A Várbazár 1875 és 1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, árkádsorai üzletekkel voltak tele, majd szobrászműhellyé alakultak át. A bazár a második világháború alatt súlyosan megrongálódott. Itt működött 1961 és 1984 között a Budai Ifjúsági Park, népszerű nevén az "Ifipark", mely hamar a budapesti fiatalok kedvenc szórakozó helyévé vált, mígnem 1984-ben a feljáró kőkorlátjának leomlása miatt bezárták. Az azóta lepusztult, leromlott állagú Várbazár felújításáról november 9-én hozott határozatot a kormány. A Várbazár rekonstrukciós tervei között szerepel a vízhordó lépcső melletti mozgójárda megépítése, a palota körüljárását biztosító gyilokjáró kiépítése, 1600 négyzetméteres földalatti rendezvényterem, valamint az egykori Ifipark helyén olcsóbb éttermek és sörsátrak létesítése.

A Várbazár és a Duna-part panorámaképe szemből és fentről 1896-ban.
©
A bazár és az előtte lévő park egy korabeli képeslapon.
Rendőr a bazár bejárata előtt. 1930-as évek
©
Díszkivilágítás a Budai Várban és a Várkertbazárban. 1930-40-es évek
©
A Budai Ifjúsági Park. 1960-as évek
©
A park feljárója
©
A KISZ VII. kongresszusa alkalmából, bál a Budai Ifjusági Parkban.1967.június 30.
©
Szerelmi álmok
©
1968. május 1. A főváros egyik kellemes, nyári szórakozóhelye a Budai Ifjúsági Park, ahol minden héten mintegy kétezer fiatal szórakozik. Az egykori Várkertbazár felett létesített parkban előadásokat rendeznek és büfé áll a vendégek rendelkezésére. A képen Komár László és a Scampolo zenekar játszik.
©
Kulturált délutáni táncest a parkban az 1970-es évek elején.
©
Twist and shout
©
A Park bejárata a bazár feljárója felett
©
Fiatalok gyülekeznek az Ifipark előtt
©
A HIT együttes a park szinpadán
©
Oroszlán őrzi a bazár bejáratát
©
A feljáró a ledőlt korláttal
©
Az egykori Ifipark nyomai...
©
Vár állott, most kőhalom
©
Ha majd egyszer elkészül....
©
hvg.hu Nagyítás

Intim magány a budapesti zöldben - Nagyítás-fotógaléria

Kevés lehetőségünk van, ha Budapesten zöldhöz szeretnénk jutni, főleg, ha némi intimitást is igénylünk hozzá. A Margitsziget-Kopaszi-gát-Normafa alkotta háromszög az első tavaszi napon bedugul, és ez így is marad őszig. Ha nem akarjuk, hogy a pléden napoztatott végtagjainkon kutyák és babakocsikerekek gördüljenek keresztül, még mindig van megoldás.

hvg.hu Nagyítás

Bejártuk: ilyen lett a Szent Lukács Gyógyfürdő - Nagyítás-fotógaléria

Újra pompázatos Budapest egyik legrégebbi gyógyfürdője, a Szent Lukács Gyógyfürdő. A két ütemben felújított komplexum tanulmányterve az Ybl tervezőirodában készült 2005-ben, a munkálatok azóta zajlottak. Megújult a súlyfürdő, kicserélték az északi és déli kádosztályt, elkészült egy üvegmozaikkal burkolt medence, de kényeztethetjük magunkat a szénsavas hidromasszázs kádban. A modernitást szaunavilággal, felújított parkolóval, bambuszpihenőkkel imitálják, a büfé viszont a régi: még mindig kapható a májkrémes, sajttal szór melegszendvics. Képriportunk a Lukácsból.

hvg.hu Nagyítás

Budapest leghangulatosabb kávézói - Nagyítás-fotógaléria

Mi kell ahhoz, hogy egy kávézóban ne csak jót kapjunk, de otthonosan is érezzük magunkat benne? Szakadt plüssmackók, egy hatalmas, élő papagáj, a nagyi szabóollója, egy halom bakelitlemez, vagy egy adag zavarba ejtő profizmus? Szubjektív őszi körképünkben nem a legjobb kávét, hanem a legjobb hangulatú kávézókat kerestük Budapesten.

hvg.hu Nagyítás

Az Öreg hölgy 125 éve - Nagyítás-fotógaléria

Túlságosan irreálisnak és költségesnek tartották, ezért majdnem el sem készült, később le akarták bontani, fel akarták robbantani, a világháborúban pedig fegyvert akartak készíteni belőle. A 324 méter magas, több mint tízezer tonnás Eiffel-torony ma Párizs leghíresebb építménye, pedig majdnem Barcelonában épült meg.

hvg.hu Nagyítás

Marc Riboud: a háborúellenes fotográfia ikonja – Nagyítás-fotógaléria

A kilencvenéves francia fotográfus Marc Riboud, aki az egyik leghíresebb, ikonná vált háborúellenes fotográfiát is készítette – amely a Howard Greenberg-gyűjteményből rendezett tárlaton is látható volt a Mai Manó Házban – most, távol-keleti utazása során készített fotográfiáival mutatkozik be.