Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világon elsőként Jurij Gagarin jutott fel az űrbe, ahol pontosan 108 percet töltött: Vosztok-1 űrhajójával 1961 április 12-én indult útnak, mely alatt megkerülte a Földet, a visszatérést követő zajos ünneplés után nem sokkal pedig kezdetét vette az amerikaiakkal folytatott űrverseny. Gagarint első útján hadnagyból őrnaggyá léptették elő, az űrben töltött percekről hangfelvételt és írásos jegyzeteket is készített. A hazatérést követő hirtelen jött népszerűséget nehezen viselte, megromlott házassága után pedig alkoholproblémái voltak. 1962-től a Legfelső Tanács tagja lett, később visszatért Csillagvárosba, ahol többször használható űrhajók tervezésével foglalkozott. 1967-ben újabb feladatot kapott: Komarov űrhajós tartalékaként Gagarint választották a Szojuz–1 repülésére. Az újbóli gyakorlatokhoz ismét vadászgépbe ült, 1968. március 27-én egy MIG-15-össel végrehajtott rutinrepülés során kiképzőjével, Vlagyimir Szerjoginnal együtt lezuhantak. A baleset körülményei sokáig tisztázatlanok voltak, ám a 2013-ban nyilvánossága hozott, korábban titkosított dokumentumokból kiderült, hogy Gagarinék az akkor tesztelt új Szu-15 vadászgép tesztrepülésének hibája miatt kerültek bajba, s vesztették életüket. Képes összeállításunk az első űrhajós életéből.

1960. június: Glasma, Szovjetunió: Jurij Alekszejevics Gagarin feleségével Valentinával, akivel 1957-ben ismerkedett meg. Házasságukból két lányuk született (képünkön Jelena).
©
1961: autogramok hölgyeknek - a hirtelen jött népszerűséggel nehezen bírkózott meg.
©
1961. április: az űrhajós portréja
©
1961. április 12. - Baikonur, Szovjetunió: - a Vosztok-1 űrkapszula fellövése R-7 rakétával.
©
1961. április 12.: a Vosztok-1 űrkapszula landolás után Moszkvától 700 kilométerre délkeletre. A leszállás a Szaratovi terület Engelsz nevű kisvárosa mellett történt meg. Az űrhajós és az űrhajó külön értek földet, mivel a Vosztokba nem építettek be sima leszállást biztosító rendszert, így a leszállás legvégső fázisában Gagarin katapultált, és saját ejtőernyőn tette meg az utat.
©
1961. április 12. - Gagarin a Vosztok-1 fedélzetén. A repülés mindössze egyetlen Föld körüli keringésből állt és 108 percig tartott. A Vosztok három változatát Szergej Koroljov tervezte és építette.
©
1961. április 14. - Moszkva: ünneplő tömeg Gagarin visszatérése után
©
A Vosztok-1 kezelőszervei
©
1961. május 1. - Moszkva: Nyikita Hruscsov és Leonyid Brezsnyev társaságában a munka ünnepén
©
1961. április 14. - Moszkva: Oroszországon kívül a világ számos országában ünneplő tömeg fogadta
©
1961. augusztus 9. - Moszvka: Nyikita Hruscsovval együtt köszöntötte a Vosztok-2 asztronautáját, Guerman Titovot, miután visszatért űrutazásáról. Titov elsőként töltött el egy teljes napot az űrben - egészen pontosan 25,3 órát.
©
1963. szeptember 28. - Párizs, Franciaország: Gagarin az Eiffel-toronyban
©
1964. január - Moszkva: vendégek hivatalos látogatáson Oroszországban: Fidel Castro, Jurij Alekszejevics Gagarin, Pavel Popovics, Valerij Fjodorovics Bikovszkij, Guerman Titov és Andrian Nyikolajev.
©
1965. augusztus 2. - Tours, Franciaország: Gagarin egy Matra volánjánál
©
1968. március 30. - Moszkva: Gagarin halála megrendítette a nemzetet. Képünkön Vlagyimir Seryegin ezredes özvegye látogatja meg Gagarin síremlékét.
©
1968: Jurij Alekszejevics Gagarin portréja
©
1968. április 2. - Moszkva: az első űrhajóst Leonyid Brezsnyev és Alekszej Koszigin minisztertanácsi elnök kísérte utolsó útjára. 2013-ban kiderült a valódi ok: Gagarin egy túl közel elszálló, új fejlesztésű Szuhoj-15-ös gép miatt zuhant le és vesztette életét kiképzőjével, Vlagyimir Szerjoginnal együtt. A Moszkvához közeli baleset valódi okáról beszámoló Alekszej Leonov - az első, világűrbe kilépett űrhajós - elmondta: a Szuhoj 15, amelynek tízezer méteres magasságban kellett volna repülnie, bekapcsolt utánégetővel közvetlen közel repült el Gagarin MIG 15-öse mellett, így a nagy sebességgel érkező gép által keltett hullámok csóvába taszították Gagarinék repülőjét.
©
1967 július 19. - Moszkva: látogató gyermek a ''Gazdasági Eredmények nemzeti kiállításán'' látható Vosztok rakétája előtt
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

A puskaropogás nélküli háború Ukrajnában – Nagyítás-fotógaléria

Hétfőre pattanásig feszült a helyzet, miután Putyin szombaton megkapta a felhatalmazást a parlamenttől, és gyakorlatilag elfoglalta Krímet. Ukrajnában eközben teljes harci készültségbe helyezték a katonaságot, behívták a tartalékosokat. Krímben egyre több orosz fegyverest lehetett látni. A Nyugat szörnyülködik, Obama és Merkel telefonon győzködték Putyint, a franciák halasztanák a szocsi G8-találkozót, a NATO pedig elítélő nyilatkozatot tett közzé. A szakértő szerint Moszkvának nincs vesztenivalója, mert ennél rosszabb híre már nem lehet. Kijevben hatalmas tömeg tüntetett Ukrajna függetlenségéért, Moszkvában és Szentpétervárott a háború melletti szimpátiatüntetéseket tartottak vasárnap.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Tokió fényei magukkal ragadnak – Nagyítás-fotógaléria

Tokió fényeit foltokká, a metropolisz hektikus lüktetését nyugodt folyammá változtatja Takashi Kitajima. A képeket tetőtől talpig beterítő bokeh, azaz a mélységéletlenség hatásai átjárják a képeket a giccs és a zen határain egyensúlyozva. A 13 milliós várost még soha nem láttuk ilyen földöntúlinak.

Iliás Katalin, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Valahol Oroszországban - Nagyítás-fotógaléria

Hetven éve, 1943. január 12-én indította meg a Vörös Hadsereg a 2. magyar hadsereg elleni támadását a Don mentén, mely az egyik legnagyobb katonai katasztrófához vezetett. Magyar katonák ekkor már mintegy másfél éve éve vettek részt a keleti front hadműveleteiben és megszállási feladataiban. Az alábbi fotókat magyar katonák készítették orosz területeken.

hvg.hu Nagyítás

Rió fülledt: kevés ruha és rengeteg tánc – Nagyítás-fotógaléria

Minden eddiginél látványosabb volt idén a riói karnevál, ahol már most tombol a fociőrület. Brazíliában szinte minden város megrendezi saját, kisebb-nagyobb karneválját, de a nagy múltra visszatekintő riói a legismertebb egész Latin-Amerikában. Az 1928 óta létező fesztivál csúcspontja a Sambadrome-ban történő felvonulás, ahol a hónapok óta készülő szambaiskolák látványos díszletek közt mérik össze tudásukat.

hvg.hu Nagyítás

Emberek a Szovjetunióból és Oroszországból - Nagyítás-fotógaléria

A Moszkvai Magyar Kulturális Intézetben "Emberek a Szovjetunióból és Oroszországból" címmel fotókiállítás nyílt Bánkuti András fotóriporter képeiből: a fekete-fehér képek a Szovjetunió mindennapjaiból, a színesek a birodalom szétesése utáni korszakból mutatnak pillanatokat. Nagyítás-fotógalériánkban a január 15-ig nyitva tartó tárlatból mutatunk fotókat a szerző válogatásában.