Bár a környék nyugodt, mégis tartanak az estétől Cegléden mind a cigányok, mind a nem cigányok. A gyakran köröző rendőrautók maguk után port hagynak, ami valószínűleg hamarabb felszáll, mint az ottmaradó feszült viszonyok. Képriportunk Ceglédről.

Az előzményeket mindenki másképp látja, de tény, hogy vasárnap este több száz szélsőjobboldali és Cegléd cigánysora nézett egymással farkasszemet. Az ott bográcsozó gárdisták szerint a cigányok fenyegették meg őket, a cigánysoron a masírozó feketeruhásokra mutogatnak.
©
A szegényes házak előtt nyugodt együttélésről és eddig többé-kevésbé felhőtlen viszonyokról mesélnek, amit az ablakuk alá vizelő gárdisták szakítottak meg, akiket egy ceglédi hívott a házába.
©
Pár házzal arrébb szaporodó betörésekről és ellopott csatornafedélről mesélnek. A gondok 3-4 éve kezdődtek az újonnan jöttekkel, de egy hónapja vált tarthatatlanná a helyzet - mesélik. Szerintük az sem számolt a következményekkel, aki a gárdistákat hívta.
©
A bográcsozó gárdisták kerítése előtt a rendőri jelenlét korábbi hiánya kerül szóba, amit elnyom az éppen arra szálló rendőrhelikopter hangja.
©
Elhalad egy rendőrautó a cigánysoron...
©
...csak a por marad utána.
©
Többen arról mesélnek, hogy éjszakára máshova viszik a családjukat és csak a házat maradnak őrizni.
©
Az estétől tartanak - mondják több ház előtt is.
©
Két utcával arrébb az ott maradt pár tucat gárdistát igazoltatják. Ez magánterület! Hol az azonosítód!? - kiabálják a rendőröknek a sövényen túlról.
©
Nincs mindenhol feszültség.
©
''A gárdisták majd elmennek, de mi itt maradunk'' - ez az egyetlen mondat, ami az utca mindkét részén elhangzott.
©

A ceglédi demonstrációról szóló híreinket az alábbi linkre kattintva olvashatják.

MTI/hvg.hu Itthon

Elmaradt a pogrom Cegléden

A terjengő hírekkel szemben jóval kevesebben gyűltek össze szélsőségesek Cegléden vasárnap este. A helyi cigányok elleni demonstráció éjjel véget ért, de azt ígérték, folytatják.

hvg.hu Itthon

Cegléd: "Gyilkosságra, házfelgyújtásra számítok"

Két nappal a vasárnapi szélsőjobbos demonstráció után sem csitul a feszültség Cegléden. A Jobbikhoz közeli gárdisták erődemonstrációt tartottak a település - főként cigányok lakta - utcáin, s csak az időközben kiérkező rendőröknek köszönhető, hogy senki sem sérült meg. A történésekre mindenki máshogy emlékszik. Videoriport.