Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Working Test versenyen a retriever kutyák vadmegtalálási képességét vizsgálják, imitált vadászati szituációban. A versenyen többek között figyelik a kutyák stabilitását, munkakedvét, vízszeretetét, kitartását, együttműködését a handlerrel (a kutya irányítója), vagy a puhaszájúságát, amelynek köszönhetően nem tesz kárt az elejtett zsákmányban. A puskalövést általában jelzőpisztollyal imitálják, az elejtett vadat pedig egy 500 grammos vászonzsák, az úgynevezett dummy helyettesíti. Magyarországon a versenyt négy nehézségi osztályban – kölyök/belépő, kezdő, középhaladó, nyílt – rendezik, így a „versenyzők mindegyikének, fejlettségi szinttől függetlenül élményt jelent".

©
Civil a pályán: spánielek részére alig rendeznek ilyen jellegű versenyeket, ezért a retrieverek számára rendezett versenyeken indulhatnak.
©
Egy retriever bármilyen terepen magabiztosan mozog.
©
A kutya gazdája parancsára veti vízbe magát, de még itt is irányítható.
©
Nádizsákmányra lelve
©
A kutyának – és handlerének – türelmesen kell várakoznia, míg sorra kerülnek. A kutya ilyenkor nem hagyhatja el a helyét és nem adhat ki hangot, mert ezek versenyből kizáró hibák.
©
A kutyának a már megszerzett dummy-val minél gyorsabban kell visszamennie, visszaúsznia handleréhez.
©
Feladatra várva.
©
A kezdet izgalmai, avagy útravaló a gazditól. A kutya jó indítása nagyon fontos a feladat sikeres megoldásához, hiszen egy képzett kutya ilyenkor addig megy egyenesen a meghatározott irányba, amíg a következő parancsot meg nem kapja.
©
Amikor a gazdi a labradorhoz öltözködik.
©
©
A kutyának mindig óvatosan kell "behoznia" és átadnia a vadat. A retreiverekre jellemző az úgynevezett puhaszájúság, amelynek köszönhetően sérülés nélkül képesek a vadat gazdájukhoz vinni.
©
Száguldás árkon-bokron át. A változatos terep is nehezítheti a feladatokat.
©
A vízi elhozás után a kutyának azonnal a handlere kezébe kell adnia a dummyt, előtte nem rakhatja le és nem rázhatja meg magát.
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Szegény ember Balaton Soundja? - Nagyítás-fotógaléria

Elektronikus zenére és több meglepően jó DJ-re épít a legújabb minifesztivál a Balaton partján, a B.my.Lake. A nagy fesztiválok luxusát, a wc konténereket sokan hiányolták, úgy látszik a szervezők inkább a hangtechnikára és a fellépőkre költötték a pénzt. Képriportunk a fesztiválról, ahol csak a vip-ben nem éri meg tartózkodni.

hvg.hu Nagyítás

Hajléktalanok a világban - Nagyítás-fotógaléria

Minden játszótér, park, nyilvános sportlétesítmény, egészségügyi szolgáltató és gyermekjóléti intézmény, híd, hídfő, aluljáró, fő- és nagy forgalmú utak, azok kereszteződése, valamint mindezek 50 méteres körzete tiltott területté válik Budapesten a hajléktalanoknak, ha megvalósul a főváros vezetésének legújabb terve. Tarlós István álmában a szavazás másnapján már jön is a kiszorításuk. A hvg.hu összeállításából kiderül: hajléktalanok a világ minden nagyvárosában élnek, ettől viszont azok semmivel sem lettek kevésbé vonzóak.

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Vizes vb: feszülő izmok, magyar sikerek – Nagyítás-fotógaléria

Az elrugaszkodás pillanata, egy magabiztos mosoly, egy kósza gondolat a víztükör felé repülve vagy a többéves kemény felkészülés? A vizes sportok legjobbjai vívják harcukat Barcelonában július 19. és augusztus 4. között. A világbajnoki cím receptjét nem tudjuk, de legalább magyar sikernek már örülhetünk. Elkapott pillanatok.

hvg.hu Nagyítás

Kékszalag: vitorlák szárnyán a Balaton körül – Nagyítás-fotógaléria

Izgalmas, szoros versenyben Litkey Farkas és csapata nyerte a 45. Kékszalagot, ezzel 11. alkalommal diadalmaskodott a vitorlásversenyen. 524 hajó – fedélzetükön összesen közel 3000 résztvevővel – vágott neki a légvonalban 145 kilométeres táv leküzdésének. Az indulóknak a Balatonfüred–Kenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük, a kiírás szerint szombat reggel kilencig lehet érvényesen célba érni.

hvg.hu Nagyítás

Megvonnák a családi pótlékot a „cigánytanyán"? - Nagyítás-fotógaléria

"Szétesett a társadalom" a helyiek szerint a Miskolc melletti Alsózsolcán, a településen élő romák nagy része azóta nem kapott munkát, hogy a 90-es évek elején bezártak a környékbeli gyárak, a közmunka pedig csak rontott a helyzeten. A legfiatalabb generáció körében felütötte a fejét a "bandázás", útonállás, mire válaszul a polgármester az érpatakihoz hasonló megoldásokat alkalmazna, de munkahelyteremtés nélkül ő sem vágna bele ebbe.