A korábban festészettel foglalkozó Henri Cartier-Bresson a 20. századi fotóművészet egyik úttörője, egyben alapítója és kiváló művésze; képei közel fél évszázada illusztrálják, mutatják be a világ eseményeit.

Az 1908-ban született a franciaországi Chanteloup városában. 1931-ben kezdett fényképezni Leica gépével, 1934-ben már egy mexikói expedíció fotósaként tevékenykedik. Még ebben az évben New Yorkba költözött, a filmezés foglalkoztatja. A II. világháborúban tudósítóként fogságba esik, később megszökik, az utolsó években végigfényképezi Franciaország felszabadítását.

Henri Cartier-Bresson: Vasárnap a Marne folyó partján
©

Mai szemmel nézve 1947 talán fordulópont is lehetett számára: Robert Capával, David Seymourral és George Rodgerrel együtt megalapítják a legendássá vált Magnum fotóügynökséget. Több alkalommal tüntetik ki az ''Award of the Overseas Press Club of America'' díjával. 1950-től nagyszabású körutakat tesz a világ számos pontján: bejárja többek közt a Szovjetuniót, Pakisztánt, Indonéziát.

1974-től festészettel és rajzzal foglalkozik, műveit nagy múzeumok fogadják be. 2000-ben feleségével, Martine Franckkal létrehozza az Henri Cartier-Bresson Alapítványt, ahol alkotásain kívül más művészek munkáit is bemutatják.