hvg.hu Nagyítás

25 éve temették újra Nagy Imrét - Nagyítás-fotógaléria

1989. június 16-án, ma 25 éve temették újra Nagy Imrét és társait. A szervezők annak idején néhány ezres tömegre számítottak, ehelyett több százezren jelentek meg a Hősök terén tartott szertartáson. A Műcsarnok homlokzata előtt már reggel elhelyezték Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József koporsói, valamint és az ismeretlen mártírokat jelképező koporsó, melyre az 1956-os forradalmat szimbolizáló lyukas magyar zászlót terítettek. 10.10-től 45 percen át felolvasták az 1956-ot követő kivégzések áldozatainak névsorát. A 11 órakor kezdődött koszorúzási rendbe csaknem 70 szervezet iratkozott fel. Elsőként Nagy Imre szülővárosa, Kaposvár polgárai helyezték el a kegyelet koszorúját. A járókelők egyperces néma megállással, a gépjárművezetők megállással és dudálással tisztelegtek Nagy Imre és mártírtársainak emléke előtt. Ezt követően felszólalt Vásárhelyi Miklós, Rácz Sándor, Mécs Imre, Zimányi Tibor, Király Béla és Orbán Viktor. A legnagyobb vihart kavaró beszédet utóbbi mondta, aki először követelte az országos nyilvánosság előtt a szovjet csapatok kivonását. A temető kapujában újabb százak várták a menetet.

Szegő Péter Itthon

„Egypárti diktatúra van.” Interjú Roszík Gáborral

A Fidesz visszaél az egy évvel ezelőtti választási eredményével. A mostani kormánynak semmi köze a nemzeti liberalizmus nemes hagyományához – véli Roszík Gábor evangélikus lelkész, 1989 első szabadon választott képviselője.

Szegő Iván Miklós Tech

Szovjet kivonulás 1991-ben: az utolsó fricska

Húsz évvel ezelőtt, 1991 júniusában hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot. Ezzel véget ért az 1944-45 óta tartó megszállás. A kommunista világhatalom katonai erőit a Kádár-korban „ideiglenesen itt állomásozó” szovjet csapatokként emlegették - az „ideiglenesség” pedig 45-46 évig tartott. A kivonuláskor a szovjetek azért még egyszer megfricskázták a magyar delegációt: nem tették meg azt a szívességet nekünk, hogy az utolsó katona gyalog sétáljon ki az országból.

Szegő Iván Miklós Tech

Egy furcsa moszkvai tárgyalás és a német egység

Egy amerikai professzor, egy német közvélemény-kutató és egy magyar író-történész elemezte többek között a német egység kérdéseit csütörtökön az Andrássy Egyetemen tartott konferencián. A legérdekesebb talán egy Gorbacsovról szóló dokumentum közlése volt, amiből az 1990-es egyesítés előzményei derülnek ki. Cikkünk végén kronológiát is közlünk az újraegyesítésről.

Szegő Péter Vélemény

Vásárhelyi pogrom ’90: „Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok”

A húsz évvel ezelőtti marosvásárhelyi magyarellenes pogrom magyar áldozataira és az akkor a magyarok segítségére siető cigányokra emlékeztek csütörtökön a budapesti Terror Háza Múzeumban. A pogrom után vitatott körülmények között meghurcolt magyarok és cigányok közül hatan a Polgári Magyarországért Alapítvány Petőfi Emléklap a Helytállásért kitüntetését kapták meg – közülük hárman már csak posthumus.

Interjú

Bihari Mihály: Az egész politikai osztályt nem lehet bűnözőként kezelni

A kormány- és az ellenzéki pártok közötti engesztelhetetlen szembenállás egy olyan politikai kultúrát tükröz, amelyben ismeretlen a megegyezésre törekvés, még a párbeszédet is árulásnak tartják. Ilyen légkörben a politika kriminalizálódik - figyelmeztet a hvg.hu-nak adott interjúban Bihari Mihály, a rendszerváltás alapító atyáinak egyike. Az ELTE jogi karának állam- és jogbölcselet professzora, kilenc évig volt alkotmánybíró, majd 2005 és 2008 között az Alkotmánybíróság elnöke.

Szegő Iván Miklós Tech

Mementó 1990: vizsgálat a BKV-nál, megugrik az SZDSZ népszerűsége

Mementó-sorozatunkban, amelyben sorsfordító évekre és azokhoz kapcsolódó kerek évfordulókra emlékszünk, ezúttal a rendszerváltás egy húsz évvel ezelőtti napját idézzük fel. 1990. február 7-én a szovjet kommunisták feladták az egypártrendszert, a nyugatnémet kormány a német egységről és az NDK-val tervezett valutaunióról tanácskozott. Magyarországon második helyre jött fel az SZDSZ a közvélemény-kutatásokban, Antall József Washingtonban tárgyalt, a BKV-t pedig átvilágították, mennyire működik gazdaságosan, és megvizsgálták, szüksége van-e a cégnek állami póttámogatásra.

hvg.hu Tech

Dugovics Titusz legendája kipukkadt

Szőcs Tibor tanulmánya szerint Nándorfehérvár hőse, a vár fokáról a győzelmi zászlót kitűzni akaró janicsárt magával a mélybe rántó magyar vitéz nem is létezett. A magyar múlt makacs legendáiról a legfrissebb HVG-ben olvashat.

hvg.hu Világ

Sarkozy meghamisította a történelmet Facebook-oldalán?

Úgy látszik Nicolas Sarkozy francia elnök szeretné átírni a történelmet: egy minap a Facebook oldalán felbukkant képen ő látható amint egy vésővel bontja a berlini falat. Valójában azonban állításával ellentétben biztosan nem tartózkodott Berlinben 1989 november 9-én.

hvg.hu Világ

Milyen messze hordták szét a berlini fal darabjait?

Miután 1989. november 9-én megindult a berlini fal lebontása, darabjait gyors ütemben kezdték széthordani a jó érzékű műkincskereskedők, turisták, ereklyegyűjtők. Mára a világ számos pontján felelhetőek a beton „vasfüggöny” egyes darabjai – ezek hollétét tárta fel a BBC.

hvg.hu Világ

Mégis szobrot állítanak egy vitatott múltú román tábornoknak

Mégis szobrot állítanak Marosvásárhelyen Stefan Gusa tábornoknak, az 1989-es temesvári események egyik vitatott kulcsfigurájának, mivel a marosvásárhelyi tanács kedden elutasította a szoborállításról szóló korábbi határozat visszavonására benyújtott tervezetet - írta az erdélyi Krónika internetes kiadása.

hvg.hu Kult

"Ez az Orbán Viktor? Hú. Hát ez kemény"

Huszonévesek. A rendszerváltás körül születtek. Nekik tettek fel kérdéseket és mutattak közismert fotókat az 1989 körüli évekből annak a projektnek a kitalálói és megvalósítói, amely a neten teszi közzé fiatalok válaszait, személyes emlékeit a rendszerváltás időszakáról. A www.huszonevesek.hu különös képet mutat. Nem emlékeznek? Nem érdeklődnek? Vagy senki nem mesélte el nekik?

Vélemény

1989-es határnyitás a Moszad és a Stasi asszisztálásával

Polgár Gyula, akit annak idején zsarolással, fenyegetéssel szervezett be a magyar titkosszolgálat, 1989-ben történelmi események tanúja lehetett: a magyar-osztrák határnál lévő kempingje benépesült keletnémet menekülőkkel és az őket „kísérő” titkosszolgálati emberekkel. Személyes hangú írásában a határnyitás drámai napjait idézi – ahogy a kempingben megélte. A "cég" itt sem hagyta békén.

1 2
Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Gollamként meditál Theresa May a Brexitről egy paródiában

Gollamként meditál Theresa May a Brexitről egy paródiában

HIV-vírust terjesztett, és idősek otthonában is sarlatánkodott egy pozsonyi férfi

HIV-vírust terjesztett, és idősek otthonában is sarlatánkodott egy pozsonyi férfi

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Samsung támogatásával