Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Képes válogatásunk a hét fontosabb eseményeiből szombattól szombatig.

Szigligeti strand: Balassa Balázs, Szigliget polgármestere (jobbra), fia, Balassa Dániel (balra) és Dulin Zsolt szervező (középen) karácsonyfa-állítás előtt a Balatonban.
©
Budapest: a Gulliver játékáruház soroksári üzletének bezárt kapuja december 23-án. A cég csődvédelmet kért, zárt üzleteket és üzemen kívül helyezett honlapot talált, aki ott akarta beszerezni ajándékait. A hír meglepte a szektor szereplőit: a hvg.hu úgy tudja, hogy a beszállítók egy része semmit nem érzékelt az esetleges fizetési problémákból, a pénzek még a múlt héten is rendesen érkeztek.
©
Budapest: egy 150 milliméteres víznyomócső törése miatt hétfőn víz alá került a csepeli Kiss János altábornagy utca és a Kossuth Lajos utca közötti füves parkoló terület, valamint a környező utcák.
©
Budapest: ahogy múlt szombati, december 21-i cikkünkben megírtuk, hosszú tárgyalások után nyélbe ütötték az elmúlt évek legnagyobb ügyletét a médiapiacon: elkelt az egyik kereskedelmi televíziós cég, a TV2 mögött álló részvénytársaság. Az egyik új tulajdonos a társaság eddigi vezérigazgatója, Simon Zsolt, akit a médiapiacon Fidesz-közeli szakemberként emlegetnek. Forrásaink szerint szinte biztos, hogy a vezér mögött valamilyen érdekcsoport áll. December 23-án már biztossá vált: a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt. új tulajdonosa a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick, a csatorna gazdasági igazgatója lett. A két új tulajdonos az ügylettel párhuzamosan egy szövevényes céghálót hozott létre úgy, hogy a közbeékelődő cégek vezetői és végső tulajdonosai is ők lesznek. Képünk 2013. május 28-án készült a TV2 vezérlőjében a ''Tények'' című hírműsor előtt.
©
Több mint ezren tiltakoztak szombat délután a fővárosban amiatt, hogy szerintük a kormány eltussolja a Horváth András által nyilvánosságra hozott adócsalási ügyet. A civil szervezetek felhívására az adóhatóság székháza előtt összegyűlt tömeg táblákkal, zászlókkal és a volt adóhatósági dolgozó miatt elhíresült zöld dossziékkal vonult a Belügyminisztériumhoz, majd a Parlamenthez. Itt Horváth is beszédet mondott, szerinte a nagy cégeket "futni hagyják", míg a kicsiket üldözik.
©
Nyíregyháza: hét, háromhetes sarkantyús teknős (Geochelone sulcata) az egyik kifejlett példány páncélján a Nyíregyházi Állatparkban, ahol jelenleg tizenkét felnőtt egyed él. A faj a Föld harmadik legnagyobb szárazföldi teknőse.
©
Budapest: hatalmas sor állt a Blaha Lujza térnél, ahol a Krisna-hívők által működtetett Ételt az Életért alapítvány munkatársai osztottak ételt ünnepekkor. Az elmúlt évekhez hasonlóan közel 32 tonna élelmiszer és 6000 adag meleg koszt került a rászorulók tányérjába, akik közt nem csak fedél nélküliek, de a lecsúszó középosztály tagjai is egyre nagyobb számban voltak jelen, sokan gyermekkel. Az étel mellett játékokkal és ruhaosztással segítették a nélkülözőket, akiknek sora a Szent Rókus Kórház elé is jócskán bekanyarodott.
©
Debrecen: kiárusítás az egyik debreceni bevásárlóközpontban, ahol karácsony után megkezdődött a hagyományos év végi leárazás.
©
Brüsszel: a börtönben halt meg Pándy András sorozatgyilkos. A magyar származású protestáns állelkész lányával, egyben 32 évig ágyasával, Ágnessel közösen hat családtagjukat irtotta ki 1986–89 között. 1997-ben bukott le, amikor Ágnes mindent bevallott a rendőröknek: a nő a ''hitvesi ágyat'' óvta, mivel Pándy szemet vetett az akkor 16 éves Réka lányára. Ágnes a saját anyját, Sőrés Ilonát, édestestvérét, Dánielt, míg Pándy a második feleségét, Fintor Editet és két nevelt lányát, Tündét és Andreát ölte meg. Pándy Andrást 2002-ben ítélték éltefogytiglani szabadságvesztésre, míg Pándy Ágnes 21 évet kapott, de őt 2010-ben szabadlábra helyezték. Képünk 2002. február 28-án készült Brüsszelben.
©
Tacloban, Fülöp-szigetek: a ''Bohócok határok nélkül'' egyik tagjának fellépése a helyreállítási munkálatok idején. A Haiyan tájfun pusztításának következtében több mint hatszázezer ember nem tud visszatérni otthonába a térség középső részén, otthonuk romba dőlt, vagy a vihart kísérő áradások és földcsuszamlások miatt megközelíthetetlenné vált. A halálos áldozatok számát illetően továbbra is erősen ellentmondásos hírek érkeznek a szigetországból. A hatóságok eddig 225 ember halálát erősítették meg, a legtöbb áldozatot Leyte szigetén szedte a vihar. A helyi sajtóban azonban nagyságrendekkel nagyobb számok szerepelnek. Vasárnap a leytei rendőrség egyik illetékese azt mondta, hogy mintegy tízezer halálos áldozata lehet a tájfunnak.
©
Nyizsnyij Novgorod, Oroszország: Marija Aljohina, a Pussy Riot orosz punkegyüttes egyik tagja érkezik a Moszkvától 400 km-re fekvő város vasútállomására, miután kegyelmet kapott. A Pussy Riot három tagját, Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset két év börtönbüntetésre ítélték 2012 augusztusában a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012 februárjában tartott Putyin-ellenes koncertjük miatt.
©
Berlin, Németország: az egykori olajmágnás és a Kreml-kritikus, Mihail Hodorkovszkij sajtótájékoztatója a német fővárosban, ahol egyéves vízumot kapott, de vízumkérelmet nyújtott be Svájc berlini nagykövetségén. Letartóztatása előtt 2003-ban Hodorkovszkijnak legalább négy cége működött Svájcban: a SonntagsZeitung című svájci napilap úgy tudja, az orosz üzletember legalább 220 millió svájci frankkal, azaz több mint 52 milliárd forinttal rendelkezik.
©
Barcelona, Spanyolország: Femen-aktivisták tüntetése a San Manuel y San Benito templom előtt. A megmozdulás oka egy spanyol tervezet, melynek lényege a nők szabadon választó abortuszjogának korlátozása: a római katolikus egyház nyomására visszaállítanák a 2010-es állapotokat, mely korlátozza a terhesség megszakításának lehetőségét.
©
Tbiliszi, Grúzia: mikulásnak öltözött helyiek a parlament épülete előtt.
©
Dhafra, Egyesült Arab Emirátusok: apa és fia sólyomröptetés közben a Liwa sivatagban a Mazayin Dhafra Camel Fesztiválon.
©
Isztambul, Törökország: épül a barikád a napok óta tartó tüntetésen: a városban felvonult rohamrendőrök pénteken vízágyúkat, könnygázt és gumilövedékeket is bevetettek a kormány körüli korrupciós botrány miatt tüntetőkkel szemben. Az eset miatt a fél kormányt leváltották: a 26 fős török kabinetből Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök 10 minisztere leváltását jelentette be az éjjel, miután az ország legnagyobb városaiban az este tüntetők ezrei követelték távozását. A kormányfő Abdullah Gül államfővel tartott késő esti találkozóját követően állt a török televízió kamerája elé.
©
Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
Aleppo, Szíria: a tizenéves szír aktivista és fotós, Molhem Baraka felszerelése egy a kormányerők és a felkelők közti összecsapás után. Baraka a Reuters szabadúszó tudósítója volt, a támadást nem élte túl.
©
Surabaya, Indonézia: keresztény hívek a karácsonyi imádságon.
©
Engelberg, Svájc: a német Andreas Wellinger ugrása a FIS síugró világkupán
©
Honolulu, USA: turisták a Waikiki tengerparton
©
Moszkva, Oroszország: Vlagyimir Putyin a 95. életévében elhunyt Mihail Kalasnyikov orosz altábornagy és fegyverkonstruktőr, az AK-47-es Kalanyikov gépkarabély feltalálójának portréja előtt az orosz szövetségi katonai temetőben tartott gyászszertartáson.
©
Juba, Dél-Szudán: fegyveres összecsapások Szudánban - a konfliktus elől 45 ezer civil keresett menedéket az ENSZ-misszió támaszpontján. December 25-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) jóváhagyta a világszervezet dél-szudáni békefenntartó missziójának (UNMISS) sürgős megerősítését a kelet-afrikai ország civil lakosságának védelme érdekében. Másnap folytatódtak a harcok az ország egyik olajban gazdag körzetében a hadsereg és a lázadók között, miközben kenyai és etiópiai vezetők - elmondásuk szerint sikerrel - közvetítettek a felek között.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Az utolsó közös fotó – Nagyítás-fotógaléria

Nincs nehezebb és szomorúbb pillanat egy gazdi életében, mint amikor végleg búcsút kell vennie hűséges barátjától. Sarah Beth a ''Joy Session'' című fotósorozatában elaltatás előtt álló idős, beteg kutyák és gazdáik utolsó pillanatait örökíti meg. A ''Joy Session'' ötletét egy 2009-es fotózás adta Sarah-nak: nem sokkal karácsony előtt fényképezte a végstádiumban fekvő Joant, aki betegsége miatt nehezen mozdult ki lakásából, mindennapjait pedig egy fekete labrador, Joy segítette. Joy volt a beteg hölgy legjobb barátja, több alkalommal mentette meg gazdája életét. Sarah-t – Joan betegségének tudatában – nagyon meglepte a nő boldogsága, melyet kutyájának köszönhetett, akit Isten ajándékának tekintett. Ahogy Joan lakásán beszélgettek, Sarah érezhette a kutya és gazdája közötti bensőséges, szeretetteljes kapcsolatot, és anélkül, hogy tudatosodott volna benne, megszületett a fotósorozat gondolata: kutyákat és gazdájukat fényképezni, a halál árnyékában.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Ez volt 2013: Az év képei a világból - Nagyítás-fotógaléria

Két pápa, ha találkozik; pusztító természet; katasztrófák, szegénység és lázadás; tiltakozók és merénylők; orrszarvú és papagáj; bukások és lebukások. A hvg.hu képszerkesztőinek válogatása a 2013 legérdekesebb képeiből a nagyvilágból.

Iliás Katalin (szerkesztő) Nagyítás

Elhunyt Nelson Mandela, a 46664-es fogoly - Nagyítás-fotógaléria

Huszonhét évet töltött börtönben, de ez sem törte meg. Viselkedésével, tartásával, nézeteivel egy ország történelmét írta át, jelképévé vált a polgárjogi harcnak, kiállásával pedig - legalább részben - a világot is megváltoztatta. Nelson Mandela, a híres 46664-es fogoly, 95 éves korában, csütörtökön meghalt. Képes összeállításuk egy igazán nagy ember életének kulcsmomentumairól.

hvg.hu Nagyítás

A szemét útja Budapesten - Nagyítás-fotógaléria

Lehet gyermekkori álom, melyhez jár szolgálati kocsi, céges munkaruha, tekintélyt parancsoló érkezés, megannyi kedves ''köszönöm''. Meg lehet meló dudáló és idegeskedő autósokkal, rengeteg erőfeszítéssel, olykor veszélyes munkakörnyezettel. Megnéztük: a kukások nem éppen nyugodt munkájához mindenképpen jó kondi és nagyfokú tűrőképesség szükséges. Bár a pontos összeget senki nem árulta el, a közhiedelemmel ellentétben a kiemelkedően jól fizető munkáktól a kukásoké igen távol áll. A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. Ecseri úti telepéről indulva követtük a háztartási, illetve a szelektív szemét elszállítását.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Homokzsák és trafikmutyi: Nagyítás az év képeiből

Földbe áll a Sólyom Airways, igazoltatják a hajléktalanokat, Horthy-szobrot avatnak, repülnek a homokzsákok és falra kerül a trafikmutyi: 2013 képekben, ahogy azt a hvg.hu fotóriporterei látták.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Pintér, Vettel, Pistorius: ez volt 2013 a sportban - Nagyítás-fotógaléria

Világbajnokok lettünk vízilabdában, a fociválogatottat azonban bucira verték a románok és a hollandok. De legalább Hosszú Katinka és Gyurta Dani is bajnok lett. A világban folytatódott Vettel uralkodása a Forma 1-ben, a teniszben ketten váltogatták egymást a csúcson, a fociban nagy torna nem volt, de így is itt szurkoltak a legtöbben, a téli sportok versenyzői pedig a hamarosan kezdődő Téli Olimpiára készültek. Válogatás az év sportfotóiból.

Írta: Kovács Andrea, Kép: Stiller Ákos Nagyítás

Az apa, a fiú és a gyertyafény - Nagyítás-fotógaléria

Karácsonykor fényárban úsznak a városok, és egy mutatósabb égősor is akad a legtöbb otthonban. De van, hogy mégsem. Péter, Angéla és Sanyika egy olyan tanyán ünnepel, ahol nincs se víz, se villany. Zenét elemmel, fényt gyertyával csinálnak.