Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lemondott a pápa, meteorit pusztított Oroszországban, meztelen nők táncoltak a párizsi Notre Dame-ban - így kezdődött a Kígyó éve. Képes válogatásunk a hét fontosabb eseményeiből.

Február 9. - múlt heti megjelenésünk után ért véget az Együtt 2014! mozgalom Millenárison tartott rendezvénye. Bajnai Gordon mellett beszédet mondott Kónya Péter is, aki évértékelőjében kijelentette: még a hóvirágok elhervadása előtt választási pártot alapítanak.
©
A moldvai magyarok kultúráját bemutató Csángó bált 17. alkalommal rendezték meg a budapesti Petőfi Csarnokban.
©
A kormány foglalkoztatáspolitikája ellen tiltakozó csoportos ''éhségmenetek'' az ország több megyéjéből indultak a fővárosba, hogy hétfőn az Astoriánál egyesüljenek, onnan pedig közösen az Országház elé vonuljanak. A demonstrálókat a Parlament előtt egy - villanyoszlopokra kifeszített - több négyzetméteres molinó fogadta a ''Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!'' felirattal. Szerdán a Milla próbálkozott hasonló akcióval, ám ennek kifeszítését a házőrség tagjai megakadályozták.
©
Hétfő reggel az ELTE hallgatói spontán megmozdulások keretében elfoglalták a Bölcsészettudományi Kar főépületének egyik nagyelőadóját, ahol fórumokat később tartottak, majd az éjszakát is az épületben töltötték. A hozzájuk csatlakozó diákokkal szinte az összes előadást megszakították, tiltakozva ezzel az egyetem forrásainak csökkentése és a felsőoktatást érintő átalakítások ellen.
©
A yokohama-i vidámpark vidrája valentin-napi ajándékával.
©
Február 28-ával elhagyja az apostoli széket és lemond tisztségéről XVI. Benedek pápa. ''Előrehaladott korom miatt erőm nem elegendő már ahhoz, hogy péteri szolgálatomat megfelelően gyakoroljam'' - mondta hívő testvérei előtt Joseph Ratzinger. Az új pápát még húsvét előtt meg kívánják választani.
©
XVI. Benedek lemondását követő éjjel villám csapott a Szent Péter-székesegyház kupolájába.
©
Holdújév Fesztivál a Millenárison. Február 10-én kezdődött meg a kígyó – pontosabban a vízikígyó – éve, mely egészen jövő év január 30-ig határozza majd meg a hétköznapokat a távol-keleti kultúrkörben.
©
Barack Obama amerikai elnök a gyerekek között is feltalálja magát.
©
Az amerikai Ted Ligety a 2013-as Sí Világbajnokságon az Ausztriai Schladmingban.
©
''One Billion Rising'' - az Egymilliárd nő ébredése elnevezésű világméretű kampány keretében 190 országban, így Magyarország számos városában is közös tánccal tiltakoznak nők elleni erőszak minden formája ellen.
©
Mohács: busók tánca máglya körül a busójárás zárónapján. Mohács messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, hogy rajtaüssenek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.
©
Franciaország: a Femen ukrán nőjogi szervezet félmeztelen aktivistái XVI. Benedek pápa lemondását ''ünneplik'' a párizsi Notre Dame-székesegyházban.
©
Németország: Juliette Binoche francia színésznő perdül táncra a Camille Claudel ''1915'' című filmjének bemutatója alkalmából tartott fotózáson a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.
©
Katonák és tisztek a phenjani Kim Ir Szen téren, ahol az ország harmadik kísérleti atomrobbantásának alkalmából rendeztek ünnepséget.
©
Franciaország: a szavazás eredményét mutató tábla a párizsi nemzetgyűlés keddi ülésén, miután a többség elfogadta az azonos nemű párok házasságát engedélyező törvénytervezetet.
©
A gyilkossággal vádolt paralimpikon, Oscar Pistorius bírósági tárgyalásán. Az első hírek szerint azért lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkamp modellt, mert azt hitte, betörő van a házban. Később a rendőrség már azt állította, hogy Pistorius szándékosan gyilkolt. A 30 éves Reeva Steenkampot a mentők sikertelenül próbálták újraéleszteni. A helyszínen egy 9 mm-es fegyvert foglalt le a rendőrség.
©
Résztvevő a Velencei karneválon. A világ egyik legismertebb és legnépszerűbb karneválja az idén ugyan a megszokottnál tovább tartott, ám a Velencét is sújtó esővel és hóval tarkított sarkvidéki hideg meggátolta a felhőtlen szórakozást.
©
Meteorit csapódott pénteken az oroszországi Cseljabinszk körzetébe. A helyi idő szerint péntek reggel 9 óra 20-kor felfedezett meteoritot Moszkvától 1400 kilométerre a kahaz határhoz közel észlelték, becsapódása pedig komoly pusztítást okozott: a becsapódás utáni robbanás tetőket zúzott és ablakokat tört be, valamint súlyos károk keletkeztek egy cinküzemben. A sérütek száma több százra tehető, legalább hármans súlyosan megsérültek.
©
Prága, Csehország: séta a Károly hídon. A héten Nyugat-Magyarországon is kritikussá vált a hóhelyzet, több tucat út vált járhatatlanná. A télnek még nincs vége, újabb havazás várható.
©
Csepreg: rendőrök helyszínelnek a családi ház előtt, ahol két kisgyermek és egy férfi holttestét találták meg csütörtök este. A péntek reggeli meg nem erősített információk szerint a férfi támadt rá családjára. Az anyának sikerült kimenekülnie, túlélte a családi tragédiát.
©
Székely zászlót tűztek ki a Parlament Kossuth téri homlokzatára. A zászló kitűzését a házelnök rendelte el, mivel éppen most zajlik a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris munkaülése.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Túry Gergely Nagyítás

Elkezdődött a kígyó éve - Holdújév Fesztivál a Millenárison - Nagyítás-fotógaléria

Vége a sárkány évének, ami a szerencse, a jóság, az intelligencia és a gazdagság jegyében telt, legalábbis a kínai horoszkóp szerint. Február 10-re virradóra beköszönt a kígyó – pontosabban a vízikígyó - éve, és egészen jövő év január 30-ig határozza majd meg a hétköznapokat a távol-keleti kultúrkörben. A kígyó éve a sárkányéhoz képest kevésbé aktív, ahogy ezidáig a buzgó tettvágy, most az ész, a logikus gondolkodás és a kreativitás határozza majd meg a mindennapokat. A kígyó földközeli életmódja a nőiesség szimbóluma a keleti gondolkodásban, de a fűben rejtőzködő életmód a ravaszságot, és a csalfaságot is előhozhatja az emberekből. A kínai csillagjegyek tudósai szerint ezért bár jó időszak az elkövetkezendő a pénzügyletekhez, viszont a szerencsejátékokkal és a spekulációkkal vigyázni kell.

hvg.hu Nagyítás

Széll Tamás a világ legjobb szakácsai között versenyez - Nagyítás-fotógaléria

Megkezdődött a lyoni Bocuse d'Or szakácsverseny második napja, ahol a tizenegyes box versenyzőjeként szerepel az Onyx étterem sous-chefje, Széll Tamás. A zsűri tagjai szerint a tegnapi nyitónapon szereplő versenyzők átlaga nem volt kiemelkedően jó, ami elvileg még növelheti is Széll Tamás esélyét arra, hogy jó helyezést érjen el. Ugyanakkor a mai napon szerepelnek majd a mezőny erősségei is, a norvég Orjan Johanannessen, a dán Jeppe Foldager, a japán Noriyuki Hamada, vagy a hazai pályán versenyző francia Thibault Ruggeri.

Stiller Ákos Nagyítás

London, az ötödik legnagyobb magyar város - Nagyítás-fotógaléria

Magasan kvalifikált, nyelveket beszélő diplomások, tapasztalt szakmunkások és fiatalok menekülnek Londonba. Nem csoda, hogy Londonban mindenhol magyar szót hallani, a legfrissebb felmérések szerint több magyar él az angol fővárosban, mint Pécsett. Sok kivándorló már elégedett, ha a mindennapi élethez elegendő pénzt tud keresni. Mások a karrierjüket építik, ranglétrákon lépegetnek fel vagy saját vállalkozásukat irányítják. A több lehetőség ellenére nincs kolbászból a kerítés, szafaládéból van.

hvg.hu Nagyítás

Tüntetések napja Budapesten - Nagyítás-fotógaléria

Szinte az összes előadást megszakították az ELTE Bölcsészettudományi Karának Múzeum körúti kampuszán a Hallgatói Hálózat aktivistái és a hozzájuk csatlakozott diákok, akik az egyetem forrásainak csökkentése és a felsőoktatást érintő átalakítások ellen tiltakoznak. Eközben megérkezett a fővárosba a közmunkások érdekében tüntető, vidékről indult éhségmenet is, délután pedig a diákok a Deák téren kezdtek demonstrációba.

hvg.hu Nagyítás

Újra füstölik a kolbászt Gyulán - Nagyítás-fotógaléria

Kedden újraindult a termelés a gyulai kolbászgyárban. Bár a Gyulai Húskombinát felszámolás alatt áll, a dolgozókat 114 milliós kölcsönből foglalkoztatja tovább a kolbászüzem újraélesztésére létrehozott Gyulahús Kft., amely az előző gyár termelő eszközeit veszi bérbe. A cég az első üzleti évben több tízmilliós üzleti nyereséget vár, a gyulai kolbászok az üzemvezetők szerint hamarosan visszakerülnek az üzletek polcaira. Fotóink a gyár szárazáru-részlegén készültek.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

700 év után először mondott le pápa - XVI. Benedek pályafutása - Nagyítás-fotógaléria

A Bajorországban 1927. április 16-án Joseph Alois Ratzinger néven született XVI. Benedek fiatalként tagja volt Hitlerjugendnek, majd részt vett a második világháborúban is, a hadseregből azonban dezertált. A háború után lépett be a katolikus szemináriumba, 1951-ben szentelték pappá. Pápává 2005. április 19-én választották, II. János Pál pápa halála után. Pápaként elítélte az egyneműek házasságát, az eutanáziát és az abortuszt, de Twitter-oldalt és email-fiókot nyitott. XVI. Benedek pontifikálása alatt komoly botrányt kavartak a papok elleni, pedofíliával kapcsolatos vádak, valamint a pápa komornyikjának szivárogtatása.