szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tízfős, nemzetközi zenészekből álló csapattal rögzítette új, Book of Navi című lemezét a Moped Loewen. Az album a hvg.hu-n már meg is hallgatható.

A Moped Loewen nemzetközi formáció, amit 2016-ban Varga Dániel szaxofonos, zeneszerző alapított. Az akkor még négyfős zenekar tagjai a grazi Zeneművészeti Egyetemen voltak osztálytársak. A csapat a post-műfajok világának egyik legizgalmasabb képviselője. Fúvósokra épülő hangzásviláguk leginkább experimentális jazz-rock és indie rock alapokra épül.

„Nagyon sok minden hatással van rám, néha olyan műfajok is, amik nincsenek egymással köszönőviszonyban sem. Mindig próbálok egy egészséges egyensúlyt találni a fúziómban, de leginkább saját hangzásra, saját műfajra törekszem. A kategorizálás nagyon nehéz, főleg most, a 21. században, amikor több ezer új zene jelenik meg egy nap. Ha muszáj, akkor magunkat általában experimentális indie rock orchestrának állítom be, de nem tudom, mennyire pontos ez a meghatározás. Ahogy teltek az évek és a saját ambícióim, zenei vízióim, ízlésem alakult, úgy változott a zenekar munkássága is. A mostani albumon teljesen átvette az uralmat a singer-songwriteres megközelítés, amit szerettem volna azzal a világgal kombinálni, amit a Jazz Rock Orchestra kislemezen elkezdtem, de egyúttal el is távolodni a big bandekre jellemző hangzástól, ritmikáktól, riffektől és kliséktől. Sok sound design ötletet tartalmaz, amit leginkább a fúvós felvételek manipulásával értünk el.  Általában free jazz és noizz által inspirált fúvós elemekkel dolgoztunk, amik stabil gitár alapokra és groove-okra épültek. Rövidebbek az individuális szólista megnyilvánulások, inkább egy kollektív zenekari hangzásra törekedtem” – meséli a zenekar vezetője, Varga Dániel.

A Book of Navi című lemezt 2020 nyarán rögzítették egy intenzív, tíznapos időszakban. Az album címe magyarra lefordítva a „próféta könyvét” jelenti. Teológusok szerint – a közhiedelemmel ellentétben - a prófétálás nem azonos a jövő megmondásával. Hanem egy szellemi ösztönzés alatt elmondott, kiáradó beszéd, vagy viselkedés, sőt akár tánc vagy ének is lehet.

„Ezzel teljes mértékben tudtam azonosulni. Amikor zenélek, komponálok vagy improvizálok, mindig ezt a kitörő extatikus szellemi élményt keresem. Ezt pedig igyekszem megosztani másokkal is” – emeli ki Dani.

A mostani felállásban mindenki jazz tanszakot végzett, professzionális jazz és session zenész, akik mindannyian az újat, az új hangzásokat keresik. Az albumon nyolc számot Varga Dániel írt és legnagyobb részét ő is hangszerelte, Daniel Holzleitner pozanista pedig három hangszereléssel és egy saját számmal járult hozzá a lemezhez.  A dalszövegek olyan tapasztalok, érzések, imák, gondolatok megéneklése, amit Dani az elmúlt 29 évben hitével kapcsolatban megélt.

Moped Loewen – Book of Navi zenészek:

Varga Dániel (magyar) – ének, szaxofon, szintik,
Piotr Lipowicz (lengyel) – gitár
Fenyvesi Márton (magyar) – gitár
Thilo Seevers (német) – billentyűk
Gyányi Marcell (magyar) – basszusgitár
Matheus Jardim (brazil) – dob
Daniel Holzleitner (osztrák) – harsona
Karel Eriksson (svéd) – harsona
Nikola Vukovic (szerb) – trombita, szárnykürt
Jan Lovsin (szlovén) – trombita, szárnykürt

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István Kult

„Persze, az Operatív Törzs rendelte meg” – Lázár tesók-lemezpremier

„Most itt ülök egy fröccsel, és szarok az egész világra” – éneklik a Lázár tesók a bemutatkozó lemezükön. Ez a könnyed ellazulás jellemzi az intim, karantén-hangulatú dalokat. Az Esti Kornélból ismert Lázár Domokos és Lázár Ágoston alkotta duó Hullámtörés című lemezét elsőként a hvg.hu-n hallgathatják meg, ennek apropóján meg is kértük őket, hogy meséljenek az album születéséről.

BI Kult

„Bonyolítja a dolgot, ha a haza nem lehet ellenzékben” – Bródy János albumpremier

Gáz van, babám! címmel jelenik meg vasárnap Bródy János nyolcadik szólólemeze. A dalok szokás szerint a körülöttünk lévő világról, a társadalomról, az országról mutatnak be egyfajta keserédes tükröt – inkább keserűt, mint édeset. Kiről szól az Akit a hazája nem szeretett című dal? Bizonytalan múlttal hogyan képzeljük el a jövőt? Miért nem lehet válasz Az én országom a kormányzati plakátkampányra? A dalokat a szerző kommentálja, és már meg is hallgathatjuk.

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni

Auschwitzban minden túlélő átélt valamit, amiről képtelen beszélni