szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szomszéd lakóház falára vetíti filmjeit egy párizsi mozi, mivel a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására elrendelt kijárási korlátozások miatt a La Clef is kénytelen volt bezárni.

"Azt mondtuk: ha már a teremben nem vetíthetjük filmjeinket a közönségnek, bontsuk le a falakat és mutassuk be filmjeinket kívül" – mondta az ötlet kezdeményezője, Derek Woolfenden a Reuters brit hírügynökségnek az előtt, hogy elkezdték volna vetíteni a Kirk Douglas főszereplésével 1955-ben bemutatott Kőkemény ököllel című westernfilmet.

A kijárási tilalom a párizsiakat "szobafogságra" ítélte, csupán vásárolni és testedzeni mehetnek az utcákra. A filmet azonban ablakaikból vagy balkonjukról is nézhetik.

"Éreztük, hogy a környék lakói valamiféle eseményre vágynak, mivel semmi sem maradt számukra, az utcák üresek, a hangulat nagyon szomorú" – magyarázta Woolfenden.

©

A La Clef csapata bevonta a helyieket is a kezdeményezésbe: velük konzultálva választják ki minden héten, milyen film látható.

"Ez fantasztikus. Visszavisz a múltba, amikor még együtt nézhettük a filmeket" – örvendezett erkélyéről Christine Davenier a filmet nézve.

A La Clef hivatalosan bezárt 2018 áprilisában, tulajdonosai el akarták adni az ingatlant. Szeptember óta azonban Woolfenden vezetésével mozirajongók, független filmesek vették birtokukba az épületet, akik ellenezték az eladást és azt ígérték, hogy addig nem moccanak, amíg nem biztosítják, hogy az épület moziként működhessen.

Még négyezer eurós bírságot is kaptak az épület elfoglalásáért, de fellebbeztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel

A brit Nissan szerint ők jól jártak a Brexittel