Rablógyilkosság, házasságszédelgés, gyermekgyilkosság, hamiskártyázás és ártatlan csalások. Krimitúra: a Budai Várból a Szilágyi Dezső térig a bűn nyomába eredtünk az ImagineBudapest csapatával. A városnéző séta során kiderült, hány arca lehet egy gyilkosnak, kik voltak a pesti jasszok és hogyan került Léderer Gusztávné kosarába Kodelka Sándor feje. Budai rémmesék című írásunkból többet is megtudhat.

A Dísz tér. Balra a Batthyány-palota, ahol 1883. március 29-én éjjel brutális módon, saját hálószobájában ölték meg Majláth György országbírót. Az eset hetekig lázban tartotta a fővárosiakat és a sajtót, eleinte politikai gyilkosságra gyanakodtak. Később kiderült, hogy előre kitervelt, szerencsétlen módon végződő rablás áldozata lett a kor egyik legbefolyásosabb embere. Jobbra a Vöröskereszt Egylet, a későbbi - porig bombázott - Külügyminisztérium.
©
Turisták a Batthyány-palota bejárata előtt a Dísz téren. Ma óvoda is működik az épületben, éppen Majláth György egykori hálószobája helyén.
©
A meggyilkolt országbíró, Majláth György. A korabeli vélekedés szerint agresszív, szolgáival kegyetlenül bánó despota volt.
©
Az egykori első emeleti erkélyről - Majláth hálószobájából - kötélről ereszkedtek le a gyilkosok. Menekülés közben egyikük hátrahagyta fél pár kesztűjét és lábnyomát. Ez lett a veszte.
©
Kávé, fényképezőgép és azonosító kártya: a játékos nyomozás során meg kellett tippelni, hogy a résztvevők nyakában lógó kártyán látható korabeli személyek áldozatok vagy elkövetők voltak.
©
Érdeklődők a bűn túráján.
©
A Halászbástya tövében 1975-ben megöltek egy nyolcéves kislányt. A gyilkossággal a pedofil-hajlamú Miskei Imrét gyanúsították, aki korábban már a rendőrség látókörébe került. Halálra ítélték.
©
A pesti jasszok a 19. századi Magyarország ártatlan, kedves csalói voltak, saját nyelvvel. Kabdebó Oszkár Pesti jassz-szótára.
©
Adj egy csikket! Színészek játsszák el az egykori jasszokat. A cigány és német szavakból álló keveréknyelv szavai ma sem koptak ki: a lóvé és a buksza is ebből maradt meg. Csak ma már azt mondjuk: „Virítsd a lóvét!”
©
Egy közkedvelt kártyás hely, az 1900 januárjában átadott Budai Vigadó egy korabeli képeslapon. A hamiskártyások ide is befészkelték magukat: akadtak, akik cinkelt lapokkal játszottak, mások párban működtek és saját jelbeszédet dolgoztak ki a játékban részt vevők kártyalapjainak ismertetésére.
©
Itt a piros, hol a piros. Színészek testesítik meg a sipistákat a Budai Vigadó előtt. A játék ma is népszerű, aluljárókban, piacokon is művelik, de mire a rendőrök a bejelentés után kiérnek a helyszínre, a „pirosozók” általában felszívódnak.
©
Ma is impozáns a Budai Vigadó belső tere, noha az 1900-as években sokan kritizálták, mondván, nem olyan impozáns, mint a Pesti Vigadó.
©
A bejárat rácsai a Corvin tér felé.
©
"Léderené, mi van a kosárban/ Kodelkának keze, feje, lába." Így szól az egykori sláger a nagy visszhangot kiváltott, 1925-ös gyilkosságról. A képen Léderer Gusztáv, a gyilkos, Kodelka Ferenc és Kodelkáné Schwartz Mari.
©

Ha többet szeretnének megtudni a budai rémmesékről, olvassák el kapcsolódó cikkünket is!


László Éva Lilla Kult

Budai rémmesék: feldarabolt holttest, a fej meg sem lett

Hogyan lett népi hős Majláth György országbíró gyilkosaiból fél évszázaddal az 1883-as bűntény után? Ki tette el láb alól Mágnás Elzát, a 20. századi Pest egyik legismertebb éjszakai pillangóját, és hova tűnt Kodelka Ferenc hentes feje? Milyen hírhedt bűntények történtek a Budai Várban és környékén évszázadokkal ezelőtt? Többek között e kérdésekre kaptak választ a Budai Várban egy bűnügyi séta résztvevői.