Tetszett a cikk?

Antall József kormányfő ül az utóbb gárdaalapításban részt vevő Für Lajos mellett, Orbán Viktor kezet ráz Dávid Ibolyával, Horn Gyula nyakmerevítőben írja alá a koalíciós szerződést, Orbán Viktor távozik az elveszített választások után, lángoló tévészékház, Gyurcsány Ferenc lemond a kormányfői posztról. Az elmúlt húsz év, hat parlamenti ciklus magyar politikájának és közéletének legemlékezetesebb pillanatait, legismertebb szereplőit gyűjtöttük össze szélesvásznú Nagyítás-galériánkba.

©
Antall József, a rendszerváltozás utáni első demokratikusan megválasztott kormány vezetője a Parlamentben
©
A jelenleg Fidesz-színekben politizáló Lezsák Sándor, a gárdaalapítóvá lett Für Lajos és Antall József miniszterelnök az MDF 1993 januári VI. Kongresszusán
©
Csurka István az MDF 1993 januári VI. kongresszusán a pártelnöki posztért indult, de alulmaradt Antall Józseffel szemben. Egyre sodródott a jobbszélre, júniusban kizárták a pártból, majd létrehozta a MIÉP-et, amely 1998-2002 között parlamenti párt volt, 2006-ban a Jobbikkal együtt indult a parlamenti választásokon.
©
Torgyán József a Parlementben
©
Pártvezetők várakoznak az 1994-es választásokat megelőző tévévita előtt: a képen az MDF-es Boross Péter, az MSZP-s Horn Gyula, az FKGP-s Torgyán József és a KDNP-s Surján László látható.
©
Horn Gyula és Pető Iván aláírják az MSZP-SZDSZ koalíciós szerződését 1994. június 24-én. A szocialisták kormányfőjelöltje az első választási forduló előtt szenvedett autóbalesetet, s nyakmerevítőt viselt.
©
Dávid Ibolya (MDF) és Orbán Viktor (Fidesz) kezet fog a Fidesz 1994. június 6-án megrendezett kongresszusán. A két párt 1998-ban a kisgazdákkal együtt koalíciós kormányt alkotott.
©
1995 márciusa és a Bokros-csomag. Surányi György, Horn Gyula és Bokros Lajos sajtótájékoztatót tart a forintleértékelés bejelentésekor.
©
Portré Fenyő János vállalkozóról - a Vico vállalatcsoport vezetőjét 1998-ban saját autójában lőtte agyon egy máig ismeretlen elkövető.
©
Pokolgép robban Budapest belvárosában 1998. június 2-án. Az Aranykéz utcai merényletben négy ember veszti életét, köztük Boros Tamás, aki az olajmaffia-ügyek koronatanújának számított. A rendőrség a "Patkány" gúnynevű szlovák Jozef Rohácot gyanúsítja a merénylet elkövetésével, akit 2008 őszén fogtak el Csehországban.
©
Göncz Árpád köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János házelnök Kossuth- és Széchenyi-díjakat oszt a Parlamentben 2000. március 15-én. A kép előterében a Nemzeti Múzeumból az Országházba költöztetett Szent Korona látható.
©
Az államfői posztra aspiráló Torgyán József tapsol, amint Göncz Árpád leköszönő köztársasági elnök gratulál utódjának, Mádl Ferencnek, akit 2000 júniusában az Országgyűlés 243 igen és 96 nem szavazattal választott köztársasági elnökké.
©
Zámolyi roma menekültek strasbourgi szállásukon 2001 márciusában
©
Miniszterelnök-jelöltek televíziós vitája 2002. április 5-én: a Közgazdaság-tudományi Egyetemen rendezett esemény előtt fog kezet Medgyessy Péter és Orbán Viktor.
©
A Fidesz és a polgári körök margitszigeti rendezvénye 2002 júniusában az elvesztett választás után.
©
2002. július 4. - A rendőrség feloszlatta azt a be nem jelentett tüntetést, melyet az Erzsébet híd közepén tartottak radikálisok, hogy a jobboldal által elvesztett választások után a szavazatok újraszámolását követeljék.
©
A hungarista eszmék követője, Bácsfi Diána, aki 2004-ben pár hónapig lázban tartotta az országot.
©
2003. április 16. - Medgyessy Péter kormányfő és Kovács László külügyminiszter Athénban aláírta a Magyarország uniós csatlakozásáról szóló okmányt.
©
2003. június 16. - A reggeli órákban támadás éri a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét, Szász Károlyt. Az eset nyomán viharos gyorsasággal kerül napvilágra a PSZÁF által vizsgált felvásárlási ügylet, mely Kulcsár Attila álbrókerrel hozható összefüggésbe.
©
Medgyessy Péter miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter érkeznek a magyar olimpikonok ünnepélyes búcsúztatására a Tatai Edzőtáborba. A felvétel 2004. augusztus 1-jén készült. Medgyessy egy hónapon belül megbukott, lemondását követően utódja Gyurcsány Ferenc lett.
©
Megszűnik a kötelező sorkatonai szolgálat. 2004. október 3-án elviszik a sorozott haderő utolsó tíz napját jelképező centi végső darabját, amelyet Gyurcsány Ferenc frissen kinevezett miniszterelnök vágott le.
©
Patrubány Miklós a Magyarok Világszövetségének elnöke sajtótájékoztatót tart az általuk kezdeményezett, kettős állampolgárságról szóló 2004 decemberi népszavazás előtt, amely végül eredménytelenül zárult
©
Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor politikai vitája a Parlament Munkácsy-termében egy évvel a választások előtt.
©
2005. június 7. - Az Országgyűlés 185:182 szavazataránnyal Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság volt elnökét választotta köztársasági elnöknek. A kormányzó szocialisták párttársukat, Szili Katalint jelölték a posztra, ám személyéhez nem sikerült megszerezniük a koalíciós partner SZDSZ támogatását.
©
Választási plakátok Budapesten a 2006-os parlamenti választásokat megelőzően.
©
Gyurcsány Ferenc párttársaival ünnepel, miután az MSZP megnyerte a 2006-os országgyűlési választásokat.
©
Orbán Viktor az elveszített választás estéjén távozik a Fidesz választási központjából.
©
Tüntetők ostromolják meg a Magyar Televízió Szabadság téri épületét 2006. szeptember 18-án, egy nappal Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének napvilágra kerülése után.
©
Hagyó Miklóst a Fővárosi Közgyűlésben szociálliberális-fideszes "nagykoalíció" választotta alpolgármesternek: a 65 jelenlévő képviselő közül 56 bólintott rá a szocialisták azóta megbukott képviselőjére, aki a képen az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre gratulációját fogadja.
©
2008 július - Az Andrássy úton és a Hősök terén szélsőségesek támadnak rá a Meleg Büszkeség nap békés felvonulóira és az oszlatásukra küldött rendőrökre
©
2007 február, Szent Imre Kórház - A kormány bevezeti a 300 forintos vizitdíjat, hogy a társadalombiztosítás terheit a beteg-orvos találkozások csökkentésével enyhítsék. A Fidesz-KDNP népszavazást kezdeményezett a vizitdíj ellen, aminek eredménye nyomán egy év múlva a kormány megszüntette a díjat.
©
Katolikus szertartással, zeneszó kíséretében ötezren vesznek végső búcsút a helyi temetőben a tatárszentgyörgyi gyilkosság két roma áldozatától, Csorba Róberttől és fiától, Robikától
©
2009. június 7. - Morvai Krisztina sajtótájékoztatója a Jobbik számára kedvezően alakult Európai Uniós választások után, melyen a párt három európai parlamenti mandátumot szerzett.
©
2009. - Az MSZP rendkívüli kongresszusa. Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt, Lendvai Ildikó pártelnök és Gyurcsány Ferenc exkormányfő a pódiumon.
©
2010. február 25. - Bajnai Gordon kormányfő utolsó parlamenti beszéde a parlament plenáris ülésén.
©
2010. április - A Jobbik is az országgyűlésbe kerül.
©
2010. április 25. - A választások éjszakáján több ezer szimpatizáns gyűlt össze a Fidesz kampányközpontja előtt a Vörösmarty téren.
©
2010. augusztus - Sólyom Lászlót Schmitt Pál váltja az államfői székben.
©
2011. Magyarországé az EU soros elnöksége
©
2011.december 23. LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlament bejárataihoz
©
2011. április 25. - Schmitt Pál köztársasági elnök aláírja Magyarország új alaptörvényét a Sándor-palota elnöki tárgyalójában.
©
2012. január 2. Civil szervezetek és ellenzéki pártok szerveztek nagyszabású demonstrációt a Magyar Állami Operaház elé az Andrássy útra, miközben a kormány az új alaptörvény életbe lépését ünnepelte.
©
2012. január 6. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály.
©
2012. január 21. Hatalmas tömeg gyűlt össze Budapesten az ország minden pontjáról és a határon túlról, hogy kifejezze bizalmát a kormány iránt.
©
2012. április 2. Schmitt Pál távozik a parlamentből, miután lemondott köztársasági elnöki posztjáról.
©
2012. május 2. - Az országgyűlés Áder Jánost választja köztársasági elnöknek.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!


hvg.hu Nagyítás

Így épült a nemzetközi makettfesztivál – Nagyítás-fotógaléria

A tervezői tevékenységet és a múzeumok kapcsolatát, valamint a makettezés technológiai újdonságait kutatja kiállítással, makettpárbajjal és változatos programokkal a ModelingMuseums II. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál november 13. és 16. között a Műcsarnokban. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) munkatársai hajnaltól estig építették a húsz ország hatvan építészének, irodájának több mint hetven munkáját felvonultató kiállítást. Nem csupán prezentációs makettek, hanem tanulmányok, kísérleti modellek, hallgatói diplomatervek is bepillantást engednek a tervezői gondolkodásmódba. A cél az, hogy a magyar közönség is láthassa, hogyan születik a nemzetközi és hazai kortárs múzeumépítészet legjava.

Nagyítás

Demszky elmúlt húsz éve képekben - Nagyítás-fotógaléria

Demszky Gábor a tettek emberének indult, öt cikluson át volt Budapest első embere, azonban kevés területen tudta igazán hatékonyan ellátni feladatát, utódjának pedig egy botrányairól elhíresült Városházát ad örökül. A főpolgármester elmúlt húsz évéből mutatunk képösszefoglalót.