szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az éj leple alatt állították fel az alkotást.

Szerda reggelre egy fekete nő szobrát állították arra a bristoli talapzatra, amelyről korábban a rabszolgakereskedelemből meggazdagodott Edward Colston bronzmását döntötték le a Black Lives Matter (A feketék élete számít) mozgalom egyik tüntetésén.

Az új alkotást Marc Quinn szobrászművész készítette Jen Reidről, aki szintén részt vett a június eleji tüntetésen, amelyen Colston szobrát a demonstrálók az Avon folyóba vetették. A nőt a férje fotózta le aznap a Colston-szobor előtt állva, ökölbe szorított jobb kezét a magasba emelve.

Quinn a közösségi médiában látta a fotót, és felvette a kapcsolatot Reiddel, majd elkészítette az alkotást, amelyet teljes titokban helyeztek el a régi talapzaton. 

Reid azt mondta a BBC-nek, a demonstráció napján hirtelen ötlettől vezérelve állt a szobor elé, és emelte a kezét a magasba. A róla készült alkotás szerinte arról szól, hogy „kiállok az édesanyámért, a lányomért és a hozzám hasonló feketékért”. Quinn arról beszélt a hírportálnak, hogy Reid már önmagában művészeti alkotást hozott létre a tüntetésen bemutatott gesztusával. „Ezt tárgyi formába kellett önteni és visszatenni a talapzatra”.

Marvin Rees bristoli polgármester Reid szobrának megjelenése után arról beszélt, hogy az alkotást senki sem rendelte meg, és engedélyt sem kapott senki arra, hogy felállítsa. Szerinte arról, hogy mi kerüljön Colston emlékművének helyére, a város lakóinak kell dönteniük.

Colston szobrát már kihalászták a vízből, de biztosan nem kerül vissza a helyére: várhatóan múzeumban állítják majd ki Black Lives Matter-tüntetéseken feltűnt transzparensek körében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két éve megnyerte a lottófőnyereményt, mára hajléktalan lett a milliomosból

Két éve megnyerte a lottófőnyereményt, mára hajléktalan lett a milliomosból

Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység

Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység

Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat

Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat