Tetszett a cikk?

A holokauszt áldozataira emlékezik a világ január 27-én, azon a napon, amikor 1945-ben felszabadult a náci Németország legkegyetlenebb szimbóluma, az auschwitzi haláltábor.

Hatmillió emberrel, túlnyomórészt zsidókkal, de cigányokkal, melegekkel, ellenállókkal, kommunistákkal is végeztek itt, köztük sok százezer magyarral, akit otthonából, magyarok közreműködésével hajtottak fel a halálvonatokra. A hvg.hu képösszeállítása a holokauszt áldozataira emlékszik, és kegyetlenségre emlékeztet.

---------------

Forgács János holokauszt-túlélő. A férfi 1928-ban született Gödöllőn, onnan deportálták 16 éves korában előbb Birkenauba, majd Aushwitzba, végül Dachauba. Mindegyik lágerben négy hónapot töltött.

©
©

---------------

Gáti György holokauszt-túlélő. január 20-án. A férfi 1936-ban született Karcagon. Először a karcagi gettóba került édesanyjával, nővérével és a nagymamájával. Onnan előbb az ausztriai Untersiebenbrunba vitték, ahol mezőgazdasági munkát végzett a család, később a németországi Bergen-Belsenbe, végül Theresienstadtba. 1945 májusában szabadult a család, és tértek vissza Magyarországra.

©
©

---------------

Szigeti Imréné Goldschmied Erzsébet holokauszt-túlélő. Az asszony 1928-ban született Kapuváron. A háború alatt Sopronból deportálták Auschwitzba, ahol hat hetet töltött, majd az allendorfi munkatáborba vitték. Eisenach közelében érte a felszabadulás.

©
©

---------------

Varsányi Imre holokauszt-túlélő budapesti otthonában. A férfi 1930-ban született Megyaszón. 13 éves korában deportálták Birkenauba, majd a muldorfi munkatáborba.1945-ben átszállítás közben, egy vagonban érte a felszabadulás.

©
©

---------------

Rados Anna és férje, Danyi Béla holokauszt-túlélők hangonyi otthonukban. Danyi Béla 1927-ben született Hangonyban, zsidó édesanya és roma édesapa gyermekeként. A háború alatt, 16 éves korában deportálták Budapestre, ahol munkaszolgálatos volt, majd Komáromba, ahonnan Münchenbe került egy munkatáborba. 1944 júliusában Auschwitzba vitték, ahol beteg- és hullaszállítóként dolgozott. 1945-ben Auschwitzban érte a felszabadulás, ahonnan hazaindult Magyarországra, de Katowice környékén elfogták az oroszok és Lembergbe vitték malenkij robotra. 1946 májusában tért vissza Hangonyba. Rados Anna 1931-ben született Hangonyban. 1943-ban deportálták Ózdra, majd Nyíregyházára és Komáromba, ahonnan Linzbe vitték munkaszolgálatra. 1945-ben Linzben érte a felszabadulás.

©
©

---------------

Fischhof  Endre holokauszt-túlélő. A férfi 1911-ben született Budapesten. Fiatalon munkaszolgálatra vitték Ukrajnába, majd a Don-kanyarnál fogságba esett és hadifogoly lett Belopoljében, ahonnan hazatért. A deportálások idején Dachauba vitték munkatáborba, de onnan megszökött, 1945-ben tért vissza Budapestre. Később, a kommunizmus évei alatt a recski munkatáborban volt 23 hónapot.

©
©