Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Salvador Dalí szürrealista festő 110 éve született a katalóniai Figueresben. A megszületést Dalí a paradicsomból való kiűzetéshez hasonlította, nem csoda, hogy később próbálta megfejteni a méhen belüli örömök rejtélyét. 8 évesen rendezte be első műtermét a családi ház padlásán, első munkái körülbelül tíz éves korában születtek. „A technikai tárgyak lettek a legnagyobb ellenségeim, például az órák, amelyeknek puhának kellett volna lenniük, vagy semmilyeneknek.” - írja egyik naplóbejegyzésében, magyarázatot adva ezzel a festményein feltűnő eldeformálódott órák megjelenésére is. Jó barátságot ápolt Federico García Lorca költővel, aki ódát is írt Daíhoz, járt Sigmund Freudnál Londonban, akinek végül egy könyvét is illusztrálta. Első önálló kiállításán Pablo Picasso is tiszteletét tette, de végül nem lett túl virágzó a kapcsolatuk, mivel Dalí azt vallotta, hogy egyetlen Dalí-kép többet ér, mint Picasso egész életműve. Több mint 1500 festményt, körülbelül 30 könyvet, néhány balettszövegkönyvet, számos könyvillusztrációt, litográfiát, színházi jelmeztervet, tucatnyi szobrot, sőt, Walt Disney részére rajzfilmet is alkotott, de a Luis Bunuellel közösen készített Andalúziai kutya című filmje által a szürrealista film megteremtője is.

Párizs, Franciaország, 1950 körül - Salvador Dalí az íróasztalánál
©
Ingrid Bergmannal a Alfred Hitchcock rendezte Elbűvölve című film forgatásának idején 1945-ben. Hitchcock Dalít kérte fel, hogy megtervezze a film híres álomjelenetét, amelyet az egyik szereplő hipnózis alatt átél. A képsor önálló művészi alkotásnak is tekinthető, bár a nagy része végül nem került bele a kész filmbe.
©
És az álom egyik jelenete
©
Párizs, Franciaország - Dalí pózol egyik festményével 1953-ban
©
Párizs, Franciaország - Dalí orrszarvút fest a Vincennes Állatkertben 1955. április 30-án
©
És az elkészült alkotás
©
Róma, Olaszország - a művész pózol két kutyájával a Rospigliosi Pallavicini-palotába nyíló kiállításán 1954-ben
©
Újabb póz 1956-ból
©
Port-Lligat, Spanyolország, 1957 - nem csak a festményein működtek furcsán a tárgyak
©
Párizs, Franciaország, 1959 - Dalí egyik művével, amely a "méhen belüli örömök" kutatásában volt segítségére
©
Egyesült Államok, 1960 - Ed Sullivan tévés műsorvezető figyeli, hogyan készül egy kép szórópisztoly segítségével
©
Salvador Dalí egy ocelot társaságában
©
Boulogne, Franciaország, 1964 - Salvador Dalí, Sophia Loren és Paul Newman - legendák találkozása
©
Párizs Franciaország, 1966 - Dalí készülődik, hogy bekötött szemmel készítse el Verne Gyula egyik hősének portréját villák segítségével
©
Egyik alkotásán 1960-as években
©
Párizs, Franciaország, 1967 - Dalí érkezik a kiállítására néhány még kiállítandó festményével egyetemben
©
Párizs, Franciaország, 1971 - Dalí a Gustave Moreau Múzeumban viaszportéja társaságában
©
Egyesült Államok, 1975 - Dalí bemutatja egyik sztereoszkópia munkáját a Nikox galériában. A sztereoszkópia olyan képalkotási módszereket foglal egybe, mely segítségével egy képben a térlátás illúziója kelthető.
©
Dalí a 60-as években
©
Port-Lligat, Spanyolország, 1960 - a művész otthonában
©
Figueres, Spanyolország, 1980 - Dalí egészségügyi okok miatt három hónap után először mutatkozott nyilvánosság előtt 1980. október 24-én felesége és múzsája, Gala társaságában
©
Port Lligat, Spanyolország, 1957 - Dalí és Gala figyeli egy festmény születését, amit a festékes lábával készít egy nő a földre lefektetett vászonra.
©
Párizs, Franciaország, 2012 - Dalí kiállítás Párizsban
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Kiss Ádám, Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Clinton&Clinton - egy világot vezető család fotóalbuma - Nagyítás-fotógaléria

Leköszön külügyminiszterségéről Hillary Clinton, de pletykálják, hogy elnökjelöltként térhet vissza. Ha ez megtörténik, Amerika első női elnöke lehet, ráadásul Bill Clintonnal az első házaspár, melynek mindkét tagja volt elnök. Közös politikai pályafutásuk így is ritkaságszámba megy. Nagyítás galériánk a Clinton-családról.

hvg.hu/MTI Nagyítás

Mick Jagger 70 éves - Nagyítás-fotógaléria

Pénteken ünnepli 70. születésnapját Mick Jagger, a legendás brit rockzenekar, a Rolling Stones frontembere. Jagger 1943-ban látta meg a napvilágot Dartfordban Michael Philipp Jagger néven. Az eleinte jó tanuló, templomi kórusban éneklő mintagyerek hamar a rockvilág fenegyerekévé vált. Későbbi zenész- és szerzőtársával, Keith Richárddal már öt éves korában megismerkedett, azonban mivel évekre szem elöl tévesztették egymást, csak 1962-ben alapították meg a Rolling Stonest. Első fellépésük 1962. július 12-én volt, ám jellegzetes zenei hangzásuk mellett Jagger "botrányos" színpadi viselkedésének is köszönhetően már a hatvanas évek közepére a jólfésült Beatles versenytársaivá váltak. Bár a szkeptikusok már többször a zenekar kifulladását jósolták, Mick Jagger és a Rolling Stones az idei Glastonbury fesztiválon is bebizonyította, hogy nemcsak a rocktörténelem-könyvekben, de a színpadon is ott van még a helyük.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Észak-koreai Krónika: Kim Dzsong Un valahány éves – Nagyítás-fotógaléria

Kim Dzsong Un 30 éves. Vagy 31. A Wikipédia utóbbit állítja, de több másik forrás szerint most van a kerek évforduló. Mindegy is, Dennis Rodman szerdán dallal köszöntötte fel, képszerkesztőink pedig összerakták, miként számolna be a helyi Krónika e feltétlenül jó hírről. Buli van. Megmutatjuk.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Picasso kalandjai - Nagyítás-fotógaléria

Pablo Picasso élete nyitott könyv: minden oldalát maga írta, festette, formázta, esetleg a betűk rajzolatát is maga találta ki. Néhány izmus vele kezdődött, másokhoz csatlakozott és tőle lett az, ami, de leginkább: Picasso maga volt az irány. Spanyolul és franciául írt verseket, színdarabokat, és bár kéziratai hemzsegtek a helyesírási hibáktól, ennek is művészi okai voltak: úgy gondolta, egyénisége elveszne egy olyan szabályrendszerben, melyhez neki semmi köze. Az 1973-ban készült Picasso kalandjai című film abszurd vígjáték, burleszk a XX. századi párizsi művészvilágról. Picasso utolsó felesége Jacqueline Roqeu volt. Picasso 1973-ban bekövetkezett halálát követően tizenhárom évvel később Jacqueline saját kezével vetett véget életének.

NIZS, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Margaret Thatcher életútja képekben - Nagyítás-fotógaléria

Margatet Thatcher 1979-től 1990-ig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Az első nő volt, aki betöltötte ezt a posztot. 1984-ben Magyarországra is ellátogatott. Thatcher más belpolitikai rekordokat is beállított: ő volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert - 1979-ben, 1983-ban és 1987-ben -, és a 20. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig - 11 évig - folyamatosan a kormányfői poszton. Thatcher a kormány 1979-es megalakulása után az infláció és a költségvetési hiány csökkentésére irányuló gazdaságpolitikát indított, ami az addiginál magasabb alapkamattal, magasabb adókkal és kiadáscsökkentésekkel járt. Az egykori brit miniszterelnök 87 éves volt.

hvg.hu Nagyítás

A pucér modell: Kate Moss 40 éves – Nagyítás-fotógaléria

Január 16-án ünnepli 40. születésnapját Kate Moss. De vajon rémálom-e ez a nők által rettegett kor számára? Nem valószínű, ő ugyanis még mindig a világ egyik legjobban kereső modellje, úgy is, hogy anti-szupermodellként vonult be a divattörténelembe 17 éves korában – félmeztelenül.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

80 éves lenne az első űrhajós, Jurij Gagarin - Nagyítás-fotógaléria

A világon elsőként Jurij Gagarin jutott fel az űrbe, ahol pontosan 108 percet töltött: Vosztok-1 űrhajójával 1961 április 12-én indult útnak, mely alatt megkerülte a Földet, a visszatérést követő zajos ünneplés után nem sokkal pedig kezdetét vette az amerikaiakkal folytatott űrverseny. Gagarint első útján hadnagyból őrnaggyá léptették elő, az űrben töltött percekről hangfelvételt és írásos jegyzeteket is készített. A hazatérést követő hirtelen jött népszerűséget nehezen viselte, megromlott házassága után pedig alkoholproblémái voltak. 1962-től a Legfelső Tanács tagja lett, később visszatért Csillagvárosba, ahol többször használható űrhajók tervezésével foglalkozott. 1967-ben újabb feladatot kapott: Komarov űrhajós tartalékaként Gagarint választották a Szojuz–1 repülésére. Az újbóli gyakorlatokhoz ismét vadászgépbe ült, 1968. március 27-én egy MIG-15-össel végrehajtott rutinrepülés során kiképzőjével, Vlagyimir Szerjoginnal együtt lezuhantak. A baleset körülményei sokáig tisztázatlanok voltak, ám a 2013-ban nyilvánossága hozott, korábban titkosított dokumentumokból kiderült, hogy Gagarinék az akkor tesztelt új Szu-15 vadászgép tesztrepülésének hibája miatt kerültek bajba, s vesztették életüket. Képes összeállításunk az első űrhajós életéből.