Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

1989. június 16-án, ma 25 éve temették újra Nagy Imrét és társait. A szervezők annak idején néhány ezres tömegre számítottak, ehelyett több százezren jelentek meg a Hősök terén tartott szertartáson. A Műcsarnok homlokzata előtt már reggel elhelyezték Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József koporsói, valamint és az ismeretlen mártírokat jelképező koporsó, melyre az 1956-os forradalmat szimbolizáló lyukas magyar zászlót terítettek. 10.10-től 45 percen át felolvasták az 1956-ot követő kivégzések áldozatainak névsorát. A 11 órakor kezdődött koszorúzási rendbe csaknem 70 szervezet iratkozott fel. Elsőként Nagy Imre szülővárosa, Kaposvár polgárai helyezték el a kegyelet koszorúját. A járókelők egyperces néma megállással, a gépjárművezetők megállással és dudálással tisztelegtek Nagy Imre és mártírtársainak emléke előtt. Ezt követően felszólalt Vásárhelyi Miklós, Rácz Sándor, Mécs Imre, Zimányi Tibor, Király Béla és Orbán Viktor. A legnagyobb vihart kavaró beszédet utóbbi mondta, aki először követelte az országos nyilvánosság előtt a szovjet csapatok kivonását. A temető kapujában újabb százak várták a menetet.

1958. június 9-15. - Nagy Imre per. Nagy Imrét azzal vádolták, hogy a szocialista rendszer megdöntését akarta. Június 15-én a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa Nagy Imrét halálra, és teljes vagyonelkobzásra ítélte. A vádlottak mind bűnösnek vallották magukat, a miniszterelnököt kivéve. Nagy Imre az utolsó szó jogán a következőket mondotta: - Igen tisztelt népbíróság! Igen tisztelt elnök úr! Az ügyész úr vádbeszédében reám a legsúlyosabb, tehát halálbüntetés kiszabását javasolta. Többek között azzal indokolta, hogy a nemzet nem tud elfogadni olyan ítéletet, amely könyörületes lenne. Sorsomat a nemzet kezébe teszem. Védelmemre semmit felhozni nem kívánok, kegyelmet nem kérek.-
1988. június 16-án, Nagy Imre kivégzésének 30. évfordulóján Párizsban, a Père-Lachaise temető 44-es parcellájában került sor Nagy Imre, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József, Gimes Miklós és a forradalom minden kivégzettje jelképes síremlékének felavatására. Budapesten megemlékezést tartottak az Új köztemető 301-es parcellájában, illetve a Belvárosban. A rendőrség erőszakkal feloszlatta a belvárosi megemlékezést. A képen: Nagy Zsóka, Nagy Imre lánya a megemlékezésen.
©
1989. június 16. - Az újratemetésen tízezer emberre számítottak, végül több százezres tömeg jelent meg a Hősök terén.
©
1958. június 16-án a Kisfogház udvarát jelölték ki a kivégzés helyszínének. 5 óra 9 perckor Nagy Imre nyakába akasztották először a kötelet. Nagy Imre a független, szocialista Magyarországot éltette utolsó szavaival. Az aznap kivégzettek holttestét a börtön udvarán temették el. 1961. február 24-én titokban hantolták ki az éj leple alatt Nagy, Maléter és Gimes földi maradványait, és átvitték a rákoskeresztúri Új köztemető főbejáratától legtávolabb eső, 301-es parcellájába, arccal a föld felé. A temetői nyilvántartásba hamis neveket jegyeztek be.
©
Paskai László és Márk Palmer az USA budapesti nagykövete a temetésen
©
Orbán Viktor jogászként a magyar ifjúság nevében beszélt Nagy Imre és mártírtársai temetésén a Műcsarnok előtti ravatalnál.
©
©
A Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa a legfőbb ügyész törvényességi óvásának alapján július 6-án hivatalosan is hatályon kívül helyezte Nagy Imre és társainak ítéletét, s bűncselekmény hiányában felmentette őket. Ezen tárgyalás folyamán érkezett meg a hír a korábbi halálos ítéletet jóváhagyó Kádár János haláláról.
©
©
A diplomáciai testületek képviselői tisztelegnek az 1956-os mártírok koszorúi előtt a Hősök terén felállított ravatalnál.
©
1989. június 16. - A temetési menet a Hősök teréről a temetőbe indul
©
Gyászolók leróják kegyeletüket Nagy Imre 1956-os miniszterelnök és mártírtársai temetésének másnapján a Rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájában.
©
©
Virágok a kopjafák előtt a Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai 25 évvel ezelőtti újratemetésének emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésre a rákoskeresztúri Új köztemetőben, a felújított nemzeti emlékhelyen.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Horn Gyula (1932-2013) – Nagyítás-fotógaléria

Életének 81. évében, hosszan tartó súlyos betegség után meghalt Horn Gyula volt szocialista miniszterelnök. Fotógalériánkban a politika csúcsain töltött legfontosabb, vagy érdekesebb pillanatait láthatják.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Sosem látott fotók az Aranycsapatról – Nagyítás-fotógaléria

Puskás ballábas külső csüdrúgása, Kocsis fejelései vagy ollórúgása, Hidegkuti boszorkányos cselei, a ''fekete párduc'' utánozhatatlan védései – az Aranycsapat legnagyobb sztárjainak emblematikus trükkjeit mutatja be Kozák Lajos képei. Az ötvenes évek ismert sportfotográfusa hagyatékából előkerült elszáradt filmtekercseket digitálisan újították fel. A képsorokból full HD minőségű videók, szuperlassított kisfilmek is készültek, így Puskásék játéka olyan élményt ad, mintha egy mai prémium sportcsatornán néznénk a vb sztárjait.