szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mindig mindent feldolgozása az énekesnő Minka című albumának előfutára. A dalt és a klipet első alkalommal itt, a hvg.hu-n hallhatják és láthatják.

“Mindig mindent meg kell bánnod és semmit nem mondhatsz el ingyen. Minden szavadat félreértik és senki sincs, aki segítsen.” – Víg Mihály sorai indítják útnak Pátkai Rozina új lemezét. A most megjelenő Balaton-feldolgozásban Víg Mihály lánya, Víg Alíz is énekel, a videóklipben pedig maga a dalszerzőikon, Víg Mihály is feltűnik egy pillanatra.

A dal eredetije:

A feldolgozáshoz társuló képi világot – hogy további hazai underground linkeket is nyissunk – Ef Zámbó Szonja álmodta meg, aki így ír a dalról és a munkafolyamatról: “Víg Misi zenéje születésemtől kezdve az életem része, kiváltképp ez a dal. Ez a kötődés egyrészt könnyebbé tette a munkát, másrészt nagyobb felelősséget éreztem. A megvalósításban nagy segítségemre voltak a barátaim és az Etherno Studio.”

A lemez producere ezúttal a feltörekvő elektronikus zenész, Dóczi Bence volt, akinek ez az első nagy volumenű munkája. “Bencével olyan munkafolyamatot tapasztaltam meg, amire már régóta vágytam” – meséli Rozina. “Majdnem egy éven át hétről-hétre fejlődtek a hangzások, olykor egy dalhoz több egészen különböző verziót is végigcsináltunk, hogy halljuk és lássuk magunk előtt, hogyan fog összeállni a dalfolyam egy egységesebb, nagyobb ívű történetté.”

Elektronikus zene és énekelt versek Pátkai Rozina új lemezén
©

Az albumon Babits, Karinthy, Ady, Áprily Lajos, Tóth Árpád és Weöres Sándor, Borbély Szilárd, Acsai Roland megzenésített versei szabad elektronikus zenei szövetben követik majd egymást. “A zene a szöveget nem mindig kísérni hivatott, hanem olykor-olykor párbeszédet is kezdeményez vele” – írja Fenyvesi Márton, aki a lemez zenei rendezője és hangmérnöke volt, “Bence és Rozina szabadon asszociálnak, a szövegen túl vesznek el a zenei részletekben, mely ebben az esetben nem a versek ellenében történik, hanem ez a versekért való küzdelem maga: a versek megértését szolgálja.”

A “Minka” című lemez teljes terjedelmében A magyar költészet napján, április 11-én válik elérhetővé, az elkövetkezendő hetekben azonban érdemes figyelni a streamingplatformokat és a közösségi oldalakat, ahol újabb és újabb dalok jelennek majd meg.

Rozina a Képzőművészeti Egyetem intermédia-művész szakos hallgatójaként a zenei produktumokat már a kompozíciók születésekor alapvetően audiovizuális tartalomként próbálja elképzelni. “A képi tartalom számomra nemcsak egy trendi, elengedhetetlenül szükséges velejárója a zenei tartalomnak, hanem egy együttműködő szerves egészt feltételez. A Minka-klipeken olyan intermédia-művészek dolgoztak, akiknek a munkája tanulmányaim során mindennapos inspirációt jelent.”

És akkor íme a klip:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája - fotók

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája - fotók

Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna