szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

80 éves korában meghalt Spencer Silver; az ő találmánya tette lehetővé, hogy a színes post-it cetlik mindenféle felületekre ragadjanak. Halálhírét a ragasztót gyártó 3M nevű vállalat tette közzé.

Ha Spencer Silver nem talál fel egy speciális ragasztóanyagot, akkor ma nem léteznének az íróasztalunkra, a számítógépeinkre, a polcokra, a füzetünkbe vagy a hűtő ajtajára ragasztott post-it cetlik sem.

Spencer Silver 1968-ban kísérletezett ki egy különleges ragasztószert, amellyel mindenféle felületre lehet ragasztani anélkül, hogy a kötőanyag nyomot hagyna maga után, ráadásul a ragasztó, miután az azzal rögzített tárgyat eltávolítottuk a felületről, újrahasználható. Ma már tudjuk, hogy a post-it cetlikkel párosítva tölti be igazán a rendeltetését ez az anyag, de a hatvanas évek végén Silver számára még nem volt egyértelmű, hogy pontosan mire is lehetne használni a találmányát. A férfi tulajdonképpen évekig úgy tekintett a ragasztójára, mint

egy megoldásra, ami még várja a problémát.

Aztán 1974-ben egy kollégájának, Art Frynak eszébe jutott, hogy mi lenne, ha a ragasztóval a papír könyvjelzőt vonnák be, hogy az ne essen ki az egyházi énekeskönyvből, mikor Fry énekel a templomi kórusban. Az ötletből termék lett, melyet Press ‘n’ Peel-nek neveztek el még ugyanabban az évben, de valójában a terméknek 1980-tól lett igazán sikere, mikor átnevezték Post-it Note-nak (post-it cetlinek).

Spencer Silver 1996-ben ment nyugdíjba, munkásságát többször is díjjal ismerték el, a többi között az Amerikai Kémiai Társaság kreatív találmányokért járó díjával.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!