Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Margatet Thatcher 1979-től 1990-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Az első nő volt, aki betöltötte ezt a posztot. 1984-ben Magyarországra is ellátogatott. Thatcher más belpolitikai rekordokat is beállított: ő volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert - 1979-ben, 1983-ban és 1987-ben -, és a 20. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig - 11 évig - folyamatosan a kormányfői poszton. Thatcher a kormány 1979-es megalakulása után az infláció és a költségvetési hiány csökkentésére irányuló gazdaságpolitikát indított, ami az addiginál magasabb alapkamattal, magasabb adókkal és kiadáscsökkentésekkel járt. Az egykori brit miniszterelnök 87 éves volt.

1951. december 13. - férjével, Denis Thatcherrel
©
Kormányfősége idején, 1982 március 19-én 50 argentin katona szállt partra a szigetcsoporthoz tartozó Déli-Georgián, és felvonták az argentin zászlót. Április 2-án az argentin juntát vezető Galtieri elrendelte a Falkland-szigetek megszállását. Gyors partraszállást követően eldördültek az első lövések, a kis számú brit helyőrség (57 tengerészgyalogos) pedig másnap kapitulált. A britek haladéktalanul csapatszállító hajókat irányítottak a mintegy 8000 kilométerre lévő szigetekhez. A háború júniusig tartott, Angentína kapitulált.
©
1975. április 24. - A brit Daily Express szerkesztőjével, Alastair Burnettel és Francois Giroud francia államtitkárral egy konferencián, amelynek témája a nők helyzete volt.
©
1975. február - Margaret Thatcher chelsea-i otthonának konyhájában
©
1979. május 4. - férjével, Denissel érkezik a Downing Street 10. elé
©
Lusaka, 1979. augusztus 1. - II. Erzsébet brit uralkodó és Margaret Thatcher brit kormányfő a Nemzetközösség tagállamainak zambiai konferenciáján.
©
1982. január 16. - A szűk család: a kormányfő és férje, köztük pedig fiúk, Mark.
©
1984. február 3. - hazánkban hivatalos látogatáson tartózkodó Margaret Thatcher és Kádár János a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának (MSZMP KB) első titkárának találkozója az Országházban
©
1984. február 4. - Margaret Thatcher a kalocsai szárított paprikafüzérek között válogat a Tolbuhin körúti (1989 után Vámház körút) Nagyvásárcsarnokban
©
1984. július 6. - Tüntetés London utcáin, miután hónapokkal korábban a Nemzeti Szénbányászati Tanács úgy döntött: bezárnak 20 gazdaságtalanul működő bányát. A lépéssel 20 ezer bányász lett munkanélküli. A döntés vadsztrájkok sorozatát indította el, míg 1984 márciusában bejelentették az országos munkabeszüntetést. Ekkortól a 187 ezer bányász nem dolgozott. A sztrájkok csaknem egy évig folytatódtak, a kormány azonban nem hátrált meg. Végül a sztrájkalapból kifogyott a pénz, a tiltakozó akció pedig kifulladt
©
1985. február 20. - Margaret Thatcher és Ronald Reagan amerikai elnök a Fehér Házban
©
1986. február 12. - Francois Mitterrand francia elnök és Margaret Thatcher a Canterbury szerződés aláírásakor. Ebben rögzítették, hogy megépítik a La Manche-csatorna alatt a Csalagútat.
©
Párizs, 1989. július 14. - Margaret Thatcher és Francois Mitterrand francia államfő a Louvre előtt a G7 csúcstalálkozón
©
London - Szaúd-Arábia királyával, Fahd bin Abdul Azizzal a Downing Street 10 alatt
©
1987. - Thatchert harmadszor is újraválasztották, ám az általa ekkor bevezetett Community Charge (''poll tax''), a mindenki érintő adózási rendszer tüntetések sorozatához vezetett, a Konzervatív Párt népszerűségének rohamos romlásához vezetett. Margaret Thatcher végül 1990. november 28-án lemondott.
©
1987. március 29. - Látogatás a Szovjetunióan: Margaret Thatcher köszönti a tiszteletére összegyűlt helyieket.
©
Surin tartomány, 1988. augusztus 7. - Kambodzsai menekült gyermekekkel Thaiföld és Kambodzsa határán. Thatcher asszony e látogatása után 3,5 millió dollárt adományozott a helyi ellenállás vezetőjének, Norodom Sihanouk hercegnek.
©
2006. augusztus 1. - Margaret Thatcher a Benjamin Shine által készített festmény előtt
©
Kingswood, 2007. május 31. - a Falkland-szigetek felszabadításának 25. évfordulója alkalmából kiadott érmével a Pobjoyi Pénzverdében.
©
Lonodn, 2007. szeptember 20. - Thatcher találkozása Julija Timosenkoval
©
2009. június 2. - Margaret Thatcher egy kutyakiképző központ avatóján
©
London, 2010. május 25. - Margaret Thatcher bárónő a parlament megnyitóján. A ''királynő a parlamentben'' (Queen in Parliament) a brit hagyomány egyik legszemléletesebb példája. A parlament éves, ''állami megnyitóján'' a királynő maga mondja el "beszédét", ami lényegében a kormány programja, amelyet a kabinet fogalmazott meg. A hagyomány a középkorig nyúlik vissza.
©
London, 2010. június 8. - Margaret Thatcher bárónő és David Cameron találkozása a Downing Street 10 alatt
©
2012. január 4. - A Vaslady (The Iron Lady) című film plakátja, melyben Meryl Streep alakította Margaret Thatcher szerepét
©
London, 2013. április 8. - Margaret Thatcher halálát követően félárbócra eresztett zászlók a miniszterelnök hivatalos rezidenciáján a Downing street 10. alatt
©
Sokan érkeznek virágokkal, koszorúkkal
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Stiller Ákos Nagyítás

London, az ötödik legnagyobb magyar város - Nagyítás-fotógaléria

Magasan kvalifikált, nyelveket beszélő diplomások, tapasztalt szakmunkások és fiatalok menekülnek Londonba. Nem csoda, hogy Londonban mindenhol magyar szót hallani, a legfrissebb felmérések szerint több magyar él az angol fővárosban, mint Pécsett. Sok kivándorló már elégedett, ha a mindennapi élethez elegendő pénzt tud keresni. Mások a karrierjüket építik, ranglétrákon lépegetnek fel vagy saját vállalkozásukat irányítják. A több lehetőség ellenére nincs kolbászból a kerítés, szafaládéból van.

Kiss Ádám, Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Clinton&Clinton - egy világot vezető család fotóalbuma - Nagyítás-fotógaléria

Leköszön külügyminiszterségéről Hillary Clinton, de pletykálják, hogy elnökjelöltként térhet vissza. Ha ez megtörténik, Amerika első női elnöke lehet, ráadásul Bill Clintonnal az első házaspár, melynek mindkét tagja volt elnök. Közös politikai pályafutásuk így is ritkaságszámba megy. Nagyítás galériánk a Clinton-családról.

hvg.hu Világ

Meghalt Margaret Thatcher

A hétfői bejelentés szerint Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt szélütés következtében érte a halál. A Vaslady 87 éves volt. David Cameron brit miniszterelnök a hír hallatán lemondta párizsi látogatását és hazasietett. Megrendülen fogadta a hírt Erzsébet királynő és Barack Obama is. Magyar részről Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető reagált elsőként. Az argentin veteránok képviselője kemény szavakkal szólt a halott Thatcherről.

hvg.hu Nagyítás

Frusztrált osztrák fiúból Németország ura - Hitler útja a hatalomig - Nagyítás-fotógaléria

80 éve, 1933. január 30-án szerezte meg a kancellári széket Adolf Hitler, mellyel kezdetét vette a modern történelem egyik legbrutálisabb diktatúrája. Egy frusztrált, elutasított, kisebbrendűségi érzésekkel terhelt osztrák fiú másfél évtized alatt küzdötte fel magát a német kancellári székig, majd a III. birodalom megalapításáig. Hitler útja a hatalomig - Nagyítás fotógaléria.