szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Múzeumba szállítják a fekete tüntetőről készült, szerdán engedély nélkül felállított bristoli szobrot. Az eltávolításának költségeit a szobrásznak kell fizetnie.

Szerda reggelre egy fekete nő, Jen Reid szobrát állították arra a bristoli talapzatra, amelyről korábban a rabszolga-kereskedelemből meggazdagodott Edward Colston bronzmását döntötték le a Black Lives Matter (A feketék élete számít) mozgalom egyik tüntetésén.

A szobor nagyjából egy napot állt, majd csütörtök hajnalban Bristol önkormányzata eltávolította azt – írja a Guardian. Egy önkormányzati szóvivő szerint múzeumba szállítják.

Reid részt vett az eredeti szobor ledöntésében. A demonstráció során készült róla egy fénykép, amin az öklét a magasba emelve áll szemben Colstonnal, ez a kép inspirálta a róla készült műalkotást. A BBC-nek erről azt mondta: a róla készült alkotás szerinte arról szól, hogy „kiállok az édesanyámért, a lányomért és a hozzám hasonló feketékért”.

Az új alkotást Marc Quinn szobrászművész készítette. Mivel engedély nélkül helyezte azt el, az eltávolítás költségeit neki kell majd kifizetnie. Rendőrségi eljárás azonban nem indult ellene, a hatóságok szerint nem történt szabálysértés. Reid és Quinn arról nyilatkozott korábban, hogy a szobor esetleges eladásából befolyó összeget jótékony célokra fordítják majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egymillió koronavírusos van már Afrikában

Egymillió koronavírusos van már Afrikában

A TikTok európai üzletágát is megvenné a Microsoft

A TikTok európai üzletágát is megvenné a Microsoft

Elmarad idén a Kurultáj

Elmarad idén a Kurultáj