és az olvasmányt kereső kiskamaszoknak is ad ötleteket. 

Helyet kapott a portálon többek között könyvtárak által fejlesztett digitális tartalmakról szóló ingyenesen elérhető gyűjtemény is, amely nagyban segítheti egyes témák kutatóinak a munkáját.

A Kérdezd a könyvtárost! szolgáltatás is állandó segítséget nyújt a látogatóknak, akik mellette közvetlenül keresést indíthatnak a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) adatbázisában, így otthonról is könnyen tájékozódhatnak arról, a keresett könyv melyik intézményben lelhető fel.

A hiánypótló weboldalon kapott helyet továbbá az idén 12 éves Veszíts el egy könyvet! játék is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!