szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem éri meg nyugdíjasként állami iskolában tanítani, mert választani kell a nyugdíj és a fizetés között.

Már csak elvétve lehet főállású nyugdíjas pedagógusokat találni az állami oktatási intézményekben: a középiskolákban 1 százalék körül alakul az arányuk, az általános iskolákban, óvodákban azonban még ennél is kevesebben vállalnak állást azután, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének elmúlt években publikált oktatási elemzéseiből, amelyeket az Eduline szemlézett.

Ennek oka részben az – írja a HVG oktatási szakportálja –, hogy egyszerűen nem éri meg nyugdíjasként állami iskolában dolgozni. Egy 2012-es kormányzati döntés alapján ugyanis

az állami intézmények pedagógusai nyugdíjazásuk után csak akkor maradhatnak főállásban, ha a teljes nyugdíjukról lemondanak, azaz nem vehetik fel egyszerre a fizetésüket és a nyugdíjukat.

A szabály csak a közalkalmazottakra vonatkozik, ha tehát egy idősebb pedagógus alapítványi, egyházi vagy magániskolában helyezkedik el, a nyugdíját és a fizetését is megtarthatja. Ezekben az intézményekben magasabb is a nyugdíjasok aránya, 3-4 százalék.

Szakmai szervezetek évek óta hiába kérik az illetékes tárcát, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy szüntessék meg ezt a szabályozást, mert súlyosbítja a tanárhiányt. Enyhítés történt csak: óraadóként, megbízási szerződéssel a nyugdíjasok a korábbi heti 10-12 óra helyett ma már 14-et taníthatnak, így megkaphatják mindkét járandóságot.

Márpedig a tanárhiány jelentős: jelenleg, a tanév közepén, a közszféra állásportálján közel 300 óvodapedagógust keresnek, míg a tanár keresőszóra 770, a tanító kifejezésre pedig 486 álláshirdetés ugrik fel. Az Eduline-nak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arról beszélt, hogy emiatt egyre nagyobb a nyomás, a járvány pedig csak tovább rontott a helyzeten, a betegség miatt hiányzók helyettesítését nagyon nehéz megoldani. „Van olyan iskola, ahol februárra már mindenki elérte a maximális 60 túlórát, ezért összevonnak osztályokat. Mert ha egy tanár a saját osztályával együtt további harminc gyereket tanít, az nem számít túlórának” – magyarázta.

További részletek az Eduline cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
300 millióval segíti meg a kormány a DVTK-t

300 millióval segíti meg a kormány a DVTK-t

Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Tubát fotóztak Kiskunfélegyházán

Tubát fotóztak Kiskunfélegyházán