Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szerdán végzetes fordulatot vettek az események, 5 tüntető is belehalt a küzdelmekbe, közülük négyet lelőttek, és több mint háromszáz sérültje is van a zavargásoknak. Az összecsapások csütörtök hajnalban is folytatódtak, a radikális tüntetők szétverték egyebek mellett egy rádió-televíziós társaság irodáit. Az ukrán belügyminisztérium csütörtök délután azt közölte, hogy szerintük megrendezték a tüntetők halálát. A halottak közül kettő külföldi volt – egy örmény és egy fehérorosz állampolgár – közölte a minisztérium szóvivője. A nyomozás egyelőre annyit derített ki, hogy a halálos lövéseket nem szolgálati fegyverekből adták le, ráadásul a rohamrendőrök nem is használnak lőfegyvert a bevetéseken. Szerdán lépett életbe egy január 16-án sebtében elfogadott törvény, ami a tüntetők jogait erősen korlátozó fellépést is megenged a rendőröknek. Bár csütörtökön tűzszünetet kötöttek a szembenálló felek, semmi sem utal arra, hogy megnyugodnának a kedélyek. A zavargások vidéki városokra terjedtek át, és nagy felháborodást keltett egy ellenzéki aktivista kínzásáról szóló videó is. Képes összefoglalónk.

©
©
22-én a rendőrök gumiabroncsok előtt előtt sorakoztak fel...
©
... később a tüntetők ezeket felgyújtották.
©
©
Vitalij Klicsko, az Udar (Csapás) nevű ellenzéki párt vezetője nyilatkozata a sajtónak
©
©
Tüntető pisztollyal...
©
... rendőr puskával
©
©
Különbözö felekezetek papjai gyűltek össze, hogy közösen imádkozzanak az összecsapások felfüggesztéséért
©
©
©
©
©
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Írásunkat a témával kapcsolatban ide kattintva olvashatja.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Sajtófotó: A magyar fotóriporterek legjobb képei

A 32. Magyar Sajtófotó Pályázaton Munkácsi Márton-különdíjat és négy további díjat nyert Stiller Ákos, a hvg.hu fotóriportere. A versenyre 310 fotós nevezett közel 10 ezer képpel, amelyek legjobbjait március 28-tól a Capa Központban állítják ki.

hvg.hu Nagyítás

Állatkínzás vagy közös küzdelem a szánhúzóverseny? – Nagyítás-fotógaléria

A Francia-Svájci Alpokban megrendezett, szerdán véget érő La Grand Odyssée a világ legnagyobb szánhúzókutya-versenye. Mivel ezen a versenyen vannak a leghosszabb napi szakaszok, a sikeres szerepléshez elengedhetetlen a kutyák és gazdáik kiváló fizikai állapota, és a tökéletes összhang. A verseny nem elitista, minden féle-fajta kutya részt vehet a megmérettetésen, legyen akár törzskönyvezett szánhúzó vagy játszótéri keverék. A cél, az 1000 km-es táv minél gyorsabb teljesítése. Gyakran visszatérő kérdés a hasonló versenyek kapcsán: vajon a kutyák számára is örömet okoz a verseny, a közös száguldás és a küzdelem, vagy csak a győzelemre vágyó gazdik fura hóbortjának áldozatai? Ezt a kérdést most nem fogjuk megválaszolni, mindenesetre mutatunk néhány fantasztikus felvételt.

hvg.hu Nagyítás

Klicsko is beszállt a bunyóba a kijevi tüntetésen – Nagyítás-fotógaléria

Kijevben vasárnap nagygyűlést tartottak, amelyen médiabecslések szerint legalább százezren, más források szerint mintegy félmillióan vettek részt. A tüntetés békés volt, utána viszont radikális tüntetők egy néhány ezres csoportja összecsapott a kormánynegyedet lezárva tartó rohamrendőrökkel a Dinamo-stadionnál. A feldühödött tüntetők a rendfenntartó erők több autóbuszát és teherautóját felgyújtották. A tüntetők és a rendőrök összecsapásában majdnem száz ember sebesült meg: hetven rendőr és huszonnégy tüntető. A belügyminisztérium közlése szerint négy embert őrizetbe vettek. Hétfő reggel is folytatódtak az összecsapások az ukrán tüntetők és a rohamrendőrök között Kijev központjában. A sebesültek száma reggelre meghaladta a százat. A radikális tüntetők a Dinamo stadionjánál kedd éjszaka füstgránátokkal, fáklyákkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik hanggránátokkal és könnygázzal válaszoltak. A magasból lezuhant és meghalt egy tüntető, két másikat pedig sajtóértesülések szerint lelőttek. Azarov az este további erőszakkal fenyegetett a tévében.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

A hét képei - Nagyítás-fotógaléria

Ikerbálnák a parton, Rodman Koreában, tavasz a télben, áradás Nagy-Britannia partjainál a viharos szél kísérte esőzések miatt, utolsó útjára indult a ''Fekete Párduc'', különleges terepjáró a Tisza-tónál - képes összefoglalónk 2014. második hetéből. Ezen a héten jelent meg Angela Merkel először a nyilvánosság előtt a "Napkeleti bölcsek" jótékonysági rendezvényen svájci síbalesete óta.