szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De még Nemcsak Károly is havi 650 ezret kap felügyelőbizottsági tagságáért. A DK nyújtotta be az adatigénylést.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Oláh Lajos korábban közérdekű adatigényléssel kérte ki, hogy az SZFE kuratóriumában ki mennyi közpénzt vesz fel, ám mivel ezt nem teljesítették a megadott határidőre, a párt pert indított, hogy megismerhesse az adatokat – áll a nemrég kiadott közleményükben.

A DK szerint az SZFE végül még a bírósági döntés előtt kiadta a papírokat, amelyekből a következők derültek ki:

  • Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök havi bruttó 1,3 millió forintot kap, 
  • Világi Oszkár, a MOL-csoport igazgatósági tagja, Rátóti Zoltán színész, Lajos Tamás László operatőr, valamint Bacsa György, a Mol üzletfejlesztési igazgatója kuratóriumi tagokként fejenként havi bruttó 1,3 millió forintot kapnak,
  • Windisch László volt MNB-alelnök felügyelőbizottsági elnökként havi bruttó 780 ezer forintot kap,
  • felügyelőbizottsági tagokként Nemcsák Károly és Szapáry György Béla közgazdász, volt MNB-alelnök havi bruttó 650 ezer forinttal gyarapodik, ahogy Martonyi Zoltán jogász is vagyonellenőrként.

Mindez összesen havi bruttó 9,23 millió forint közpénz kifizetését jelenti a tagoknak.

A DK-nak küldött dokumentum ugyanakkor kiemeli, hogy a tagok jogot formálhatnának költségeik megtérítésére is, azonban egy kuratóriumi ülésen úgy döntöttek, ezzel a lehetőséggel nem élnek. Az érintettek fizetéséről a Kuratórium dönt.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!