szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Október 23. alkalmából a magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kap az Előre budai srácok szerzője, Pier Francesco Pingitore. Az Avanti ragazzi di Buda felhangzott Orbán Viktor egyik olaszországi útján is.

A magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Pier Francesco Pingitore Rómában, a nemzeti ünnep előtt esedékes megemlékezésen veszi át Kovács Ádám Zoltán nagykövettől. A nyolcvanhat éves egykori újságíró, rendező, dramaturg az MTI-nek azt mondta, hogy az Előre budai srácok című dalt az 1956-os magyar forradalom tizedik évfordulójára írta.

Pingitore visszaemlékezése szerint a hatvanas évek közepén Olaszország is a kelet és nyugat közötti csendes nyugalom politikáját követte: "az tűnt a legkényelmesebbnek, ha nem bolygatjuk a történteket, én viszont nem akartam elfelejteni a magyarok szabadságharcát, azt akartam, hogy a szabad Európa büszkén rázza le magáról a tétlenséget és felejteni akarást".

 

A dalt elsőként az akkori kulturális és politikai élet központjának számító Bagaglino nevű római kabarészínházban adták elő. Az Előre budai srácok zenéjét Dimitri Gribanovski szerezte, az előadó Pino Caruso színész volt.

"Első alkalommal százötven néző hallgatta, másnap már az egész városban dúdolták" – hangoztatta Pingitore. Hozzátette, az olaszok, ha messziről is, de "nagy átéléssel" kísérték a magyar forradalom sorsát. Elismerte, nem gondolta, hogy dalát 2020-ban az olasz és magyar fiatalok fogják énekelni.

Az olaszul Avanti ragazzi di Buda című dalt a Giorgia Meloni vezette, bevándorlásellenes Olasz Testvérek (FdI) tavaly szeptemberi római találkozóján a közönség tapssal kísérve énekelte el a jelenlevő Orbán Viktornak (a videón 1.20-nál hangzik fel a dal):

 

A Liga párt szenátorai, Claudio Barbaro és William De Vecchis október 6-án törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az Előre budai srácok az olasz állam hivatalos dalává váljon. Orbán Viktor barátja, a Salvini vezette párt javasolta, hogy a dal kapjon hivatalos elismerést, sőt a hivatalos olasz tantervbe is bevetetnék.

Az Avanti ragazzi di Buda a Lazio-szurkolók egyik gyakran énekelt himnusza is, de készült belőle egy amolyan „olasz nemzeti rockos” változat is:

 


De van még számos feldolgozás, például itt egy technós mix:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó