szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy, a könnyűzene megújításáról szóló konferencián Demeter Szilárd azt is hangsúlyozta, hogy a Petőfi Irodalmi Ügynökségen keresztül az idei évben 5 milliárd forintot tudnak majd pályázaton kiosztani.

Egy, a hazai könnyűzene helyzetéről szóló online konferencián Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos azt mondta, támogatja a kulturális áfa 5 százalékra történő csökkentését, de ebben a kérdésben a végső döntést Varga Mihály pénzügyminiszter hozza majd. „Támogatom, tolom, áldásom rá. Amennyit én tehetek, azt megtettem mindennek érdekében” – idézi Demetert az infostart.hu. A miniszteri biztos azt mondta: rendszerlogikailag próbálják meg az egész szcénát „nagyjából rendbe rakni”, amiben segítség lehet az 5 százalékos áfa.

Ha az áfakulcsot a koncert- és fesztiváljegyek esetében 27-ről 5 százalékosra változtatnák, az a rendezvény többi résztvevője szerint is hatalmas segítség lenne az iparágnak. Szilágyi Dávid, a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadója szerint amennyiben a 2019-es év értékeit nézzük, akkor a csökkentett áfa nagyjából 6,7 milliárd forint közvetlen többletet eredményezhetne az iparági szereplőknél.

Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke hozzátette, hogy „az 5 és a 27 százalék közötti hatalmas különbség azt jelenti, hogy a szektor 5 év alatt egy komplett év bevételét tudja újratermelni.” Weyer azonban azt is fontosnak tartja, hogy legyenek újranyitási támogatások is, pusztán az áfacsökkentés nem elég segítség.

Az újranyitásnak Demeter Szilárd szerint a most induló ötéves könnyűzenei stratégia adhat löketet. Öt évre 23,5 milliárd forint áll a szektor rendelkezésére, ebből az idei évben a Petőfi Irodalmi Ügynökségen keresztül 5 milliárd forintot tudnak majd nyílt pályázaton „kiszórni”, várhatóan az év második felében. „Nem azt mondom, hogy a bőség zavara lesz, hogy mindenki pénzben fog úszni, de van egy olyan plusz 5 milliárd forint, ami adhat egy indító lökést – fogalmazott.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Kult

A fesztiválok nem akarják elengedni ezt a nyarat is, készülnek a nyitásra

A legnagyobbakat kivéve szinte minden kisebb hazai fesztiválnak van már a nyárra kitűzött időpontja, noha a kormány még mindig nem tisztázta, hogy engedi-e az idei szezonban a zenés, táncos tömegrendezvényeket, és ha igen, milyen feltételekkel. Létszámkorlátot vezetne be? Védettségi igazolványhoz kötné a részvételt? A maszkhasználatra milyen szabályok vonatkoznának? Fesztivál-helyzetjelentés egy hónapra a szezonnyitástól.