szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem bontják le teljes egészében a Krisztinavárosban található, történelmi jelentőségű vendéglátóhely épületét.

Néhány nappal korábban elterjedt a hír, hogy nemcsak a Kazinczy utcai, egykori Wichmann-kocsmának helyet adó épületet bontanák le, de a Duna túloldalán egy másik kultikus helyszín is megsemmisülne. A Márványmenyasszonyt 1793-ban húzták fel borkimérésre, amely aztán a reformkorban fontos találkozóhellyé vált, és gróf Széchenyi István, valamint báró Wesselényi Miklós is itt tartotta a lakodalmát. Az épület ledózerolása tehát egy történelmi vendéglátóhely lebontását jelentené.

A 24.hu azonban észrevette a Budavári Önkormányzat posztját, melyben a kerület azt írja, hogy az épített örökség nem fog teljesen eltűnni, a Márványmenyasszony épületének az utcafrontról látható részét meg kell hagyni.

"Sajnos az építéshatósági jogkörök teljes mértékben elkerültek az önkormányzatoktól, a kérdésben a kormányhivatal dönt, a helyi önkormányzat nem lát bele a folyamatokba. Ennek megfelelően, az építésiengedély-kérelemről későn értesültünk; akkor sem közvetlenül, hanem a kormányhivatalon keresztül.

A kormányhivatalhoz eljuttatott kifogásaink alapján módosították a terveket és született az a döntés, hogy az utcafronti földszintes épület, amely a vendéglő emblematikus része, megmarad, csak a telek többi részére kaptak bontási engedélyt.

– fogalmaz a Budavári Önkormányzat.

©

A 2020 novemberében bezárt vendéglátóhely új tulajdonosa a 24.hu szerint a Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Szolgáltató Kft., amely eleve csak részleges bontási engedélykéréssel fordult a Kormányhivatalhoz. Az engedélyt december 23-án a cég meg is kapta.

Az utcafronti épületrészre vonatkozóan a kormányhivatal feltételként szabta meg, hogy az továbbra is vendéglőként üzemeljen. A telek további részét azonban le fogják bontani, a belső kert idős fáit – miután azokat egy igazságügyi szakértő életveszélyesnek nyilvánította – elvileg ki fogják vágni.

Az pedig továbbra is kérdéses, hogy mi lesz a legrégibb épületrész, a pinceszakasz sorsa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

Leleplezték a megújult Minit

Leleplezték a megújult Minit

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben